Πέρασες στην επαρχία και δεν ξέρεις τίποτα για την πόλη που θα περάσεις τα υπόλοιπα τέσσερα (και βάλε) χρόνια της ζωής σου; Ρωτήσαμε πέντε φοιτητές που σπούδασαν -ή σπουδάζουν ακόμα- μακριά από τα σπίτια τους και σου μεταφέρει τη γνώση από την πηγή της. Μάθε, λοιπόν!

 

 

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έφη, 25, ΦΠΨ

Ατέλειωτες βόλτες , γαλότσες και …λίγοι άντρες!

 

Πώς είναι η ζωή;

Τα Γιάννενα φημίζονται για τη φοιτητική τους ζωή! Είναι μέρος που συνδυάζει και την χαλαρή βόλτα, π.χ  ήσυχα μέρη για καφέ (βλ. Ίτσ Καλέ), βόλτα στη λίμνη κτλ, και διασκέδαση το βράδυ μέχρι την επόμενη μέρα! Μπορείς να βρεις από κρυμμένα μπαράκια με ψαγμένη μουσική, καφέ με επιτραπέζια,  μπυραρίες, μεζεδοπωλεία κλαμπ, μπουζούκια... Κανένας φοιτητής δεν έχει φύγει χωρίς να έχει πάει μονοήμερη στο νησάκι και να δοκιμάσει ντόπια λικέρ και ντόπια γλυκά, ή να πάει χειμώνα Μέτσοβο και καλοκαίρι Πρέβεζα και Πάργα. Επίσης, είναι μικρές οι αποστάσεις και δεν χρειάζεται κάποιος να ‘χει αμάξι αν μένει στο Κέντρο.. Πολλοί φοιτητές νοικιάζουν στην περιοχή Σεισμόπληκτα ή στην Ανατολή. Παρότι είναι ήσυχα και πιο κοντά στο πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, έχουν θέμα μετακίνησης το βράδυ, γιατί τα λεωφορεία είναι μέχρι κάποια συγκεκριμένη ώρα. Επίσης, τα ταξί δεν τα σταματάς  όπως στην Αθήνα. Πρέπει να πας είτε σε πιάτσα, ή να τα καλέσεις. Στο λεωφορείο, πρέπει οπωσδήποτε να έχεις εισιτήριο, αλλιώς δεν σε αφήνουν να μπεις!!

Άλλη συμβουλή είναι να αγοράσεις γαλότσες… Βρέχει συνέχεια!

 

Γκομενικά

Γκόμενους  πολλούς δεν έχει! Στους 10 η αντιστοιχία είναι 7 γυναίκες και 3 άντρες περίπου! Οι Γιαννιώτες είναι με τις ώρες τους… πρέπει να είσαι πολύ υπομονετική!

 

Έξοδα

Τα έξοδα είναι ανάλογα με τη ζωή που κάνεις! Μπορείς να βρεις να φας με 5€ και με 55€! Έχει φουλ ντελιβεράδικα! Οι περισσότεροι τρώνε στις εστίες το μεσημέρι (έχει πολύ καλό φαγητό) και το βράδυ τις καθημερινές βγαίνουν για κάνα τσίπουρο με μεζέ! Τα νοίκια κυμαίνονται από 250€ κι ανάλογα τι ψάχνεις ανεβαίνουν.  Εγώ μένω σε δυάρι και δίνω 400, αλλά στην τιμή περιλαμβάνονται τα κοινόχρηστα, το νερό και το ρεύμα. Πρέπει να ψάξεις αρκετά για σπίτι, γιατί δίνουν ότι να ‘ναι τις περισσότερες φορές! Γενικά,  αν τα υπολογίσω μαζί με το νοίκι μου, θέλω  γύρω στα 700€ αλλά βγαίνω άνετα! Βέβαια το «άνετα» του φοιτητή είναι με φουλ φαγητά στην κατάψυξη από τη μαμά  για να μην ξοδεύεις πολλά σε σούπερ μάρκετ και φαγητό πολλές φορές στην εστία. Αλλά τα 300€ με 350€ για προσωπικά έξοδα είναι κομπλέ! Αγγελίες για σπίτια δίνουν και στη σχολή, αν το ζητήσεις!

 

 

ΡΕΘΥΜΝΟ

Μάρθα, 23,

Φιλοσοφική

«Μαζί με το πτυχίο που παίρνεις, αλλάζεις και συκώτι!»

 

 

Πώς είναι η ζωή

Ζωάρα!!!! Συνέχεια κόσμος, διαρκής ζωντάνια, απερίγραπτη φιλοξενία. Οι Ρεθυμνιώτες είναι πολύ ανοιχτόκαρδοι και δέχονται τους φοιτητές. Πρόκειται για μια αξιαγάπητη πόλη, ιδίως το χειμώνα!

 

Γκομενικά

Αν είσαι άντρας, είναι ο παράδεισός σου! Αν είσαι γυναίκα, στην αρχή θα δυσκολευτείς, αλλά θα τον βρεις τον δρόμο σου… χαχαχα! Γενικά, η κοινωνικοποίηση είναι εύκολη. Η συμβουλή μου είναι να μπλέξεις με Ρεθυμνιώτες για να μάθεις απερίγραπτα πράγματα! Πολλά ξενύχτια… Σε μαθαίνουν να πίνεις. Μαζί με το πτυχίο που παίρνεις, αλλάζεις και συκώτι!

 

Έξοδα

Εγώ ξοδεύω για νοίκι 250€ το μήνα, για τους λογαριασμούς 100€ και για προσωπικά έξοδα 400€. Είμαι βέβαια κι όλη τη μέρα έξω… Γενικά πάντως, η ζωή στο Ρέθυμνο είναι φθηνή, με το ποτό να κυμαίνεται στα 5-7€ ευρώ και τον καφέ να μην ξεπερνά τα 2,5€.

 

 

 

ΒΟΛΟΣ

Φιλίτσα, 24,

Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας

 

«10.οοο φοιτητές , τσίπουρα κι εύκολο φλερτ»

 

Πώς είναι η ζωή;

Ο Βόλος είναι πια μια μεγάλη φοιτητούπολη. Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές αγγίζουν τους 10.000! Οι φοιτητές πάμε συνήθως Τάκη Οικονομάκη (στον πεζόδρομο δηλαδή) αλλά και σε όλες τις παράλληλες οδούς της Ερμού. Εκεί θα συναντήσεις τσιπουράδικα -αν και τα περισσότερα είναι στο λιμάνι και στη Νέα Ιωνία-, μπαράκια, καφετέριες και γενικά πολλά στέκια με φοιτητόκοσμο.

 

Γκομενικά

Το καλό με τον Βόλο είναι ότι η αναλογία κοριτσιών-αγοριών είναι 50/50 γιατί έχει και θετικές και θεωρητικές σχολές, οπότε τα πράγματα στο φλερτ είναι πολύ πιο εύκολα. Οι Βολιώτες είναι λίγο περίεργοι σαν άνθρωποι, αλλά δεν χρειάζεται να κάνεις παρέα αποκλειστικά με αυτούς, καθώς οι περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν να συναναστραφούν με άλλους φοιτητές που σπουδάζουν Βόλο, αλλά είναι από άλλη περιοχή. Το άλλο ιδιαίτερο με την πόλη αυτή, είναι το γεγονός ότι θα δεις φοιτητές από όλες τις περιοχές της Ελλάδας κι αυτό γιατί ο Βόλος είναι στη μέση της χώρας. Θεσσαλονικιούς, Αθηναίους, Πατρινούς, Λαρισαίους και πολλούς άλλους.

 

Έξοδα

Με προσεγμένη ζωή, ο μέσος φοιτητής ξοδεύει περίπου το μήνα 650€. Στο ποσό αυτό είναι το νοίκι (200€), λογαριασμοί και προσωπικά έξοδα. Στα προσωπικά έξοδα, οι μετακινήσεις για παράδειγμα δεν κοστίζουν, καθώς εάν μένεις κέντρο, πας παντού με τα πόδια. Ο καφές έχει 2,50-3€ και το τσίπουρο 3€ το εικοσιπενταράκι με μεζέ!»

 

 

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

 Κατερίνα, 23,

Πολιτιστική Διαχείριση και Επικοινωνία

 

«Αμφιθέατρα με θέα θάλασσα και ούζα»

 

Πώς είναι η ζωή;

Σαν τη Μυτιλήνη δεν βρίσκεις εύκολα! Υπέροχα μαγαζάκια για νωρίς και γι’ αργά, αλλά και για όλα τα γούστα. Εμείς σαν παρέα αγαπούσαμε τα ροκάδικα οπότε θα μας πετύχαινες Μουσικό Καφενείο, Μπόμπιρα, Εν τεχνών και Hotspot. Εννοείται ότι πηγαίναμε και Παλιό λιμάνι για ψαράκι και ούζα, αλλά και σε κάτι χωμένα καφενεία με απίστευτους ουζομεζέδες, μέσα στο σοκάκια της Μυτιλήνης. Το Πανεπιστήμιο μακριά λίγο, αλλά έχει συχνά λεωφορείο και τα αμφιθέατρα βλέπουν θάλασσα!

 

Γκομενικά

Το να γνωρίσεις κόσμο είναι πραγματικά ό,τι πιο εύκολο στη Μυτιλήνη. Στο Μουσικό καφενείο ειδικά θα γνωρίσεις μια χαρά τύπους!

 

Έξοδα

Η ζωή δεν είναι ούτε ακριβή ούτε φθηνή. Με τον καιρό ανακαλύπτει κάποιος τα στέκια που του ταιριάζουν. Η μπίρα κάνει 2,5€, οπότε με 300€ μόνο προσωπικά έξοδα είσαι σούπερ! Σπιτάκι στο Κέντρο, όλα με τα πόδια κι ενοίκιο κοντά στα 200-220€. Βρίσκεις και με 150€ στη Χρυσομαλλούσα, αλλά το κέντρο είναι πολύ ωραιότερο.

 

 

ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Κώστας, 27,  Νομική

 

Πώς είναι η ζωή

Η Κομοτηνή είναι η ιδανική πόλη για να περάσεις την φοιτητική σου ζωή. Συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του αστικού περιβάλλοντος με την ομορφιά της φύσης. Επίσης πολύ και καλό φαγητό σε τεράστιες μερίδες και νορμάλ τιμές!

 

Γκομενικά

Η…. κοινωνικοποίηση νομίζω ότι «χτυπάει κόκκινο» στην πόλη της Κομοτηνής,  καθώς είναι γεμάτη από φοιτητές,  κυρίως από άλλες πόλεις της χώρας,  οι οποίοι… διψούν για νέες γνωριμίες.

 

Έξοδα

Το κόστος ζωής είναι αρκετά προσιτό, αλλά και πάλι όλα εξαρτώνται από το βαλάντιο του καθενός. Θα ‘λεγα πως μαζί με νοίκι, προσωπικά έξοδα και λογαριασμούς, είναι περίπου 700€ το μήνα.