Κακές συνήθειες, ανάρμοστες εκφράσεις, πρόχειρο ντύσιμο. Είναι μερικά πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγεις όταν σε καλούν σε συνέντευξη, γιατί τα λάθη πληρώνονται και οι υποψήφιοι που θέλουν τη θέση, καραδοκούν….


1.    Αργοπορία

Η πρώτη εντύπωση είναι και η πιο σημαντική, λένε. Εάν σε μια πιθανότητα δουλειάς, εσύ καταφέρνεις και αργείς, τότε ο μελλοντικός προϊστάμενος σου δεν θα σε πάρει στα σοβαρά. Και δίκιο θα έχει φίλη μου. Δε σέβεσαι τον χρόνο του. 


2.    Ασχολείσαι με το κινητό σου

Είτε από άγχος είτε από υπερβολική χαλαρότητα, το να είσαι αφηρημένη, είναι έγκλημα σε συνέντευξη. Κλείσε το κινητό σου, μην κοιτάς τον ωραίο πίνακα του γραφείου και εστίασε στις ερωτήσεις που θα σου κάνουν.

3.    Δεν κοιτάς τον άλλον στα μάτια


Η οπτική επαφή είναι ιδιαίτερα σημαντική, σε όλες τις εκφάνσεις της επαγγελματικής ζωής- και όχι μόνο. Δηλώνει αλήθεια, σιγουριά, δυναμισμό. Το αντίθετο, να κοιτάς κάτω, αριστερά ή δεξιά είναι και άσχημο και αγενές.

4.    Είσαι νευρική


Το άγχος είναι απολύτως φυσιολογικό. Τα τικ όμως, το νευρικό γέλιο και τα ιδρωμένα χέρια δεν επιτρέπονται σε μια συνέντευξη και θεωρούνται αποτυχημένες κινήσεις. Ίσως είναι και λογικό, φίλη μου, γιατί σκέφτεται το υποψήφιο αφεντικό σου: «Εάν είναι να τρέμει σαν ψάρι αυτή που της κάνω  μια ερώτηση, όταν χρειαστεί να αναλάβει κάτι σημαντικό, τι θα κάνει;».

5.    Μιλάς μονότονα


Όλοι εμείς που έχουμε βρεθεί σε ένα αμφιθέατρο, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τον βαρετό καθηγητή που παραδίδει μάθημα λες και διαβάζει τη λίστα με τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ. Πώς να τον παρακολουθήσεις; 
Το ίδιο πάνω-κάτω συμβαίνει και με τις συνεντεύξεις. Εάν μιλάς  μονότονα, χωρίς κέφι και χωρίς σωστό τονισμό, το πιο πιθανό είναι οι άνθρωποι απέναντί σου να σε βαρεθούν κι από ένα σημείο και μετά να μην προσέχουν καν τι λες. Κι άντε μετά να τους πείσεις ότι αξίζεις τη θέση.

6.    Δε χαμογελάς


Δεν είπαμε να χασκογελάς λες και βλέπεις τον «Ηλίθιο και τον Πανηλίθιο νούμερο δύο», αλλά σε όλες τις δουλειές πρέπει να διαθέτεις μια ευχάριστη προσωπικότητα και αυτό να φαίνεται . Βάλε το καλό χαμόγελό σου λοιπόν και σίγουρα θα τους εντυπωσιάσεις!


7.    Δεν πας κατάλληλα ντυμένη

Εάν η δουλειά είναι σε κάποια καφετέρια ή σε κάποιο μαγαζί με ρούχα, φυσικά και ένα casual ντύσιμο είναι επιτρεπτό. Όταν πρόκειται όμως για μια πολυεθνική εταιρεία, ή για μια πιο corporate θέση, τότε το σακάκι, το καλό παπούτσι και γενικά και το προσεγμένο ντύσιμο είναι απαραίτητα.