Κεφάλαιο Facebook –και μη σου πω γενικά social media. Μας αρέσουν, μας βοηθούν, μας χαλαρώνουν, μας ενημερώνουν. Αλλά ό,τι με τρέφει, με καταστρέφει, όπως λέει και η κοιλιά της Angelina Jolie. Όταν η χρήση τους γίνεται σε υπερβολικό βαθμό, στερούν την ανθρώπινη επαφή, γίνονται εθισμός, μας κάνουν να σταματάμε να απολαμβάνουμε τη στιγμή και το σημερινό μας θέμα:    μπορούν να μας κάνουν μέχρι και να χωρίσουμε με τον φίλο μας. How to?

1.    Το Fb αυξάνει την ένταση ανάμεσα στο ζευγάρι
Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα ζευγάρια που χρησιμοποιούν συνεχώς το facebook έχουν τάση να μαλώνουν περισσότερο και να έρχονται σε κόντρα μεταξύ τους. Συνεχείς καβγάδες που καταλήγουν μέχρι και σε χωρισμό. 

2.    Ενισχύει την ανασφάλειά σου
Όταν δηλώνεις στο facebook ότι είσαι σε σχέση, ανεβάζεις συνέχεια αγκαλιές και φιλάκια και δηλώνεις με status πόόόόσο πολύ αγαπάς το αγόρι σου, αυτόματα μπαίνεις σε ένα τριπάκι του «τι θα πει ο κόσμος» -και μάλιστα κόσμος που σε πολλές περιπτώσεις δεν συμπαθείς καν. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα, λένε οι ειδικοί,  εσύ να γίνεσαι ακόμα πιο ανασφαλής κάτι που έχει αντίκτυπο στη σχέση. Εάν δε, ο φίλος σου δεν ανεβάζει τίποτα από εσάς, αρχίζει η μεγαλύτερη ανασφάλεια: Γιατί δεν λέει στο status του ότι είναι σε σχέση; Γιατί δεν ανεβάζει μια φωτογραφία ότι είμαστε μαζί; Δεν θέλει να το δείξει; Δε μ’αγαπάει; Έχει άλλη;

 

3.    Σε κάνει να ζηλεύεις περισσότερο
Το νούμερο 2, έκλεισε με το ερώτημα: Έχει άλλη; Το facebook σου δημιουργεί ζήλιες που υπό άλλες συνθήκες, ούτε καν που θα σου εμφανίζονταν. Γιατί δεν ανεβάζει φωτογραφίες με τους δυο μας; Ποια είναι αυτή που συνεχώς του κάνει like; Και πολλά άλλα τέτοια περιστατικά που είσαι μπροστά από έναν υπολογιστή, μόνη, στο σπίτι και βλέπεις …περίεργες αναρτήσεις. Σε όλες μας έχει τύχει. Και όλες μας έχουμε αισθανθεί άβολα με μια γκόμενα που είναι περισσότερο εκδηλωτική στο wall του καλού μας.

 


4.    Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με τον φίλο σου
Οι άντρες που μπαίνουν συνεχώς στο fb δεν έχουν τα δικά μας κατινίστικα, αλλά έχουν άλλα.« Γιατί να ανεβάσεις αυτή τη φωτογραφία;» «Δεν πιστεύεις ότι είναι προκλητική;» «Γιατί να δουν όλοι οι φίλοι μου το Brazilian μαγιό σου στο fb;». Και για ακόμα μια φορά, ξεκινούν οι καβγάδες, οι ζήλιες, ο τσακωμός.

5.    Οι πρώην
Άλλος καβγάς εκεί. Τεράστιος. Γιατί να έχεις την πρώην σου στο facebook; Μιλάτε; Για να την έχεις σημαίνει ότι την σκέφτεσαι ακόμα. Και πολλοί ακόμη παραλογισμοί που καταλήγουν σε δάκρυα και αναφιλητά. 

 

6.    Όταν είστε μαλωμένοι, μπερδεύει τα πράγματα
Τι εννοούμε; Πες πως έχετε τσακωθεί για έναν άσχετο λόγο και είστε μερικές μέρες χώρια. Το facebook μπορεί να σας…. αποτελειώσει. Μπαίνεις, βλέπεις τις αναρτήσεις του –γιατί θέλεις να μάθεις τι κάνει, σου λείπει- και από αυτές σχηματίζεις άποψη. Λάθος! Επειδή δηλώνει ότι βγήκε για ένα πότο δεν σημαίνει ότι σε ξεπέρασε, ούτε ότι κάνει τη ζωή του. Κι όμως, πολλά ζευγάρια έχουν παρερμηνεύσει  τα πράγματα και έχουν τελειώσει οριστικά μια σχέση επειδή έκριναν από το …facebook! Έλεος!