Ξεκινάω με αβεβαιότητα αυτό το άρθρο μου, όχι γιατί δεν γνωρίζω περί τίνος πρόκειται ή πού θα καταλήξει το κείμενο αυτό, αλλά γιατί θέλω να έχω ένα ανάλογο αποτέλεσμα με την ενέργεια που του δίνω .

Πολλές φορές διαβάζω και συλλέγω πληροφορίες για κάποιο μελλοντικό άρθρο - μα τίποτα σίγουρο. Κι όμως μέσα από αβέβαιες και ασταθείς ιδέες, νιώθω, και θέλω να πιστεύω, πως αποτυπώνω στο χαρτί ή αντίστοιχα στον υπολογιστή κάτι όμορφο.

Γράφω, λοιπόν, συντροφιά με την αβεβαιότητα για την ευαισθησία που κρύβεται πίσω της.

Ξέρετε: το να είσαι αβέβαιος δεν υποδηλώνει πάντα μειονέκτημα. Αβέβαιο λες και έναν άνθρωπο ευαίσθητο που δυσκολεύεται να απαρνηθεί και κατ’επέκταση να επιλέξει. Εξαρχής γνωρίζει την κατάσταση, το άλογο και έλλογο μέρος της ψυχής, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, ψάχνοντας τον καταλληλότερο δρόμο για την ευδαιμονία. Κατανοεί το δίλημμα και το ρίσκο. Απλά κρίνεται αβέβαιος στο τι θα επιλέξει. Ζυγίζει και ξαναζυγίζει, σκέφτεται και ξανασκέφτεται και η σιγουριά του δε γεμίζει με τα πρέπει αλλά με τα θέλω του και μοιάζει σαν μονόδρομος όλο αυτό. 

Αίσθημα γίνεται στο τέλος το δίλημμα και δεν μπορείς να ξεχωρίσεις και να διαλέξεις. Η φύση του ανθρώπου τον ωθεί στο να εξερευνά και να προτιμά, άρα να επιλέγει. Όμως το μυαλό; Διαλέγει; Ή, τα κρατά όλα; Αβέβαιο.

photo: www.freepik.com

photo: www.freepik.com

 

Υ.Γ. Το παραπάνω άρθρο είναι εμπνευσμένο από το ποίημα της Κικής Δημουλά

Σε λένε αναποφάσιστο,

Μην τους ακούς,

Ευαίσθητος είσαι.

Διστάζεις να διαλέξεις,

Γενικά δυσκολεύεσαι να απαρνηθείς.

Τόσο καιρό που δέρνεσαι ανάμεσα στο ένα και το άλλο,

Δέθηκες μαζί τους.

Αίσθημα γίνεται στο τέλος το δίλημμα

Θέλεις να κρατήσεις και τα δύο

Μα είναι νόμος να προτιμάς

Διάλεξε λοιπόν αυτό που σου προτείνει η αβεβαιότητα

Σπανίως πέφτει έξω.