Το mood ring ή αλλιώς το δαχτυλίδι που σίγουρα θα βρεις σε πάγκους πλανόδιων πωλητών δεν είναι ένα απλό δαχτυλίδι σαν όλα τα άλλα, αντιθέτως έχει τη δικιά του ξεχωριστή και περίεργη ιστορία. Πως θα το αναγνωρίσεις; Έχει μια μεγάλη πολύχρωμη πέτρα επάνω, που αποτελεί βασικά και το σήμα κατατεθέν του. Βαθύ γαλάζιο του ουρανού, έντονο κόκκινο (αυτό του αίματος και του εγκλήματος), πράσινο, κίτρινο ή μοβ είναι από τα πιο συνήθη χρώματα που έχουν αυτές οι πέτρες. Πώς το ξέχασα! Και μαύρο! 

Το δαχτυλίδι ''καρφί'' που υποτίθεται ότι μαρτυράει τη διάθεση σου καθώς έχει την ικανότητα να αλλάζει χρώμα ανάλογα με τα κέφια, μας γυρνάει στη δεκαετία του '70 - τότε που όλα ήταν κομμάτι πιο εγωκεντρικά. Εσωτερικές ανησυχίες, έντονη ενασχόληση με τον εαυτό και την ψυχή, δαχτυλιδία που φαίνεται να έχουν μαγικές ικανότητες. Τις δεκαετίες που ακολούθησαν, το mood ring φαίνεται ότι πήρε την κάτω βόλτα. Από εκείνο το αντικείμενο που διάβαζε την ψυχή σου, έγινε ένα φτηνό αξεσουάρ που έβρισκες στα παζάρια και τα μικρά φτηνά μαγαζιά.

Σήμερα, που το μάρκετινγκ βρίσκεται σε κάθε μα κάθε μας βήμα, ήρθα νας σας χαλάσω άλλη μια σταθερά των αξεσουάρ. Μετά έχω σκοπό να σας καρφώσω πως δεν υπάρχει στ' αλήθεια Αγ. Βασίλης. Απ' ότι φαίνεται λοιπόν, ο εμπνευστής αυτού του δαχτυλιδιού πήρε την ιδέα του από το θερμόμετρο. Είχε επισκεφτεί έναν φίλο του που ήταν γιατρός, ο οποίος εκείνη την ώρα έβαζε θερμόμετρο σε έναν ασθενή του. Κάπως έτσι, ο Marvin Wernick αποφάσισε να γεμίσει ένα κενό γυαλί που έχει μορφή που θυμίζει περισσότερο με κέλυφος με κρυστάλλους που αλλάζουν χρώμα παράλληλα με κάθε μεταβολή της θερμοκρασίας. Κάπως έτσι δημιούργησε το θαυματουργό δαχτυλίδι που αλλάζει χρώμα όχι απαραίτητα όταν αλλάζει η διάθεση σου, αλλά σίγουρα όταν αυξάνεται ή μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος σου.

Αν θέλουμε να πιστέψουμε στο μύθο του δαχτυλιδιού που μπορεί να μαντεύει το πως νιώθεις ανά πάσα στιγμή, μπορούμε απλά να πούμε το εξής: η διάθεση μας επηρεάζει τα πάντα, τους παλμούς την καρδιάς, τη θερμοκρασία του οργανισμού μας, οτιδήποτε συμβαίνει εσωτερικά και εξωτερικά. Όταν αγχώνεσαι, η θερμοκρασία σου πέφτει, όταν χαίρεσαι ή λυπάσαι η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει. Μήπως τελικά αυτό το δαχτυλίδι λέει αλήθειες;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στη δεκαετία του '70 κατάφεραν να πουληθούν γύρω στο 1εκατομμύριο τέτοια δαχτυλίδια - αν ψαχουλέψεις το σπίτι της γιαγιάς σου μπορεί να βρεις κανένα ξεχασμένο, που να θυμίζει στην εφηβεία της μαμάς σου και τις έντονες ανησυχίες εκείνης της εποχής!

Φωτογραφίες