Πώς γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου;  Στο παραδοσιακό, ελληνικό τραπέζι με μπακαλιάρο σκορδαλιά και λευκό, καλό κρασί. Η αγαπημένη σεφ Ελένη Ψυχούλη μας προτείνει τον πιο νόστιμο μπακαλιάρο με τραγανό κουρκούτι και την πιο βελούδινη και απολαυστική σκορδαλιά που φάγατε ποτέ. Και η Ελληνικά Κελλάρια έρχεται να απογειώσει το γεύμα μας με το ποιοτικό αλλά και οικονομικό, λευκό κρασί της σειράς Αλλοτινό. (Αναλυτικά η συνταγή στο τέλος)

Το λευκό κρασί Αλλοτινό προέρχεται από τις ποικιλίες Σαββατιανό και Ροδίτης, που καλλιεργούνται στην αμπελοοινική ζώνη της Αττικής και της Βοιωτίας. Το άρωμά του είναι γεμάτο από φρεσκάδα, καθαρότητα και λεπτότητα με τόνους λεμονιού και πορτοκαλιού. Η γεύση του χαρακτηρίζεται νευρώδης, νεανική και φρουτώδης με επίγευση που διαρκεί. Το λευκό Αλλοτινό μπορεί να συνοδεύσει ιδανικά ψάρια, θαλασσινά, λευκά κρέατα, σαλάτες και ζυμαρικά. Σερβίρεται πολύ δροσερό, στους 8ο – 10ο C.

Η υπέροχη συνταγή της μοναδικής σεφ Ελένης Ψυχούλη, σε συνδυασμό με την καλή παρέα και με το Αλλοτινό, είναι τα απαραίτητα συστατικά για μια αξέχαστη μέρα.

Η συνταγή για τον Μπακαλιάρο Σκορδαλιά

Η Προετοιμασία

*Φροντίζουμε να τον αγοράσουμε δύο μέρες πριν γιατί έχει τη διαδικασία του. Πλένουμε καλά το ψάρι από το πολύ αλάτι αφαιρούμε με ψαλίδι το τέλος της ουράς και τα πτερύγια και με ένα κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε σε μερίδες. Καθώς κόβουμε, βλέπουμε ότι η πέτσα του, με λίγη προσπάθεια αποχωρίζεται από τη σάρκα. Βάζουμε τα κομμάτια σε ένα μεγάλο μπολ και τα σκεπάζουμε με νερό. Κανονικά, ένα εικοσιτετράωρο αρκεί για να είναι ο μπακαλιάρος βρώσιμος, αφού βεβαίως έχουμε το νου μας να του αλλάζουμε το νερό 4-5 φορές μέσα στην ημέρα. Μερικοί τον προτιμούν με λίγο παραπάνω αλατάκι. Αν εσείς τον θέλετε εντελώς ανάλατο, τότε προσθέστε άλλη μια μέρα στο ξαλμύρισμα και τις αλλαγές νερού.

*Το τελευταίο του νερό το βάζουμε χλιαρό. Έτσι θα γίνει πιο τρυφερός.

*Όταν μαλακώσει ο μπακαλιάρος, τα κόκκαλα του αφαιρούνται πιο εύκολα. Κάνουμε μια προσπάθεια να τον ελαφρύνουμε από τα πιο εμφανή.

*Τον σκουπίζουμε πολύ καλά, πιέζοντας τα κομμάτια ανάμεσα σε χαρτί κουζίνας.

*Τα κομμάτια που θα περισσέψουν, τα κλείνουμε καλά σε πλαστική σακουλίτσα και τα διατηρούμε στην κατάψυξη.

Το κουρκούτι

Η κλασική που πετυχαίνει πάντα περιλαμβάνει:

  • 11/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο,
  • 2 κ.σ. ρακή ή ένα σφηνάκι μπύρα,
  • ½ κ.γ. ζάχαρη,
  • λίγο αλάτι.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με όσο νερό χρειαστεί για να γίνει ένα παχύρευστο κουρκούτι. Το κρύο νερό στο κουρκούτι είναι σημαντικό γιατί εμποδίζει το ψάρι να απορροφήσει πολύ λάδι. Μουλιάζουμε καλά το ψάρι στο κουρκούτι. Με ένα κουτάλι της σούπας, ρίχνουμε το χυλό στο καυτό λάδι, πολύ αραιά, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους τα κομμάτια.

*Αν θέλουμε το κουρκούτι πιο πικάντικο μπορούμε να προσθέσουμε 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα.

Το τηγάνισμα

Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο, τα γούστα διίστανται. Αρκεί να βάλετε άφθονο λάδι και να το κάψετε αρκετά. Ο μπακαλιάρος δεν θέλει πολύ τηγάνισμα. 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει.

Στη συνέχεια στραγγίζουμε τα κομμάτια σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Και η σκορδαλιά!

  • 4 φέτες σταρένιο, ζυμωτό ψωμί καλά μουσκεμένο.
  • 1 φλ. ασπρισμένα αμύγδαλα
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. ξύδι

Χτυπάμε στο μίξερ πρώτα τα σκόρδα με το ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν πολτός. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα. Αλέθουμε και συνεχίζουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τελευταίο προσθέτουμε το ψωμί που δεν το στραγγίζουμε εντελώς, καθώς το λίγο νεράκι κάνει τη σκορδαλιά πιο αφράτη.

 

Για περισσότερες συνταγές της Ελένης Ψυχούλη επισκεφθείτε το site της: https://www.pirouni.gr/