Η επιστροφή του Μικ Τζάγκερ στη μεγάλη οθόνη μετά από είκοσι χρόνια... Από τους παραγωγούς των ταινιών «Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ», «Spring Breakers» και «Night Crawler»... Το «ερωτικό νεο-νουάρ θρίλερ» αφηγείται την ιστορία του Τζέιμς (Κλάες Μπανγκ), ενός κριτικού τέχνης, και της Μπερενίς (Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι), μιας γοητευτικής Αμερικανίδας που ταξιδεύει στην Ευρώπη. Μαζί ταξιδεύουν στη Λίμνη Κόμο, για να συναντήσουν το συλλέκτη Τζόσεφ Κάσιντι (Μικ Τζάγκερ), ο οποίος θα τους αποκαλύψει πως είναι πελάτης του Τζερόμ Ντέμπνι (Ντόναλντ Σάδερλαντ), και θα τους αναθέσει μια όχι και τόσο εύκολη αποστολή...

Η παραγωγή

Οι παραγωγοί Ντέιβιντ Ζάντερ (‘’Some Velvet Morning’’) και Γουίλιαμ Χόρμπεργκ (‘’Ο Ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ’’) ανυπομονούσαν πολύ καιρό να μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη το ομότιτλο μυθιστόρημα του Τσαρλς Γουίλφορντ. Εξασφαλίζοντας τα δικαιώματα για τη μεταφορά, ανέθεσαν τη συγγραφή του σεναρίου στον υποψήφιο για Όσκαρ σεναριογράφο Σκοτ Μπ. Σμιθ (‘’Ένα Απλό Σχέδιο’’, ‘’Τα Ερείπια’’).

Τα πιο σημαντικά σημεία του βιβλίου έπρεπε από την αρχή να είναι ξεκάθαρα και στο σενάριο – οι θεματικές του και η χημεία μεταξύ των τεσσάρων βασικών προσώπων της ιστορίας. Έπειτα, έπρεπε να αποφασίσουν για την τοποθεσία των γεγονότων της ιστορίας. Ενώ στο βιβλίο του Γουίλφορντ η ιστορία λαμβάνει μέρος στη Φλόριντα της δεκαετίας του ’70, η ιστορία της ταινίας εκτυλίσσεται στην Ιταλία στη σημερινή εποχή.

Οι Ζάντερ και Χόρμπεργκ, μαζί με τον επίσης παραγωγό Ντάντε Αριόλα, συμφώνησαν από κοινού να αναθέσουν το project στον Ιταλό σκηνοθέτη Τζουζέπε Καποτόντι (‘’The Double Hour’’), μιας και η ιστορία είχε πλέον τοποθετηθεί στη σημερινή Ιταλία.

Ο Καποτόντι θεώρησε την ιστορία ‘’μια εκδοχή του Φάουστ αλλά σε φιλμ νουάρ φόντο’’. Ο ίδιος επισημαίνει: «Η ταινία έχει να κάνει με το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει κανείς ώστε να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες του και τα ψέματα που θα πει για να πετύχει τους στόχους του. Είναι μια ταινία που σχετίζεται με την απάτη και την εξουσία αλλά προπάντων είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που παίζει με τους κανόνες του είδους αποσκοπώντας να πει μερικές μικρές αλήθειες… ή και μερικά ψέματα».

Ο σκηνοθέτης υπήρξε ενθουσιασμένος που συνεργάστηκε με κορυφαίους ηθοποιούς, που παρά τις διαφορετικές τους προσεγγίσεις στους ρόλους τους, έδειξαν πάθος και απόλυτη συνεργασία σε όλη την ταινία. Κατά τον ίδιο, το σενάριο του Σμιθ ήταν ‘’έξυπνο και φοβερά ενδιαφέρον’’, με ιδιαίτερα καλά διαμορφωμένους τους χαρακτήρες της ταινίας. «Οι χαρακτήρες της ιστορίας ήταν πολύ όμορφα γραμμένοι, τόσο που με βοήθησαν αρκετά στο να κάνω καλύτερη τη δουλειά μου», δηλώνει ο ίδιος.

Το Καστ

Με τον Καποτόντι να έχει αναλάβει χρέη σκηνοθέτη στην ταινία, επόμενη κίνηση ήταν η επιλογή των ηθοποιών. Ύστερα από τη συμμετοχή του στην βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα ταινία «Το Τετράγωνο», ο ηθοποιός Κλάες Μπανγκ (‘’Το Κορίτσι στον Ιστό της Αράχνης’’) υπήρξε η ιδανικότερη επιλογή για τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Μπανγκ γοητεύτηκε κυρίως για το backstory του χαρακτήρα που υποδύεται στην ταινία. «Ο Τζέιμς βιώνει μια απογοήτευση που δεν κατάφερε να γίνει καλλιτέχνης. Ήθελε ανέκαθεν να γίνει ζωγράφος, αλλά ο δάσκαλός του τον παρότρυνε να ακολουθήσει ένα επάγγελμα που θα μιλάει για την τέχνη χωρίς να κάνει τέχνη ο ίδιος. Τώρα, μαθαίνει ιστορία της τέχνης στους τουρίστες. Θέλει, όμως, και να εξελιχθεί, όποιο και αν είναι το τίμημα γι’ αυτό».

Ο ίδιος συνεχίζει: «Πιστεύω πως το κοινό θα συμπαθήσει τον Τζέιμς. Νιώθω πως όλοι μας θέλουμε να κάνουμε κάτι στη ζωή μας. Έτσι είναι και αυτός, έκανε μερικά λάθη και τώρα θέλει να επανορθώσει. Ο Τζέιμς θα έλεγα ότι είναι κάτι σαν συνέχεια του χαρακτήρα που υποδυόμουν στο «Τετράγωνο».

Οι παραγωγοί ξεχώρισαν την ηθοποιό Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι (‘’Ο Υπέροχος Γκάτσμπι’’) από τη συμμετοχή της στην τηλεοπτική σειρά «The Night Manager» και την θεώρησαν κατάλληλη επιλογή για το ρόλο της πρωταγωνίστριας. «Μου άρεσε ιδιαίτερα η ιστορία, μοιάζει με ερωτική ιστορία και περιπέτεια, άλλα έχει μια πιο σκοτεινή πλευρά», δηλώνει η Ντεμπίκι. Η ίδια δηλώνει για τον χαρακτήρα που υποδύεται: «Η Μπερενίς είναι μια γυναίκα που βλέπει την αλήθεια στους ανθρώπους και έχει μια ικανότητα να καταλαβαίνει πότε κάποιος της κρύβει την αλήθεια. Σε αντίθεση με τους άντρες-χαρακτήρες της ταινίας που παρουσιάζονται διπρόσωποι, η Μπερενίς φαίνεται να είναι μια πιο ευγενική ψυχή».

Επίσης, το σενάριο του Σμιθ αποτέλεσε σημαντικό κριτήριο για την ίδια. «Μου κέντρισαν το ενδιαφέρον οι θεματικές του. Η ιδέα της ταινίας για αυτούς τους τέσσερις χαρακτήρες και τα μυστικά που κρύβουν ήταν κάτι πολύ ωραίο. Αυτή η ταινία θα έλεγα πως είναι μια δυνατή ιστορία για την αλήθεια, τα τραύματα αλλά και τους κινδύνους της φιλοδοξίας. Γιατί όντως η ταινία σε κάνει να αναρωτιέσαι τι πραγματικά αναζητάς στη ζωή σου».

Τους άλλους δύο χαρακτήρες υποδύονται δύο θρύλοι, ο ένας του κινηματογράφου και ο άλλος της μουσικής. Πρόκειται για τους Ντόναλντ Σάδερλαντ (‘’Η Εξαφάνιση’’, ‘’Μετά τα Μεσάνυχτα’’, ‘’Συνηθισμένοι Άνθρωποι’’) και Μικ Τζάγκερ (‘’Ned Kelly’’, ‘’Παράσταση’’, ‘’Συνοδός Κυριών’’), οι οποίοι υποδύονται τους Τζερόμ Ντέμπνι και Τζόσεφ Κάσιντι αντίστοιχα. Οι δυο τους συνεργάζονται για πρώτη φορά στον κινηματογράφο.

«Ομολογώ ότι το σενάριο του Σμιθ μου κέρδισε το ενδιαφέρον», δηλώνει ο Σάδερλαντ. «Έγραψε τον χαρακτήρα του Τζερόμ με τέτοιο εκλεπτυσμένο τρόπο, στηριζόμενος σε τόσες ενδιαφέρουσες λογοτεχνικές αναφορές, που δε γίνεται να μη σου αρέσει». Επιπλέον, θαύμασε την σκηνοθετική προσέγγιση του Καποτόντι: «Ο Τζουζέπε εμπλέκεται αρκετά σε όλη τη διαδικασία, δεν είναι ο σκηνοθέτης που κάθεται μίλια μακριά σε ένα δωμάτιο παρακολουθώντας τους ηθοποιούς του από μικρές οθόνες. Νοιάζεται πράγματι για τις ερμηνείες και θα έρθει να σου πει τι βγήκε αληθοφανές και τι όχι. Είχαμε μια εξαίρετη συνεργασία».

Ο Τζάγκερ δηλώνει πως ο ρόλος του Κάσιντι του πήγαινε πολύ: «Μου αρέσει αυτός ο χαρακτήρας, είναι γοητευτικός και ύπουλος. Μέσα από τις σκηνές του με τους άλλους χαρακτήρες της ταινίας και από τον τρόπο που συμπεριφέρεται, μπορεί κάποιος να καταλάβει ποιος είναι και τι θέλει». Ο ίδιος πήγε σε μερικές εκθέσεις για να ενσωματώσει μερικές εμπειρίες στο ρόλο του. «Ο Τζουζέπε με βοήθησε πολύ σε αυτό. Ήρθε στο Λονδίνο, κάναμε μια εκτενή συζήτηση για το ρόλο του Κάσιντι και του είπα τις ιδέες μου. Μου έκανε τα σχόλιά του και κάναμε μερικές αλλαγές. Δεν άργησα να διαπιστώσω πως ήταν ο ιδανικός άνθρωπος να αναλάβει να σκηνοθετήσει αυτή την ταινία».

Η ταυτότητα της ταινίας

Σκηνοθεσία

Τζουζέπε Καποτόντι

Σενάριο

Σκοτ Μπ. Σμιθ

Παραγωγή

Ντέιβιντ Ζάντερ, Γουίλιαμ Χόρμπεργκ,
Ντέιβιντ Λάνκαστερ

Ηθοποιοί

Κλάες Μπανγκ, Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι, Μικ Τζάγκερ, Ντόναλντ Σάδερλαντ, Ρόζαλιντ Χάλστεντ, Αλεσάντρο Φαμπρίζι

Φωτογραφία

Ντέιβιντ Ούνγκαρο

Μοντάζ

Γκουίντο Νοτάρι

Σχεδιασμός Κοστουμιών

Γκαμπριέλα Πεσκούτσι

Μουσική

Κρεγκ Άρμστρονγκ

Διάρκεια

98’

Διανομή

ΟDEON

Είδος

Θρίλερ, δράμα

`