Είναι Σάββατο βράδυ, έχεις βγει μπαρότσαρκα και στην έξοδό σου συναντάς το αγόρι με το οποίο παίζεται κάτι εδώ και καιρό. Πιάνετε την κουβέντα, τα πράγματα εξελίσσονται πολύ καλά και στο τέλος της βραδιάς το αντικείμενο του πόθου σου προσφέρεται να σε συνοδεύσει μέχρι το σπίτι. Φτάνοντας ανακαλύπτεις ότι, για καλή σου τύχη, η συγκάτοικός σου ακόμα λείπει. Αποφασισμένη για όλα, παρασύρεις το καινούργιο αμόρε στο δωμάτιό σου και, λίγο πριν του δοθείς ολοκληρωτικά, στέλνεις ένα προειδοποιητικό sms στην συγκάτοικο…(σ)εξορίζοντάς την κι επίσημα γι’ αυτό το βράδυ.

Είτε είσαι ο δράστης, είτε το θύμα, η ΣΕΞορία αποτελεί ένα κομμάτι της συγκατοίκησης που δύσκολα μπορείς να αποφύγεις. Αυτό που μπορείς να αποφύγεις είναι κάποια εκνευριστικά επακόλουθά της, όπως οι καβγάδες και οι παρεξηγήσεις με τη συγκάτοικο. Αρκεί να ακολουθήσεις μερικούς απλούς, αλλά χρυσούς κανόνες. Έχουν διαμορφωθεί και τεσταριστεί από γενιές και γενιές συγκατοίκων που έφτασαν στα πρόθυρα του ξεμαλλιάσματος και στους παρουσιάζουμε αμέσως παρακάτω!

Από την πλευρά του «δράστη»

  • Είτε έχεις κάποια μακροχρόνια σχέση είτε σκοπεύεις απλά να περνάς μερικές ευχάριστες νύχτες πού και πού, επιβάλλεται να συζητήσεις το θέμα με τη συγκάτοικό σου απ’ την αρχή. Μπορεί να σου προκαλεί αμηχανία, όμως να ’σαι σίγουρη ότι κι εκείνη την απασχολεί. Πόσο συχνά είστε διατεθειμένες να αφήνετε η μία στην άλλη ελεύθερο το πεδίο και για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα; Σίγουρα καμιά δεν θα θέλει να ξεσπιτώνεται για ολόκληρο Σαββατοκύριακο!
  • Μην ξεχάσετε να κανονίσετε τι θα γίνεται σε περίπτωση που και οι δύο θέλετε το σπίτι -συμβαίνουν κι αυτά! Επίσης, είναι καλό η μία να γνωρίζει σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα της άλλης και το πότε θα λείπει εκτός σπιτιού. Έτσι, θα μπορείτε να εκμεταλλεύεστε την ευκαιρία ενός άδειου χώρου συχνότερα, χωρίς να ξεβολεύεται καμία.
  • Ως «δράστης», θα πρέπει να φροντίζεις όσο γίνεται να ειδοποιείς τη συγκάτοικό σου για πιθανούς «επισκέπτες». Εντάξει, σίγουρα καμιά φορά τα πράγματα αυτά προκύπτουν χωρίς να τα περιμένεις. Όταν όμως έχεις ανακαλύψει εδώ και μια εβδομάδα την «έκπληξη» που σκοπεύει να σου κάνει το αγόρι σου που σπουδάζει σε άλλη πόλη, ενημέρωσε και την κακομοίρα την συγκάτοικο για να μην ψάχνει τελευταία στιγμή πού θα κοιμηθεί.
  • Να είσαι επίσης σε ετοιμότητα να ανταποδώσεις την χάρη. Ακόμα κι αν θα προτιμούσες να την αράξεις στο σπίτι και να δεις καμιά ταινία, αν η κατά συρροή ΣΕΞορισμένη φίλη σου θέλει κι αυτή μια φορά να φέρει κάποιο αγόρι, οφείλεις να μαζέψεις τα μπογαλάκια σου άμεσα και να της αδειάσεις τη γωνιά για λίγο.
  • Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό: Δεν μένεις μόνη σου, άρα οφείλεις να σέβεσαι το χώρο και τα πράγματα του άλλου. Περιορίσου στο δικό σου κρεβάτι και πριν επιστρέψει η συγκάτοικος εξαφάνισε τυχόν αποδεικτικά στοιχεία. Όσο δεμένες κι αν είστε, να είσαι σίγουρη ότι δεν έχει καμιά όρεξη να τα αντιμετωπίσει.

Από την πλευρά του «θύματος»

  • Εντάξει, είπαμε ότι σε γενικές γραμμές θα φροντίζετε να ειδοποιείτε η μία την άλλη. Όπως και να ‘χει όμως, εσύ έχε ένα σχέδιο στο μυαλό σου για το τι θα κάνεις σε περίπτωση που η τύχη χαμογελάσει απρόοπτα στη φίλη σου κάποιο βράδυ -εκτός και αν δεν θα σε πείραζε να κοιμηθείς σε παγκάκι ή, ακόμα χειρότερα, στο δικό σου κρεβάτι, μόλις λίγα μέτρα από τον… τόπο του εγκλήματος. Βρες κάποια άλλη προσωρινή συγκάτοικο ή, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες, αυτοσχεδίασε! Αν, για παράδειγμα, το σπίτι σας έχει σαλόνι που χωρίζεται από την κρεβατοκάμαρα, σύρε το στρώμα σου ή ένα sleeping bag και βολέψου προσωρινά εκεί.
  • Το επόμενο πρωί είναι λογικό να θες να επιστρέψεις στο δωμάτιό σου, όμως μη βιαστείς να ορμήξεις. Στείλε πρώτα ένα μήνυμα στη συγκάτοικο για να είναι τόσο αυτή όσο και ο «φιλοξενούμενος» σε ετοιμότητα και να αποφύγετε τυχόν αμήχανες καταστάσεις. Αν αργεί να απαντήσει δωσ’ της λίγο χρόνο, εκτός κι αν βιάζεσαι. Σ’ αυτή την περίπτωση έχε τουλάχιστον την διακριτικότητα να χτυπήσεις την πόρτα πριν εισβάλλεις.
  • Τέλος, μην είσαι εγωίστρια. Αν η συγκάτοικός σου σε ξεσπιτώνει κάθε τρεις και λίγο έχεις κάθε λόγο να εκνευρίζεσαι και θα πρέπει να της μιλήσεις γι’ αυτό. Το να συμβαίνει όμως μια φορά στο τόσο είναι αναμενόμενο απ’ τη στιγμή που συγκατοικείς και θα πρέπει να μάθεις να συμβιβάζεσαι με το περιστασιακό ξεβόλεμα. Στο κάτω κάτω, την ίδια απαίτηση έχεις σίγουρα κι εσύ από εκείνη!

Αυτά όλα και όλα! Βλέπεις λοιπόν ότι όπως και σε κάθε άλλο τομέα της συγκατοίκησης, έτσι και σ’ αυτόν λίγη προνοητικότητα αρκεί για να μην μετατραπεί το φοιτητικό σου δωμάτιο σε πεδίο μάχης. Καλή διασκέδαση, λοιπόν, και πάντα με προσοχή!