"Ναι, άκουσα γι' αυτή την εφαρμογή που μοιάζει με το Tinder και είπα να την κατεβάσω. Κατέβασε τη κι εσύ", μου είπε η φίλη μου η Κ. ένα βράδυ που λιώναμε στον καναπέ της και δεν είχαμε τίποτα να κάνουμε. Ψέματα, είχαμε να τελειώσουμε ένα αφιερώμα στα Gilmore Girls, αλλά το Happn μας τράβηξε την προσοχή για λίγο.

Το κατέβασα κι εγώ, λοιπόν, κι αρχίσαμε να φτιάχνουμε τα προφίλ μας με αρχικό στόχο να αφαιρέσουμε πολλές πληροφορίες, για να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την ανωνυμία μας (αλλά κυρίως επειδή φοβόμασταν ότι θα πέσουμε πάνω σε κάποιο γνωστό που θα μας περάσει για απελπισμένες-γυναίκες-μόνες-ψάχνουν). Τι έμεινε τελικά; Μια φωτογραφία που με το ζόρι μπορούσε να μας καταλάβει ο άλλος, ηλικία, όνομα, αυτά. Και η αλήθεια είναι ότι την προσοχή μας στα προφίλ που συναντούσαμε πάντα τραβούσαν εκείνα τα άτομα που είχαν πολλές φωτογραφίες, επάγγελμα και το προφίλ τους στο insta (καθώς δείξε μου το insta σου να σου πω ποιος είσαι).

To happn, που λες, είναι μια εφαρμογή που σε βοηθάει να γνωριστείς με εκείνα τα άτομα που έτυχε να διασταυρωθούν οι δρόμοι σας ή που βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη απόσταση από σένα αυτή τη στιγμή - όπως καταλαβαίνεις, μιας και ήμασταν δίπλα δίπλα με την Κ. η εφαρμογή άρχισε να μας προτείνει τα ίδια άτομα. Η εφαρμογή αυτή ξεκίνησε στο Παρίσι το 2014 και πολύ γρήγορα απέκτησε 15 εκατομμύρια μέλη ανά τον κόσμο, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται στην Αγγλία. Για να εκπληρώσει το σκοπό της χρησιμοποιεί το GPS του κινητού σου έτσι ώστε να εντοπίσει την ακριβή τοποθεσία σου και να σε φέρει πιο κοντά σε άτομα που βρίσκονται γύρω σου και ενδέχεται να σ΄ενδιαφέρουν.

Έτσι κι εμείς με την Κ. πατήσαμε "καρδούλα" στον ίδιο τύπο κι εκείνος (αν και ψιλιασμένος) έστειλε και στις δυο για να ξεκινήσει ανέμελη κουβεντούλα. Το αποτέλεσμα λίγο αργότερα ήταν το εξής: βγήκαμε από το σπίτι και ήμασταν διαρκώς φουλ αγχωμένες ότι θα πετύχουμε κάποιο άτομο που του χαρίσαμε το πολυπόθητο like ή που το απορρίψαμε με χάρη. Όπως και να χει, αυτό που μας παρηγορούσε ήταν ότι δε φαινόμασταν καλά στην αρχική φωτογραφία και που - είχαμε πει ότι - σύντομα θα σβήναμε την εφαρμογή. Ε εγώ την κράτησα ένα μήνα και κάτι - το ίδιο κι εκείνη - και κατάλαβα τα εξής:

1. Μπορεί να γίνει τρομερά εθιστικό. Από τη μια, βλέπεις έναν γλυκούλη στο μετρό ή στο λεωφορείο και εύχεσαι να ήξερες κάτι γι' αυτόν, ε και μπαίνεις στην εφαρμογή. Μετά, βγαίνεις για ποτό, βλέπεις έναν γλυκούλη κι εκεί, τσουπ πάλι μπαίνεις στο happn και τον ψαχουλεύεις. Έπειτα, βλέπεις τον γοητευτικό ταμία του σούπερμαρκετ που δεν μπορεί καν να φανταστεί ότι σου έχει γυαλίσει, οπότε ξαναμπαίνεις στο happn με την ελπίδα να έχει κι αυτός. Ε και κάπως έτσι κυλάει η μέρα.

2. Σίγουρα είναι ασφαλές, μιας και σου δίνει τη δυνατότητα να μπλοκάρεις όποιο χρήστη θέλεις. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι υπάρχει τρόπος να γλιτώσεις από το εξής ρεζιλίκι: πρώτον, να πιάσεις την κουβέντα με κάποιον και να ανακαλύψεις στην πορεία ότι είναι συνάδελφος του πρώην σου (άκου τώρα) ή δεύτερον, να πέσεις πάνω σε γνωστό (κυρίαρχη σκέψη: ντάξει, θα με έχει περάσει για κάποια που το ρίχνει στις εφαρμογές για να βρει ταίρι). Ναι, μου έτυχε.

3. Υπάρχουν πολλοί single εκεί έξω.ΠΟΛΛΟΙ. Και γοητευτικοί. Και με ενδιαφέρουσες δουλειές. Και ούτε που θα σου περνούσε από το μυαλό πόσος κόσμος βρίσκεται εκεί έξω και περιμένει να σε γνωρίσει. (Αυτό το αίσθημα της χαράς/επιβεβαίωσης που νιώθεις κάθε φορά που ένας από αυτούς πατάει like στο προφίλ σου είναι αρκετά τονωτικό).

4. Άσε που οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για χαλαρή κουβέντα. Ναι προφανώς μπορεί να το πάνε αλλού στην πορεία, αλλά ΚΑΙ έξυπνες εισαγωγικές ατάκες ήρθαν στο inbox μου, ΚΑΙ λίγο πιο κλισεδιάρικες, αλλά όχι ξεκάθαρο πέσιμο. Γενικώς, όχι creepy καταστάσεις - ντάξει, ίσως βοήθησε που έβαλα όριο στις ηλικίες που μου εμφάνιζε. Συγγνώμη, κύριε Γιώργο 49 ετών που δε σας άνοιξα κουβέντα, ε.

(Ε και τώρα που τα ανακάλυψα όλα αυτά, το σβήνω)

xx