Είναι λογικό να ντρέπεσαι ή να νιώθεις περίεργα όταν πρόκειται να πλησιάσεις εσύ εκείνο το παιδί από τη σχολή ή αυτόν που συχνάζει στο στέκι σου. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η ντροπή σε τέτοιες περιπτώσεις προέρχεται από διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα τον έντονο φόβο της απόρριψης ή την ανάμνηση από αντίστοιχες δυσάρεστες εμπειρίες του παρελθόντος. Μια καλή αρχή για να προσπεράσεις τη ντροπή σου είναι να αποδεχτείς ότι η απόρριψη είναι μέσα στο παιχνίδι. Θα τη βιώσεις και αυτή, είναι σχεδόν αναπόφευκτο.

Ένα πράγμα σκέψου μόνο: αν το αφήσεις πάνω του, ίσως και να μη γνωριστείτε ποτέ. Οπλίσου με θάρρος - όσο ντροπαλή κι αν είσαι - και μίλησε του. Ας ευχηθούμε μόνο να μην προσέξει ούτε ότι τρέμεις, ούτε ότι είσαι έτοιμη να λιποθυμήσεις. Μπορείς να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές για καλύτερα αποτελέσματα:

Να εκπέμπεις σιγουριά – Αυτό θα συμβεί όταν καταλάβεις πως το να πλησιάσεις κάποιον δεν έχει ως μοναδικό στόχο το να γίνεις αρεστή, μπορείς απλά να πετύχεις μια γνωριμία - ακόμη και αν δεν περιστρέφεται γύρω από το ερωτικό κομμάτι. Έχεις θετικές πλευρές και προσόντα που μπορεί να εκτιμήσει ο άλλος ακόμη και αν δε σε βλέπει με τον ίδιο τρόπο.

Κάνε πρόβα με τις φίλες σου – Είναι μέσα στις υποχρεώσεις της καλής φίλης να σε βοηθήσει ώστε να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση. Προφανώς και δεν είναι το ίδιο, το ξέρω ότι δεν απαιτείται θάρρος για να πιάσεις κουβέντα στην κολλητή σου, αλλά είπαμε … κάνε δοκιμές. Έστω ότι η κολλητή σου είναι το παιδί από το φροντιστήριο/γυμναστήριο, τι θα της έλεγες;
Επίσης, μπορείς να κάνεις την πρόβα σου με άτομα που συναντάς συχνά, μην κόβεις την κουβέντα μ’ ένα «καλά» όταν σε ρωτάνε τι κάνεις. Προσπάθησε να εξοικειωθείς με τον έξω κόσμο!

Λίγα και καλά- Είναι λογικό να μην σου έρχονται πολλές καλές ατάκες, όση έμπνευση και να έχεις. Περιορίσου σε μικρές συζητήσεις. Αν δεις ότι ξεμένεις από θέματα, κάνε του ερωτήσεις για να μιλήσει και εκείνος – σε όλους αρέσει να μιλούν για τον εαυτό τους. Μην τονίσεις από την αρχή ότι έχετε πολλά κοινά, είναι αδύνατο να το εξακριβώσεις σε μια κουβέντα.

Ζήτα βοήθεια – Μια πολύ καλή δικαιολογία για να αρχίσεις τη συζήτηση. Από το αν είναι πρόθυμος να βοηθήσει μπορείς να καταλάβεις πολλά. Εξάλλου ένα αγόρι που βλέπει ότι το χρειάζεσαι, κολακεύεται και μόνο από αυτό. Ζήτα του να σου δανείσει τις σημειώσεις του ή ένα στυλό, ενδέχεται να νιώσει επίγειος θεός.

Μην ξεχνάς τη γλώσσα του σώματος – Μην αποσπάσαι από κάτι άλλο (το κάνεις για να κρύψεις το άγχος σου και φαίνεται!), να χαμογελάς και να κοιτάς τον άλλο στα μάτια όταν του απευθύνεις το λόγο. Μπορείς να τον ακουμπήσεις ή αν το θεωρείς υπερβολικό μπορείς απλά να σταθείς κοντά του.