Το Κινεζικό Νέο Έτος, γνωστό και ως Σεληνιακό Νέο Έτος ή Φεστιβάλ της Άνοιξης, γιορτάζεται στη δεύτερη νέα σελήνη μετά το Χειμερινό Ηλιοστάσιο. (Φέτος, 22 Ιανουαρίου 2023.) Το φεστιβάλ σηματοδοτεί το τέλος του χειμώνα και την αρχή μιας πολυαναμενόμενης άνοιξης! Σύμφωνα με τον κινεζικό ζωδιακό κύκλο, το 2023 είναι η χρονιά του λαγού. Τι μας επιφυλάσσει λοιπόν το Έτος του Λαγού; Θα είναι πιο ήρεμο από το 2022 (The Year of the Tiger); Ας το ακακαλύψουμε!

Γεννήθηκα τη χρονιά του λαγού;

Ο κινεζικός ζωδιακός κύκλος χρονολογείται από τη Δυναστεία Τσιν πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια και έχει τις ρίζες του σε ένα σύστημα ζωολατρίας (ή λατρείας των ζώων). Όπως λέει ο μύθος, ο Αυτοκράτορας Jade προκάλεσε όλα τα ζώα στο Βασίλειο σε έναν «Μεγάλο Αγώνα». Όποιος έφτανε πρώτος στο Παλάτι του θα κέρδιζε την εύνοιά του. Γνωστός για την ταχύτητά του, ο Λαγός ήταν σίγουρος ότι θα κέρδιζε τον αγώνα και ήταν ιδιαίτερα θετικός ότι θα κέρδιζε το Βόδι , τον αργόστροφο γείτονά του. Την ημέρα του αγώνα, ο Λαγός πήρε ένα προβάδισμα τα ξημερώματα. Καθώς όμως ήταν τρομερά εξουθενωμένος, νομίζοντας κιόλας ότι είχε και τον αγώνα στο τσεπάκι του, αποφάσισε να πάρει έναν υπνάκο. Όταν ξύπνησε όμως, άλλα τρία ζώα είχαν ήδη περάσει τη γραμμή του τερματισμού, μέσα σ ’αυτά και το βόδι.

Έτσι, εξαιτίας αυτού του υπνάκου που πήρε ο Λαγός στο μύθο, οι λαγοί είναι γνωστά ως ήσυχα, ονειροπόλα και ευφάνταστα ζώα. Αλλά μην τους υποτιμάτε γιατί αν και φαίνονται δειλοί, είναι στην πραγματικότητα έξυπνοι, στρατηγικοί και φιλόδοξοι. Εάν γεννηθήκατε το 1939, το 1951, το 1963, το 1975, το 1987, το 1999 ή το 2011, γεννηθήκατε στη χρονιά του λαγού.

Διάσημοι άνθρωποι που γεννήθηκαν στα χρόνια του Τίγρη περιλαμβάνουν τους Ian McKellen, Tina Turner, Sting, Conan O'Brien, Lisa Kudrow, Nicolas Cage, Seal, Michael Jordan, Drew Barrymore , Angelina Jolie, Blake Lively , Elliot Page, Frank Ocean, Hilary Duff , Kendrick Lamar και Lil Nas X.

Τι επιφυλάσσει η χρονιά του λαγού;

Η Χρονιά της Τίγρης (2022) είχε να κάνει με μεγάλες αλλαγές, αλλά τώρα στη Χρονιά του Λαγού, πρόκειται να κάνετε ένα βήμα πίσω και (αν μπορείτε να το πιστέψετε) να χαλαρώσετε . Οι λαγοί είναι γρήγορα, αλλά ευγενικά πλάσματα και το 2023 θα είναι μια χρονιά όπου η στοχαστική δράση θα ανταμείβεται περισσότερο από τους τεράστιους κινδύνους. Μετά από όλη τη δυσκολία και την αναταραχή των τελευταίων ετών, το 2023 είναι για την καλλιέργεια της ειρήνης και της υπομονής!

Εκτός από τα ζώα, ο κινεζικός ζωδιακός κύκλος διατρέχει επίσης πέντε στοιχειώδεις τύπους. Έτσι , δεν είναι μόνο η χρονιά του λαγού, είναι και η χρονιά του λαγού του νερού. Τα υδάτινα χρόνια αναδεικνύουν τα συναισθήματά μας περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στοιχείο. Ο Λαγός συνδέεται επίσης με την ενέργεια Γιν (θηλυκή, δεκτική). Οι λαγοί είναι γλυκά πλάσματα που προσεγγίζουν δημιουργικά τις προκλήσεις. Μερικοί από εμάς μπορεί να αρχίσουμε να νιώθουμε ανυπόμονοι με αυτό που μοιάζει με έλλειψη ανάπτυξης, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια αργή πορεία προς την επιτυχία. Θα είναι επίσης σημαντικό φέτος να κάνουμε τακτικά check-in με τα συναισθήματά μας και να νιώσουμε πραγματικά.

Τι φέρνει τύχη στους λαγούς φέτος;

Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι ορισμένα σύμβολα, κατευθύνσεις και χρώματα είναι γούρικα για κάθε ζώδιο. Έτσι, κατά τη διάρκεια του Έτους του Λαγού είναι:

Χρώματα : Κόκκινο, Ροζ, Μωβ, Μπλε

Αριθμοί: 3, 4, 9

Λουλούδια: Κρίνος & Αντίρρινο

Κατεύθυνση: Νότος

Motto: "Dream big!"