Οπως και με τα δαχτυλικά μας αποτυπώματα έτσι και με τα χείλη μας κανένα αποτύπωμα χειλιών δεν είναι ίδιο με το άλλο. 

Η πρώτη γραπτή αναφορά στο  φιλί εντοπίζεται  στο 1500 προ Χριστού και είναι στα Σανσκριτικά.

 Ο μέσος άνθρωπος περνάει 336 ώρες της ζωής του  δίνοντας και παίρνοντας φιλιά. ( Πάτα το video για να δεις τη σκηνή με τα κομμένα φιλιά από την βραβευμένη ταινία Σινεμά ο Παράδεισος) 

 

Για ένα φιλί στα πεταχτά χρησιμοποιείς μόνο 2 μυς, ενώ για ένα ζουμερό αριστοτεχνικό φιλί όλο πάθος συνεργάζονται και οι 34 μυς που έχεις στο πρόσωπο σου.  (Αυτή είναι άσκηση!)

Τα  φιλιά βελτιώνουν το κυκλοφορικό σύστημα  και ανακουφίζουν απ τον  πονοκέφαλο.

Το X προέκυψε να συμβολίζει το φιλί όταν τον μεσαίωνα οι άνθρωποι που δεν ήξεραν να διαβάζουν  σχεδόν όλοι δηλαδή υπέγραφαν με ένα Χ. Στη συνέχεια φιλούσαν το X σαν ένδειξη εντιμότητας. Ετσι το xxx έφτασε να σημαίνει φιλί..

2 στα 3 ζευγάρια γυρνάνε το κεφάλι τους προς τα δεξιά για να φιληθούν.

 

 

Η επιστήμη (!) του φιλιού ονομάζεται φιληματολογία (philematology) και όχι δεν υπάρχει ανάλογο τμήμα στο ΤΕΙ Χαλκίδας

Τα χείλη είναι 100 φορές πιο ευαίσθητα στην αφή απο τα ακροδάχτυλα μας. Μάλιστα ξεπερνούν σε ευαισθησία ακόμα και τα γεννητικά όργανα.Δεν θυμάσαι μικρή τη μαμά σου να σου λεει κολλώντας τα χείλη της στο μέτωπό σου: Κάτσε να δω μήπως έχεις πυρετό….

Η έκφραση Κiss my ass χρονολογείται από το 1705.

Τα φιλιά ενεργοποιούν τους ίδιους νευροδιαβιβαστές που διεγείρει η πτώση με αλεξίπτωτο, το μπάντζι-τζαμπινγκ και οι αγώνες sprint.

Στο Kάμα- Σούτρα αναφέρονται 30 είδη φιλιών.

Η αιδοιολειξία θεωρείται ως ένα είδος ερωτικού φιλιού

Οι επιστήμονες δεν ειναι σιγουροι αν το φιλί ειναι κάτι που που μαθαίνουμε ή κάτι που προκύπτει απο ένστικτο. Υπάρχουν φυλές στην Αφρική και την Ασία στις οποιες οι ανθρωποι δεν συνηθίζουν να φιλιούνται ποτέ(!)

 

 
 

Τα  πρωτότυπα ερωτικά "φιλιά"  με τρίψιμο στην μύτη ονομάζονται Κunik.

Το φίλημα των λεπρών έγινε τάση κατά τον Μεσαίωνα απο ασκητές και φανατικούς πιστούς σαν απόδειξη ταπεινότητας

O Πλίνιος διαβεβαιώνει οτι μπορείς να ξεφορτωθείς το κρύωμα σου  αν φιλήσεις  στη μουσούδα ένα γαϊδαρο. (Κανονικό, τετράποδο…)

Οι άντρες που φιλάνε το έτερον τους ήμισυ πριν φύγουν για τη δουλειά έχουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο εισόδημα από αυτούς που δεν το φιλάνε.

Το μεγαλύτερο σε διάρκεια, φιλί στιν κόσμο δόθηκε απο ένα ζευγάρι στο Λονδίνο τον Ιούλιου του 2005 όταν… βεντουζώθηκε για 31 ώρες, 30 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα.

Η μέση γυναίκα σύμφωνα με στατιστικές θα έχει φιλήσει 29 άνδρες μέχρι να παντρευτεί. (Οι 28 θα παραμείνουν βάτραχοι.)

Φωτογραφίες