Καλές και χρυσές οι σχέσεις, αλλά θέλουν αρκετή δουλειά. Δεν ξέρω αν μπορεί να υπάρξει εύκολα η τέλεια σχέση, όπου όλα πηγαίνουν ρολόι από την αρχή, που δεν υπάρχουν τσακωμοί, που η συνεννόηση αγγίζει υψηλά επίπεδα εξαρχής και τα άτομα είναι στ' αλήθεια ο εαυτός τους, χωρίς να μαλλιοτραβιούνται, να καταπιέζονται ή να ξενοκοιτούν. Ειδικά οι μακροχρόνιες, χρειάζονται γερά νεύρα και αντοχές, γιατί όπως και να το κάνουμε, όσο και να είναι το άλλο σου μισό, όλο και θα έρθουν φορές που θέλεις να του ανοίξεις το κεφάλι στα δυο. Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες αυτά!

Υπάρχει ένα στοιχείο που χαλάει τη σχέση σου και δεν το λέω εκ πείρας, αλλά έχουν γίνει σχετικές μελέτες κι έρευνες - οργανωμένα και επίσημα πράγματα δηλαδή, όχι αστεία.

Δεν είναι το σεξ. Όχι ότι δεν παίζει κι αυτό το ρόλο του (ε τι,ψέματα να πω;) αλλά σ' αυτή την περίπτωση δεν είναι το θέμα μας.

Δεν είναι τα (ανύπαρκτα) κοινά σας ενδιαφέροντα. Άδικα τον έφαγες να ξεκινήσει κι αυτός χορό μαζί σου.

Δεν είναι οι συγγενείς και οι φίλοι που σας την κάνουν τη ζημιά. Κι όμως!

Για να μη σε κρατάω άλλο σε αγωνία, λέω να μπω στο θέμα μας. Ο John Gottman, που είναι ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Washington, αναφέρει πως τα πάντα φαίνονται από τον τρόπο που μαλώνει ένα ζευγάρι. Και τώρα που το ξανασκέφτομαι, σαν να έχει τα δίκια του. Εξηγώ παρακάτω.

Όταν το αγόρι σου κάνει ένα λάθος, εσύ του το κρατάς μανιάτικο για μήνες ή απλά το προσπερνάς σαν να μη συνέβη τίποτα (κυρίως επειδή ξέρεις ότι δεν είχε κακιές προθέσεις); 

Αν, λοιπόν, του κρατάς μούτρα και ανακυκλώνετε διαρκώς τον ίδιο τσακωμό (ή και επόμενους) τότε καταστρέφετε ανεπανόρθωτα τη σχέση σας. Αυτό είναι που χαλάει τη σχέση, πολύ περισσότερο από το ότι δεν συμπαθείς τους φίλους του και που σιχαίνεται τις μισές από τις αγαπημένες συνήθειες σου. Επίσης, εξίσου καταστροφική είναι κι αυτή η περιφρόνηση/υποτίμηση του ατόμου που κάνει το ρημάδι το λάθος. Κι όταν μιλάμε για λάθος, προφανώς και δε εννοούμε την απιστία, εκεί ανοίγουμε εντελώς άλλο κεφάλαιο.

Σε έρευνα που έγινε σε 79 ζευγάρια, φάνηκε ότι ένας μεγάλος αριθμός ζευγαριών που είχαν τέτοιου είδους σχέση, οδηγήθηκε τελικά στο χωρισμό. Εμ βέβαια, πόσο να μαλώσει πια ένας άνθρωπος και να αναλύσει τα ίδια και τα ίδια;

Μη μαλώνετε παιδιά μου!

xx