Δεκάδες ταινίες, πολλές προβολές, εκθέσεις, πάρτι, απονομές, καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, μουσική και πολλά άλλα, οδηγούν και φέτος όλους του σινεφίλ στο πιο διάσημο ελληνικό φεστιβάλ κινηματογράφου - το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που φέτος γιορτάζει τα 57α γενέθλιά του!

Η μεγάλη γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 13 Νοεμβρίου στο ιστορικό Ολύμπιον της πλατείας Αριστοτέλους και στις αίθουσες του Λιμανιού της πόλης. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει ταινίες από ανατρεπτικούς δημιουργούς, νέες ενότητες, πρωτότυπα αφιερώματα, ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά, ανερχόμενους σκηνοθέτης και σχεδόν όλες τις ελληνικές παραγωγές της χρονιάς.

Η αυλαία του 57ου Φεστιβάλ θα ανοίξει με την προβολή της ταινίας Paterson του Τζιμ Τζάρμους, αγαπημένου δημιουργού του ανεξάρτητου σινεμά, και θα κλείσει με την  Χορεύτρια της Στεφανί ντι Τζιούστο, με πρωταγωνίστρια την Γαλλίδα Soko, απ’ τα πιο ανερχόμενα ονόματα στο σινεμά και ήδη αναγνωρισμένα στη μουσική, που θα δώσει το παρών στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

– Πλούσιο Διεθνές Πρόγραμμα και 27 ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους (16 σε πρώτη προβολή –ανάμεσά τους και 4 που εντάσσονται στην ενότητα «Έλληνες της Διασποράς»-, καθώς και ακόμα 11 που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα).

– 5 μικρού μήκους ταινίες που ταξίδεψαν και διακρίθηκαν στα φεστιβάλ των Κανών, του Λοκάρνο και του Τορόντο.

– Οι βραβευμένες 21 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 39ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

– Το ντοκιμαντέρ 90 χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το μέλλον, η τελευταία κινηματογραφική αφιέρωση του Νίκου Τριανταφυλλίδη.

Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν και άλλα πρότζεκτ, όπως: Αφιερώματα, Ειδικές Προβολές, Out of Competition, Aνοιχτοί Ορίζοντες, «Αντι/Κατοπτρισμοί», Film Forward, Μεταμεσονύκτια Ραντεβού, Ματιές στα Βαλκάνια, Masterclass Λουτσιάνο Τοβολι, Νεανική Οθόνη, Plaster, Σινεμά για όλους και πολλά άλλα!

Στο FilmFestival.gr θα βρεις το αναλυτικό πρόγραμμα, τις προβολές αλλά και όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το φεστιβάλ και τις παράλληλες δράσεις του, ενώ παρακάτω μπορείς να δεις ένα από τα εύστοχα και χιουμοριστικά τρέιλερ για το 57ο ΦΚΘ.