Υπήρχαν εποχές που ζούσες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ομως κάπου εκεί μετά τα 16-18 σου το έχεις ταυτίσει με τις πιο άβολες στιγμές της ζωής σου.  Γιατί κάθε φορά που στρώνεις τα μαλακά σου μόρια στην καρέκλα  του γιορτινού οικογενειακού τραπεζιού γυρίζουν όλοι τα βλέμματα τους πάνω σου και σε κοιτάνε. Άβολες ερωτήσεις are about to come (για να το πω πολύ γκουγκλτρανσλεϊτορικά) σε 5, 4, 3, 2, 1, ΜΠΙΙΙΙΙΙΙΠ.

Φέτος έχεις πει στον εαυτό σου ότι αρνείσαι να υποστείς το ίδιο. Γι΄αυτό ακολούθησε τις συμβουλές μας και δεν θα χάσεις.

Πώς θα αντιμετωπίσεις τις κλασικές ερωτήσεις «Πώς πάει το σχολείο; Πήρες βαθμούς; Πότε θα τελειώσεις την σχολή; Εχεις παχύνει;Το αγόρι σου που χάθηκε; Να περιμένουμε σύντομα κουφέτα;»;

1.Πιάσε θέση κεντρική. Μην πας να κρυφτείς σε γωνιακές θέσεις ή δίπλα στην ευτραφή θεία σου. Πήγαινε και κάτσε σε μια από τις δύο κορυφές. Δείξε έτοιμη για μεγάλη μάχη. Bring it on people!

2. Προετοίμασε το έδαφος. Για να μην βρεθείς προ εκπλήξεων, πριν καθίσετε στο τραπέζι, πιάσε τους όλους και μίλα μαζί τους. Κάνε breefing ιδιαιτέρως. Είναι πολύ πιο ελεγχόμενο να σε ρωτάει ένας χαμηλόφωνα γιατί είσαι στο ράφι ή γιατί κόπηκες πάλι στο μάθημα παρά η γιαγιά σου φωναχτά σε τραπέζι 15 ατόμων. 

3. Πέρνα στην αντεπίθεση. Είτε ξεπετάς την απάντηση σου είτε προλαβαίνεις τις φαρμακόγλωσσες πριν καν αρχίσουν. «Τι κάνεις θεία Ευτέρπη; Η κόρη σου έμαθα χώρισε γιατί την απάτησε ο άντρας της με την νοσηλεύτρια; Τι έγινε; Ε δεν της άξιζε της καημένης. Αλλά κι αυτη τελευταία είχε παραμελήσει πολύ τον εαυτό της». Ή «Θεία Ευλαμπία πώς είναι η χοληστερίνη σου; Μήπως να μην σου βάλουμε πολύ γέμιση και να μείνεις στη λαχανοσαλάτα…»

4. Τακτ και ευγένεια πάνω απ΄όλα. Όταν έρθει η ώρα να ανταλλάξετε δώρα πες ότι σου άρεσε και θα φοράς εκείνο το λεοπάρ πουλόβερ. Δεν χρειάζεται να ξέρει η νονά σου ότι δεν πρόκειται να το δει ποτέ το πλυντήριο. Ούτε να προσβληθείς από το πώς (;) θεωρεί πως  αυτ'ή η κιτσαρία μπορεί να είναι του γούστου σου.

5. Βρες κάποιον πιο αποτυχημένο από εσένα. Πάντα θα υπάρχει κάποιος που είναι πιο κάτω από σένα. Βρες τον και κάνε ερωτήσεις σε εκείνον. Γίνε για εκείνον ο εφιάλτης του. Τι; Δεν έχει διπλό πάτο το βαρέλι; Καλή τύχη!

Αυτόν...

Ή αυτήν...

6. Στο τέλος πάντα προσφέρεσαι. Πρώτα πρώτα να πλύνεις το πιάτο σου και να βοηθήσεις στο συμμάζεμα. Δεν θες να ακούς πίσω από την πλάτη σου να σε λένε τεμπέλα. Επίσης προσφέρεσαι να γυρίσεις κάποιον στο σπίτι του με το αμάξι. Συνήθως την αδερφή της γιαγιάς Ρούλας, τη Νίτσα.

7. Επαινείς το γεύμα. Η γαλοπούλα σου ψήθηκε τέλεια θεία, η σος σου ήταν γευστικότατη θείε και τα γνωστά. Να βάζεις διαφορετικό επιθετικό προσδιορισμό σε κάθε πιάτο, μην σε πάρουν χαμπάρι. Α, και φάε απ΄όλα. Θα σε λένε ακατάδεκτη. Ούτε αυτό το θες. Καλό κουράγιο και ρίξτο στο καλό φαί και την αγάπη....