Η καλύτερη εποχή του χρόνου έφτασε και, μαζί με αυτήν, ο υπερκαταναλωτισμός οργιάζει. Βλέπεις τους περισσότερους γύρω σου  να αγοράζουν δώρα, γλυκά, χριστουγεννιάτικα gadgets και, φυσικά, να βγαίνουν σχεδόν καθημερινά.
Εσύ, πάλι, επειδή είσαι φοιτήτρια και το χαρτζιλίκι σου μάλλον το λες για… τα κλάματα, απλά κάθεσαι και τους κοιτάς. Κι όμως! Μπορείς να γλιτώσεις κάποια χρήματα από τα καθημερινά σου έξοδα, ώστε να μαζέψεις χρήματα και να περάσεις κι εσύ καλά τα Χριστούγεννα!
Πως; Για πάρε μερικές ιδέες:

1.    Μην παίρνεις καφέ απέξω


Και δύο ευρώ να τον παίρνεις, αν κάνεις τον πολλαπλασιασμό για τις 20 μέρες των Χριστουγέννων, θα διαπιστώσεις πως ένα μπουζούκι το πας. Φτιάξε τον καφέ σπίτι λοιπόν και ετοιμάσου για Τσαλίκη!

2.    Σημείωνε τα έξοδά σου


Εάν κρατάς ημερολόγιο για τα πόσα ξοδεύεις, θα σε βοηθήσει πολύ και να εκτιμήσεις τα χρήματα που σπαταλάς και να κάνεις καλύτερο προγραμματισμό στα έξοδά σου.

3.    Φτιάξε χειροποίητα δώρα
Είναι και δημιουργικό, και οικονομικό και προσωπικό! Βάζεις την προσωπική σου πινελιά, δεν σπαταλάς χρήματα και είναι πολύ πρωτότυπο. Παίρνουμε ως δεδομένο, βέβαια, ότι πιάνει το χέρι σου.

4.    Τσέκαρε προσφορές και κουπόνια


Εάν έχεις τον χρόνο, μπορείς να το ψάξεις και όταν διαπιστώσεις πόσες προσφορές τρέχουν αυτή την περίοδο –ακόμα και τα Χριστούγεννα- θα πάθεις σοκ.  Χρησιμοποίησε και τα δημοφιλή κουπόνια επίσης, που σου κάνουν το λογαριασμό του σούπερ-μάρκετ πολύ πιο χαμηλό.

5.    Κάνε μια λίστα με τις προτεραιότητές σου

Το πιο βασικό. Μην ξοδέψεις τα χρήματά σου με το να πάρεις το εικοστό ζευγάρι  γόβες, ενώ χρειάζεσαι ένα παλτό. Πάρε δώρο στην κολλητή σου που την λένε Χριστίνα, και άσε τον αδερφό σου τον Βασίλη για αργότερα, θα καταλάβει ότι τα χρήματά σου είναι λίγα.