Και εκείνη τη στιγμή που νόμιζες ότι έχεις πρόβλημα που δεν μπορείς να ξυπνήσεις, πες στη μάνα σου ότι δεν φταις εσύ!

10 tips για να κάνεις ευκολότερο το πρωινό ξύπνημα.

Σύμφωνα με την επιστήμη, ο εξαναγκασμός των ανθρώπων ηλικίας κάτω των 55 ετών να πηγαίνουν στο σχολείο ή να εργάζονται πριν από τις 10 το πρωί είναι βασανιστήριο. Και αυτό, διότι ο οργανισμός διαθέτει ένα βιολογικό ρολόι που λειτουργεί με τους δικούς του ρυθμούς.

Η εμμονή της πολύ πρωινής εργασίας αφήνει μαθητές και εργαζόμενους εξαντλημένους και γεμάτους στρες εξαιτίας της έλλειψης ύπνου που επιφέρει το πολύ πρωινό ξύπνημα, δήλωσε ο δρ Πωλ Κέλλεϋ, ομότιμος κλινικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Ύπνου & Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το βιολογικό μας ρολόι. Δεν μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον οργανισμό μας να ξυπνάει πραγματικά ό,τι ώρα θέλουμε», είπε ο δρ Κέλλεϋ σε ομιλία του στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης (BSF) του Μπράντφορντ.

«Όσα ξυπνητήρια κι αν βάλουμε, ο οργανισμός μας παραμένει συγχρονισμένος με την ηλιοφάνεια, επομένως μπορεί να ανοίγουν τα μάτια μας αλλά το σώμα μας ακόμα κοιμάται. Αυτό όμως δεν το συνειδητοποιούμε, διότι η ηλιοφάνεια επηρεάζει τον υποθάλαμο του εγκεφάλου και όχι την όρασή μας.

»Είναι όπως συμβαίνει στα νοσοκομεία και στις φυλακές όπου ξυπνάνε τους ασθενείς και τους έγκλειστους για να τους δώσουν να φάνε και εκείνοι υπακούν διότι δεν μπορούν να κάνουν κι αλλιώς. Η έλλειψη ύπνου είναι βασανιστήριο».

Πώς να την παλέψεις με το πρωινό ξύπνημα (ναι παλεύεται!)