Είναι γεγονός: το να χωρίζεις είναι απαίσια εμπειρία (τουλάχιστον η διαδικασία του να χωρίσεις), και ο καθένας έχει την δική του άποψη για το πώς πρέπει να το χειριστείς.

Και ενώ σίγουρα υπάρχουν κάποιοι παλιοί  και δοκιμασμένοι κανόνες για τον πώς να αποχωρήσεις από μια σχέση με το κεφάλι ψηλά, η συστηματική χρήση τους εδώ και 5 γενιές τους έχει κάνει κουραστικούς και κλισεδιάρικους.

Άσε που δεν είναι αποτελεσματικοί σε όλες τις περιπώσεις. Αν λοιπόν έχεις αποφασίσει να δείξεις στο αγόρι σου την κόκκινη κάρτα, καλύτερα να ξανασκεφτείς πριν πράξεις κάποιο από τα παρακάτω: 

 

1. Να χωρίσετε πρόσωπο με πρόσωπο.

Σε γενικές γραμμές φαίνεται (και είναι) ο πιο τίμιος τρόπος να χωρίσεις με κάποιον, ειδικά αν μιλάμε για σχέση που είχε και κάποια διάρκεια. Καμιά φορά όμως, το face-to-face έχει ως συνέπεια: περισσότερο πόνο και από τις δύο πλευρές, περισσότερο δράμα και τελικά, οπισθοχώρηση από την πλευρά σου.

Αν σου φαίνεται πιθανό να παιχτεί τέτοιο σκηνικό στην περίπτωσή σου, ένα πολιτισμένο τηλεφώνημα μπορεί να είναι προτιμότερο. Είναι καλύτερο να ξεμπερδεύεις με μια σχέση που αργοπεθαίνει παρά να την παρατείνεις επ'αόριστον, ακόμα κι αν ακούγεται σκληρό.

 

2. Να τον εξαφανίσεις από την ζωή σου. Να σβήσεις τον αριθμό του, να τον διαγράψεις από το Facebook, να κόψεις κάθε επαφή.

Συμφωνώ στο ότι δεν ωφελεί καθόλου να συνεχίσεις να μιλάς με τον πρώην σου σε καθημερινή βάση αφού χωρίσετε. Είναι καλό να αφήσεις πρώτα ένα διάστημα προσαρμογής στα νέα δεδομένα προτού επικοινωνήσετε ξανά. Από την άλλη, όμως, το να θελήσεις να τον σβήσεις εντελώς από την ζωή σου, λες και δεν υπήρξε ποτέ, είναι παιδιάστικο και χαζό. Εξάλλου έπαιξε πολύ κεντρικό ρόλο σε αυτήν για ένα υπολογίσιμο διάστημα-και μπορεί κάλλιστα να ξαναπαίξει στο μέλλον.

Λογικά δεν θα γίνετε και οι καλύτεροι φίλοι, αλλά αν δεν υπάρχει κίνδυνος να του τηλεφωνείς όταν είσαι μεθυσμένη ή να τσεκάρεις το προφίλ του 100 φορές την μέρα, μπορείς να κρατήσεις και τον αριθμό του και το Fb του. (ΥΓ: Μην διστάσεις πάντως να τον ξεφορτωθείς, αν τελικά αποδειχθεί τοξική παρουσία που κάνει τα πάντα για να σου σπάσει τα νεύρα).

3. Να είσαι απόλυτα ειλικρινής σχετικά με το γιατί χωρίζετε.

Η ειλικρίνεια είναι καλό πράγμα, η σκληρότητα όμως όχι. Αν δεν αντέχεις τους φίλους του ή δεν έχετε κοινή αίσθηση του χιούμορ, δεν χρειάζεται ντε και καλά να του το πεις. Αναρωτήσου: Οι παρατηρήσεις σου θα μπορούσαν πραγματικά να τον κάνουν καλύτερο άνθρωπο ή να τον βοηθήσουν στις μελλοντικές του σχέσεις; Το πρόβλημα δεν είναι πάντα ο χαρακτήρας ή ο τρόπος ζωής του άλλου. Το πρόβλημα είναι απλά ότι δεν κάνει για σένα.

Οπότε, δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να τον πληγώνεις ακόμη περισσότερο. Αρκεί ένα απλό "Δεν βλέπω να έχουμε μέλλον". Μην ρίχνεις κι άλλο αλάτι στην πληγή!

4. Να το ρίξεις στα φαγητά, τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια.

Εεεχ, εντάξει τώρα, αν τις πρώτες μέρες χρειαστείς την αγάπη και την στοργή που μόνο μια σοκολατίνα μπορεί να προσφέρει, το καταλαβαίνω. Μην το παρατραβήξεις όμως, γιατί τελικά θα σε κάνει να νιώθεις χειρότερα. Απεναντίας, το να αρχίσεις ένα καινούργιο σπορ ή να βάλεις την διατροφή σου σ'ένα σχετικό πρόγραμμα μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο χρήσιμο. Η καρδιά σου μπορεί να πονάει, αλλά σώμα και πνεύμα θα είναι σε τοπ φόρμα και όταν αρχίσεις ξανά να ψάχνεσαι, θα το εκτιμήσεις ακόμη περισσότερο!

5. Να κάνεις κάποια μεγάλη αλλαγή.

v-17

Πολλές γυναίκες θεωρούν υποχρέωσή τους να κάνουν κάποια δραστική αλλαγή μετά από ένα χωρισμό, π.χ.να βάψουν τα μαλλιά τους ροζ, να αλλάξουν καριέρα ή να μετακομίσουν στην Βενεζουέλα. Μια καινούργια αρχή μπορεί να'ναι θαυμάσια, αρκεί να την κάνεις καθαρά για σένα και όχι επειδή έχεις άχτι τον πρώην σου. 

Όσο νιώθεις πληγωμένη και σου λείπει το αγόρι σου, είναι σίγουρα δελεαστικό να αποστασιοποιηθείς από όσα σου τον θυμίζουν-αλλά αυτή η τακτική δεν σου εγγυάται μακρόχρονη ευτυχία. Πριν λοιπόν κάνεις την οποιαδήποτε παλαβομάρα, σκέψου το καλά και συζήτησέ το με τους πιο κοντινούς φίλους και την οικογένειά σου.