Εχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί δεν μπορείς να φιλήσεις με τα μάτια ανοιχτά; Εκτός φυσικά από τους προφανείς λόγους, ότι δηλαδή θα είσαι σαν χαζή εάν φιλιέσαι με ανοιχτά μάτια!

Ηρθε η ώρα να μάθεις την απάντηση!

Άγγλοι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να επεξεργαστεί την αίσθηση της αφής όταν ταυτοχρόνως αναλύει τα οπτικά ερεθίσματα με αποτέλεσμα τη στιγμή που αρχίζει το φιλί, τα μάτια αντανακλαστικά να κλείνουν. Η αδυναμία αυτή δεν έχει αντίκτυπο μόνο στις ερωτικές στιγμές μας, αλλά σε πολλές άλλες παραμέτρους της ζωής, από την ασφάλεια έως την κοινωνική ζωή, λένε οι ερευνητές από το Κολέγιο Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 16 εθελοντές, ηλικίας 18 έως 36 ετών, οι οποίοι αναζητούσαν γράμματα στην οθόνη ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, εν όσω οι επιστήμονες μετρούσαν την αντίδραση των χεριών τους σε ένα σύντομο παλμό που εκλυόταν άλλοτε στο δεξιό και άλλοτε στο αριστερό τους χέρι.

Η ευαισθησία των εθελοντών στο ερέθισμα της αφής ήταν σαφέστατα μειωμένη όταν η αναζήτηση ήταν δύσκολη και οι εθελοντές έπρεπε να καταβάλλουν προσπάθεια για να εντοπίσουν το γράμμα.

First Kiss | 10 τρόποι για να τον κάνεις (επιτέλους) να σε φιλήσει


Μάλιστα, όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Πειραματικής Ψυχολογίας: Ανθρώπινη Αντίληψη & Επιδόσεις» (JEPHPP), την οποία εκδδει η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA), είναι ήδη καλά τεκμηριωμένο πως η αφηρημάδα μπορεί να μας κάνει να «χάσουμε» πολλά οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα, με ό,τι κινδύνους μπορεί κάτι τέτοιο να κρύβει.


«Όταν εστιάζουμε την προσοχή μας σε ένα οπτικό ερέθισμα, μειώνεται η επίγνωση των άλλων αισθήσεων», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Πόλι Ντάλτον, λέκτορας Νοητικής Ψυχολογίας στο Royal Holloway.


«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λαμβάνουν υπ’ όψιν οι σχεδιαστές αυτοκινήτων, αεροπλάνων και άλλων μηχανημάτων στα οποία η ασφάλεια έχει ζωτική σημασία», Και πρόσθεσε: «Τα ευρήματά μας εξηγούν γιατί κλείνουμε τα μάτια όταν θέλουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας στις άλλες αισθήσεις μας. Είναι ο τρόπος που έχουμε για να κατευθύνουμε τις νοητικές δυνάμεις μας προς αυτό που πραγματικά μας ενδιαφέρει τη δεδομένη στιγμή».

Δες εδώ 8 τρόπους για να φιλάς καλύτερα.