Ακόμη κι αν δεν κρίνουμε τους άλλους για το σώμα τους ή τα ρούχα τους, πολλές φορές πέφτουμε στην παγίδα να κρίνουμε πολύ αυστηρά τους εαυτούς μας - το μισό πόντο κυτταρίτιδας, το υποθετικά απαράδεκτο ξεθωριασμένο μαλλί, το ρούχο που πέφτει λίιιιγο ατσούμπαλα πάνω μας. Γιατί μας το κάνουμε όμως αυτό; Όποιος και να είναι ο λόγος,πρέπει να σταματήσει - και δε σηκώνω κουβέντα! Δεν υπάρχει κανένα νόημα να κρίνεις τον εαυτό σου τόσο αυστηρά όσο δεν κρίνεις κανέναν άλλο σ' αυτόν τον πλανήτη. Ορίστε σε ποιες φάσεις - έστω και ασυναίσθητα - μειώνεις το σώμα σου και τον εαυτό σου:

1. Όταν σε συγκρίνεις με όποια κοπέλα βλέπεις. Μόλις δεις κάποια πιο όμορφη από σένα ή με καλύτερα ρούχα ή πιο ακριβά αξεσουάρ ή οτιδήποτε που πιστεύεις ότι εσύ δεν έχεις ενώ αυτή έχει, αμέσως το μυαλό σου πηγαίνει στη σύγκριση. Κι αν κάθε σου βήμα είναι κι από μια σύγκριση, τότε ναι, είναι λογικό να αυξάνονται οι ανασφάλειες σου. Σκέψου μόνο πως το ίδιο μπορεί να κάνει και εκείνη για σένα, να σε συγκρίνει με τον εαυτό της και να νιώθει μειονεκτικά - εσύ όμως μην το κάνεις!

2. Επικεντρώνεσαι στο ''αδύνατο'' και όχι στο ''υγιές''. Το παν δεν είναι να είσαι αδύνατη, αλλά να είσαι υγιής. Όταν πέφτεις με τα μούτρα σε εξαντλητικές δίαιτες, βλάπτεις τον εαυτό σου. Εξάλλου, ο στόχος θα πρεπε να είναι το να τρέφεσαι πιο υγιεινά για το καλό σου και όχι μόνο για το καλό της εμφάνισης σου. 

3. Αποφεύγεις να κοιτάζεσαι στον καθρέφτη και να ζυγίζεσαι. Υπάρχει μεγάλη διαφορά όταν τα αποφεύγεις επειδή δε σε απασχολεί τόσο κι όταν απλά προσπαθείς να μην αντικρίσεις κάτι που πιστεύεις ότι δε θα σου αρέσει. Αν είσαι τόσο αυστηρή με τον εαυτό σου, το πιο πιθανό που θα συμβαίνει κάθε φορά που περνάς από καθρέφτη είναι να διορθώνεις ατέλειες - ένα τσουλούφι που πετάει, το μολύβι των ματιών που έφυγε, το κραγιόν που θέλει ανανέωση -  γι' αυτό προτιμάς κιόλας να μη δεις καθόλου την ατέλεια. Και σιγά την ατέλεια δηλαδή! Το ίδιο ισχύει και για τα κιλά. Αποφεύγεις μια κατάσταση επειδή την έχεις στο μυαλό σου σαν κάτι δυσάρεστο, σαν μια καταστροφή. 

4. Κάνεις διαρκώς υποτιμητικά σχόλια για τον εαυτό σου. Μόλις σου κάνουν ένα κοπλιμέντο έχεις έτοιμη την παρατήρηση για να το καταστρέψεις, τι ωραία που είναι η μπλούζα σου λένε, πόσο πάχυνες λες εσύ. Δέξου μια καλή κουβέντα και μάθε να την λες και εσύ για τον εαυτό σου. Αν δεν καμαρώνεις εσύ για την εικόνα σου, πως περιμένεις να αρέσεις και στους άλλους;

5. Δε βγάζεις φωτογραφίες. Μα πως θα έχεις ανεξίτηλες τις πιο σημαντικές στιγμές; (είπε κάποια που βγάζει φωτογραφίες ακόμη και στο σούπερμαρκετ). Αν αγχώνεσαι τόσο πολύ για την εμφάνιση σου, σε σημείο που δε θες να σε βλέπεις, η λύση σίγουρα δεν είναι το να σταματήσεις να βγάζεις φωτογραφίες. Η λύση θα βρεθεί πρώτα μέσα σου και φυσικά ο φωτογραφικός φακός είναι το λιγότερο σ' αυτή την περίπτωση. Άσε που σου έχω πει ήδη τα μυστικά για να βγαίνεις πάντα όμορφη, αλλά εσύ δε με ακούς!

6. Δε φλερτάρεις. Και ξέρω την εξήγηση γιατί στο είπα και προηγουμένως, αν πρώτα απ' όλα δεν αρέσεις στον εαυτό σου, αποκλείεις το γεγονός να αρέσεις και σε άλλους. Απλά να θυμάσαι ότι και οι άλλοι δεν είναι τόσο αυστηροί με σένα όπως είσαι εσύ και θέλουν να σε βλέπουν και από κοντά και σε φωτογραφίες!