Εργασιακά δικαιώματα: Do you know what I mean? Ναι, ναι. Στους εργασιακούς χώρους πια, σχεδόν δεν τηρείται τίποτα και στις περισσότερες δουλειές που θα πας, ειδικά αν είσαι νέος, θα σε εκμεταλλευτούν και θα πεις και ευχαριστώ. Παρόλα αυτά, δεν είναι κακό να ξέρεις τι δικαιούσαι. Γιατί είσαι εργαζόμενος, όχι δούλος.


(Η συνέχεια...)

Επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα (ισχύει μόνο για τον ιδιωτικό τομέα)

    Όλοι οι μισθωτοί που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο, δικαιούνται από τους εργοδότες τους:
α) Επίδομα εορτών Χριστουγέννων ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
β) Επίδομα εορτών Πάσχα ίσο με μισό μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 15 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Τα παραπάνω επιδόματα καταβάλλονται ολόκληρα εφ’ όσον η σχέση εργασίας των μισθωτών με τον εργοδότη είχε διάρκεια ολόκληρη τη χρονική περίοδο, στην μεν περίπτωση του επιδόματος εορτών Πάσχα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30ης Απριλίου, στη δε περίπτωση του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε χρόνου (αναλογία για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το παραπάνω διάστημα).
Τα δώρα καταβάλλονται στους δικαιούχους για τα Χριστούγεννα μέχρι την 21η Δεκεμβρίου και για το Πάσχα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη.  Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Άδειες


- Κανονική άδεια
Όταν δουλεύεις πενθήμερο, δικαιούσαι 20 ημέρες άδεια, όταν δουλεύεις εξαήμερο δικαιούσαι 24 ημέρες άδεια, εάν έχεις συμπληρώσει χρόνο (αναλογία για όσους δεν έχουν συμπληρώσει ένα έτος). 
Στην άδεια υπολογίζονται μόνο οι εργάσιμες ημέρες. Δεν συμπεριλαμβάνονται οι ημέρες ασθενείας (κατά τις οποίες ο μισθωτός παρέμεινε στο σπίτι του ή νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο), που εμπίπτουν στο διάστημα της άδειας. 
Κατά τη διάρκεια της άδειας ο μισθωτός δικαιούται να λάβει από τον εργοδότη τις «συνήθεις αποδοχές»  που θα λάμβανε αν πραγματικά απασχολούνταν στην επιχείρηση κατά τον αντίστοιχο χρόνο της άδειάς του. 
Εκτός από τις αποδοχές της άδειας ο μισθωτός δικαιούται και επίδομα αδείας. Τόσο οι αποδοχές αδείας όσο και το επίδομα αδείας προκαταβάλλονται στον μισθωτό κατά την έναρξη της αδείας του. 
Επίσης, απαγορεύεται η καταγγελία σύμβασης κατά τη διάρκεια της άδειας του μισθωτού από τον εργοδότη, καθώς και η μεταφορά της άδειας στο επόμενο ημερολογιακό έτος, έστω και αν ακόμα έχει γίνει συμφωνία εργαζομένου- εργοδότη.

 

-    Ειδικές Άδειες

   Οι παρακάτω  άδειες είναι πρόσθετες και δεν συνυπολογίζονται στις ημέρες κανονικής άδειας:
-Όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούνται άδεια γάμου πέντε εργάσιμες ημέρες για όσους εργάζονται με πενθήμερο και έξι εργάσιμες ημέρες με αποδοχές για αυτούς που εργάζονται εξαήμερο.
-Οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται άδεια μητρότητας συνολικής διάρκειας 17 εβδομάδων. Οι 8 εβδομάδες χορηγούνται υποχρεωτικά πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού, και οι υπόλοιπες 9 μετά τον τοκετό. Σε περίπτωση που ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε προγενέστερη από την πιθανή ημερομηνία, το υπόλοιπο της άδειας χορηγείται μετά τον τοκετό, ώστε να συμπληρωθούν οι 17 εβδομάδες. Δικαιούνται, επίσης, άδεια θηλασμού και φροντίδας παιδιού ή εναλλακτικά μειωμένο ωράριο ως άδεια φροντίδας παιδιού, καθώς και ειδική άδεια προστασίας μητρότητας 6 μηνών.
-Εκτός από την κανονική τους άδεια, οι εργαζόμενοι που είναι μαθητές ή σπουδαστές ή φοιτητές, δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους και πρόσθετη άδεια άνευ αποδοχών διαρκείας 30 ημερών, συνεχών ή διακεκομμένων κατ’ έτος για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις. Για τις ημέρες αδείας εξετάσεων οι μαθητές - σπουδαστές δικαιούνται αποδοχές από τον ΟΑΕΔ. 
Όσοι συμμετέχουν σε πρόγραμμα για μεταπτυχιακό δίπλωμα ετησίας τουλάχιστον φοίτησης ή διδακτορικό δίπλωμα ΑΕΙ και ΤΕΙ, δικαιούνται άδεια 10 εργασίμων ημερών. Η άδεια αυτή είναι άνευ αποδοχών από τον εργοδότη, χορηγείται σε συνεχείς ημέρες ή τμηματικά και ανεξάρτητα από την ηλικία του / της δικαιούχου και ισχύει μέχρι δύο έτη.

Συνεργάστηκε η δικηγόρος Θεοδοσία Χατζημιχάλη.