Οχι αλλά σώζω 8 ζώα στον πλανήτη κάθε μήνα", σoυ απαντώ μασουλώντας τα αμύγδαλά μου.
Είχα τιμήσει πολλές φορές το αρνάκι στη γάστρα. Και τα κεφτεδάκια και το σουβλάκι. Όχι πια. Για μένα, όλο το θέμα ξεκίνησε όταν είδα μια γάτα να πεθαίνει από φόλα. Από κείνη τη στιγμή μου γύρισε το μυαλό. Εδώ και δύο χρόνια είμαι χορτοφάγος. Συμπονώ το ζώο που σφαγιάστηκε και κατέληξε θυσία στο τραπέζι μας.
Σ' αυτόν τον πλανήτη είμαστε περίπου 600 εκατομμύρια vegetarians. Σχεδόν όσοι όλοι οι Ευρωπαίοι μαζί. Κι όμως κάθε φορά που η κουβέντα πάει στο φαγητό οι χορτοφάγοι θεωρούμαστε κάτι σαν εξωγήινοι, γραφικοί οικολόγοι ή ακόμη και χίπηδες.
Κι αν και γνωρίζω πλέον πως θα υπάρχει πάντα η ρετσινιά ότι είμαστε θύματα νέας μόδας που κάποια στιγμή θα ξεφουσκώσει συνεχίζω να ζω χωρίς κρέας, χωρίς αυγά κι ελπίζω κάποια στιγμή και χωρίς γαλακτοκομικά.
Δεν είμαστε μόδα!
Χρειάζεται ατσάλινη πειθαρχία και συνείδηση για να αντισταθείς σε όλα αυτά που ήσουν συνηθισμένος να τρως μέχρι χθες. Συνειδητοποιείς πως κάθε, μα κάθε γεύμα σου, περιείχε κρέας. To τραγικό της υπόθεσης είναι οτι γνωρίζεις πόσο νόστιμο είναι, μιας και η οικογένεια σου είναι όλοι κρεατοφάγοι.
"Και πώς αποφάσισες να κόψεις το κρέας;"
Σου είπα είδα μία γάτα νεκρή από φόλα. Θα μου πεις στην Ελλάδα τουλάχιστον δεν τρώμε γάτες. Τρώμε όμως αρνάκια, προβατάκια, κότες ... Δεν ξέρω έγινε ένα παράξενο κλικ μέσα μου. Σε κάποιες χώρες τρώνε σκυλιά, όπως τρώνε τα δελφίνια, τ’ άλογα, τα έντομα και τα φίδια, ενώ σε κάποιες άλλες δεν τρώνε αγελάδες και γουρούνια. Θα μπορούσες να φας το σκύλο σου; Δε νομίζω. Αρα γιατί να τρως την αγελάδα σου; Δε γίνεται οι μισοί να ‘χουν δίκιο που τα τρώνε κι οι άλλοι μισοί άδικο. Άρα, μάλλον είμαστε όλοι λάθος και δεν θα έπρεπε να τα τρώμε καθόλου.
"Τι έγινε που ‘κοψες το κρέας; θα σώσεις τον κόσμο;"
Φυσικά και όχι είναι η απάντηση. Ωστόσο, οι στατιστικές λένε πως κάθε χορτοφάγος "σώζει" οκτώ ζώα το μήνα. Και γι’ αυτά τα οκτώ ζώα μπορώ να πω με σιγουριά πως ναι, τους αλλάζω τη ζωή! Όσο περισσότεροι γινόμαστε, τόσο λιγότερες βιομηχανίες ζώων θα υπάρχουν. Και μπορεί να μην σώζω τον κόσμο, αλλά τουλάχιστον κάτι κάνω. Εσύ; Κάνεις κάτι; Συνήθως εδώ ακολουθεί μία παύση! Αλλά έχει και συνέχεια...
"Από που παίρνεις πρωτεΐνες;"
Καταρχήν, ΔΕΝ προσλαμβάνουμε αυτούσιες τις πρωτεΐνες του κρέατος. Στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε τα αμινοξέα τους. Τουλάχιστον ενημερώσου πριν αρχίσεις να το παίζεις διατροφολόγος. Και τα αμινοξέα, φίλες, είναι εννέα ειδών. Υπάρχουν φυτικής και ζωικής προέλευσης και μπορώ να ζήσω μόνο με τα φυτικά αμινοξέα.
"Μα δεν καταλαβαίνουν κάτι την ώρα που πεθαίνουν" υποστηρίζουν οι πολιτισμένοι carnivores. Κάθε ζώο που σφαγιάζεται για να καταλήξει στο πιάτο μας, υποφέρει. Την ώρα που του κόβουν το λαιμό για να τρέξει το αίμα και τελικά να πεθάνει από αιμορραγία, πρέπει η καρδιά του να χτυπάει. Κάποιος είχε πει πως «αν τα σφαγεία είχαν γυάλινους τοίχους κανείς δε θα ‘τρωγε κρέας», και μάλλον έτσι είναι, άσε που είναι και πιο υγιεινό.
"Υγιεινό; Και τα σαλατικά τα ραντίζουν"
Το κρέας ευθύνεται για πληθώρα καρδιακών νοσημάτων κι άλλων ασθενειών. Το όξινο περιβάλλον που προκαλεί η βρώση κρέατος κάνει τον οργανισμό μας ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη διάφορων ειδών καρκίνου. Και μπορεί οι χορτοφάγοι να καταναλώνουν «φυτοφάρμακα με τα οποία ψεκάζουν τα σαλατικά μας», όμως τα ζώα τρώνε και τα δικά μας σαλατικά, άρα καταναλώνουν και φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά για να μην αναφερθώ και στις τοξίνες. Άρα τι είναι καλύτερο να τρως;
Πάρτο αλλιώς
Κάθε φορά που θα συναντάς έναν χορτοφάγο και τον τρελαίεις με τις ερωτήσεις σου, σκέψου πως εκθέτεις τη δική σου άγνοια και το φόβο σου να αμφισβητήσεις τον τρόπο που μεγάλωσες! Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας και δεν δικαιολογείται να μην γνωρίζεις τι τρως, πώς γίνεται αυτό που τρως και πώς ζούσε μέχρι χθες.
Πάω να φάω τα μαρούλια μου #Υolo