Εχε τους φίλους σου κοντά, και τους εχθρούς κοντύτερα». Κάτι τέτοιο ισχύει και για τους καθηγητές σου στη σχολή. (Εντάξει, δεν λέμε να γίνεις μια γλοιώδης μάζα που πάει πίσω από τους καθηγητές και τους λέει πόσο τους θαυμάζει).

Διάλεξε έναν έξυπνο και διπλωματικό δρόμο, για να έχεις καλές σχέσεις μαζί τους. Θα σε βοηθήσει στα μαθήματα, στις γνωριμίες σου, στο ενδεχόμενο ακαδημαϊκής καριέρας- αν το σκέφτεσαι-, ακόμα και σε ένα μεταπτυχιακό, που οι συστατικές επιστολές είναι απαραίτητες. Ποιος θα στις δώσει, αν καν δεν γνωρίζουν την ύπαρξή σου;

  1. Δια χειραψίας

Συστήσου από την αρχή του εξαμήνου, ώστε να θυμάται το «υποψήφιο θύμα» σου, όνομα και φυσιογνωμία. Όχι χαζογκομενίστικα  αλλά ούτε κι  αλά Έλλη Στάη, με το φρύδι σηκωμένο και την πένα στο πηγούνι.  Απλά και σοβαρά. Ούτε σε γκόμενο απευθύνεσαι, ούτε ψωνάρα  πρέπει να φανείς.

  1. Στις πρώτες θέσεις

Κάτσε μπροστά όχι μόνο επειδή σε βλέπει ο καθηγητής, αλλά κυρίως γιατί  δεν αποσπάται η προσοχή σου. Ένας φοιτητής που δεν είναι τουρίστας και σέβεται τον ομιλητή της αίθουσας, κερδίζει πάντα πόντους στο μυαλό του καθηγητή.

  1. Απορίες ναι, υπερβολή όχι

Σίγουρα, οι ερωτήσεις για πράγματα που δεν ξέρεις ή που δεν καταλαβαίνεις στη διάρκεια του μαθήματος, δείχνουν ενδιαφέρον για το αντικείμενο. Μπορείς ευγενικά να συμμετέχεις σε αυτή τη… δημιουργική διαδικασία, αλλά μην υπερβάλλεις, γιατί έτσι θα γίνεις βαρετός στον καθηγητή, μισητός στους συμφοιτητές σου κι εμπόδιο για το μάθημα. Και δεν θέλει και πολύ, να βγει αφίσα με τη φωτογραφία σου και από κάτω τη φράση: «Ποτίστε την για να μη μαραθεί».

  1. Ώρες γραφείου

Πρώτη φορά ακούς την φράση αυτή; Πρέπει να σε ενημερώσω πως ΟΛΟΙ οι καθηγητές, ΟΛΩΝ των σχολών ανακοινώνουν είτε έξω από γραφείου τους, είτε στη γραμματεία τις ώρες που δέχονται τους φοιτητές. Άσχετα που πολλές φορές δεν εμφανίζονται - να τα λέμε κι αυτά.

 

  1. Κινητό off

Κλείστε το τηλέφωνό σου κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Επίσης μην παίζεις παιχνίδια και μην χαζεύεις στο Facebook. Όλα αυτά κι επειδή θα σε αντιπαθήσει ο καθηγητής, αλλά κυρίως γιατί, αν είναι να βλέπεις τι ανέβασε ο πρώην στον τοίχο του, το κάνεις κι από το σπίτι σου.