Το να πέφτεις στον έρωτα της άλλης και το αντίστροφο είναι ωραίο πράγμα. Όμορφο συναίσθημα, με τις απαραίτητες στιγμές της ταλαιπωρίας, αλλά κατά βάθος μαγικό. Όσο σκληρός κι αν το παίζεις, θες να είσαι μαζί της συνέχεια, να τη βλέπεις, να τη νιώθεις, να κάνετε πράγματα, πεταλούδες στο στομάχι, κτλ κτλ. Όλοι μιλάμε τόσο εύκολα για το πόσο ωραίο είναι να ερωτεύεσαι κάποιον. Τι γίνεται όμως όταν ο έρωτας φεύγει; Αλήθεια, πόσο κρατάει;

Υπάρχουν συγκεκριμένες έρευνες που έχουν δείξει ότι πολλά διαζύγια συμβαίνουν στον 4ο χρόνο του γάμου. Αλλά ας μην το πάμε τόσο μακριά. Κάποιοι ψυχολόγοι λένε πως με μαθηματική ακρίβεια, η χημεία κάποτε τελειώνει κι ευτυχώς που αυτό συμβαίνει γιατί η ερωτική έξαψη δεν αντέχεται για πολύ καιρό, θα εξαϋλωνόμασταν και δεν θα ήμασταν παραγωγικοί σε κανέναν άλλον τομέα. Φαντάσου να έχεις δέκατα για όλη σου τη ζωή...

Παράλληλα, έρευνες υποστηρίζουν πως ο έρωτας κρατάει περίπου δύο χρόνια, πάνω-κάτω. Είναι τότε που το σεξ αρχίζει και γίνεται πιο αραιό και η οικειότητα καλύπτει σιγά- σιγά τα πάντα. Τα πρώτα σημάδια αποχώρησης του έρωτα και του περάσματος στην οικειότητα είναι ύπουλα. Κάποιοι αντέχουν γιατί έχουν συναίσθηση της κατάστασης, αγαπιούνται και υποφέρουν μόνο από τη φυσική φθορά του χρόνου, όχι από προβλήματα που τόσο καιρό ως κεραυνοβολημένοι δεν έβλεπαν.

Κάθε περίπτωση σχέσης είναι σίγουρα διαφορετική (παρόλο που όλες καταλήγουν στα ίδια). Υπάρχουν όμως κάποια σημάδια που δείχνουν πως αυτό που σε κρατάει ακόμα μαζί της δεν είναι ο έρωτας ή η αγάπη, το δέσιμο και όλα αυτά, αλλά η συνήθεια. Όταν αυτά εμφανίζονται, ίσως πρέπει να αποδεχτείς πως αυτό που έχετε έκανε τον κύκλο του ή οδεύει προς τα εκεί. Αν θες να το σώσεις, μπορεί και να γίνεται με αποφασιστικότητα. Αν σου φαίνεται βουνό ή η οποιαδήποτε άλλη λύση σου φαντάζει πιο δελεαστική, καλύτερα να το κοιτάξεις σοβαρά.

Αρχίζεις και κοιτάς αλλού

Και ξαφνικά, εκεί που όλο αυτό τον καιρό δεν έδινες σχεδόν καμία σημασία στο πόσες γυναίκες περνάνε από δίπλα σου, στο «πίσω μέρος» της συναδέλφου και στις φωτογραφίες προφίλ των «φιλενάδων» σου στο facebook, ένας καινούριος, γνώριμος από τα παλιά κόσμος ξεδιπλώνεται και πάλι μπροστά σου. Βασικά το θέμα εδώ δεν είναι απλά να κοιτάς, αυτό είναι και το νορμάλ γενικώς. Εσύ έχεις αρχίσει να «ψάχνεσαι» κανονικά, κατέβασες και το tinder να δεις «τι παίζει», ανταποκρίνεσαι κανονικότατα στο φλερτ της Χ και γενικά έχεις βγει εκτός τροχιάς. Το να σκεφτείς κάτι πονηρό για κάποια άλλη δεν είναι αιτία να χωρίσεις. Αν όμως το κυνηγάς ώστε να γίνει η σκέψη πράξη, προφανώς και δεν είσαι και πολύ ερωτευμένος. Αυτά τα «ο άντρας είναι άντρας και θα την κάνει την κουτσουκέλα του» είναι μπούρδες, ειδικά όταν μιλάμε για σχέσεις που δεν έχουν καβατζάρει την 20ετία. Απλά αναζητάς κάτι που δεν έχεις πλέον στη σχέση σου. Μήπως να χώριζες πρώτα;

Κανένας ενθουσιασμός

Οι πεταλούδες που προαναφέραμε δεν πετάνε πλέον μέσα στο στομάχι σου. Είτε τη βλέπεις, είτε δεν τη βλέπεις το ίδιο σου κάνει. Δεν υπάρχει τίποτα στον αέρα, δεν έχεις καμία διάθεση να της στείλεις ένα ερωτικό μήνυμα, δε σε συγκινεί κάπου πλέον και δεν κάνεις ούτε ένα βήμα για να ταρακουνήσεις αυτή τη σχέση μπας και ξυπνήσει. Η επικοινωνία σας έχει αραιώσει όπως όλα σας και το μεταξύ σας βασίζεται πλέον σε πράγματα που απλά γίνονται γιατί έτσι έχετε μάθει. Το να μην είστε όπως παλιά δεν είναι παράλογο, το ξαναλέμε. Όταν όμως χάνεται τόσο πολύ η διάθεση, δεν μπορείς απλά να μην κάνεις τίποτα.

Το σεξ. Ποιο σεξ;

Όταν το παραπάνω πιάτο βγαίνει εκτός καταλόγου σχέσης, δεν υπάρχει τίποτα άλλο για να παραγγείλεις. Το σεξ είναι ο λόγος που δυο άνθρωποι επιλέγουν να μην είναι απλά φίλοι ή γνωστοί. Προσοχή, δε συγκρίνεις το τώρα μ' εκείνη την πρώτη περίοδο που λογικά δεν προλαβαίνατε να πάρετε ανάσα γιατί οι ορμόνες σας δε σας άφηναν να κάνετε αλλιώς, αυτά δύσκολα μένουν, αν και το ευχόμαστε για όλους.Αν όμως προτιμάς να κάνεις το οτιδήποτε άλλο παρά σεξ με τη σύντροφό σου και όπως κι εκείνη, δεν το επιδιώκεις ούτε καν γιατί «τρώγοντας έρχεται η όρεξη», τότε το πράγμα έχει πάει σε άλλο επίπεδο. Δε σε ελκύει και ξεκάθαρα μένετε μαζί από συνήθεια, ώσπου κάποια στιγμή, κάποιος από τους δύο θυμηθεί αυτό που υπάρχει ανάμεσα στα πόδια του και επιδιώξει να το ξαναβάλει σε λειτουργία. Και μετά να σας δω, τι κάνετε.

Οι ωραίες συνήθειες κατάντησαν ρουτίνα

Εκείνο το σινεμά που είχατε στο πρόγραμμα μια φορά την εβδομάδα, ο καφές κάθε Σάββατο πρωί, το να χουχουλιάζετε κάθε βράδυ μπροστά από την τηλεόραση χωρίς να κάνετε απολύτως τίποτα, όλα αυτά που δεν ήταν τίποτα φοβερό αλλά γουστάρατε να κάνετε μαζί και πλέον τα βιώνεις πολύ χλιαρά, χωρίς ίχνος ενθουσιασμού, σχεδόν τα αποφεύγεις κιόλας. Σε σύγκριση βέβαια με τα προηγούμενα σημάδια, αυτό είναι το λιγότερο ανησυχητικό και «γυρνάει» εύκολα, απλά αλλάζοντας λίγο το πρόγραμμά σας, το οποίο και θα είναι σωτήριο αν είστε αρκετό καιρό μαζί. Θέληση να υπάρχει.

Νιώθεις ότι κάτι λείπει

Το να σου «τελειώνει» ο έρωτας είναι κάτι που δύσκολα εντοπίζεις κι εξηγείς ή διαπιστώνεις. Δύσκολα είσαι 100% σίγουρος για κάτι τέτοιο, ειδικά όταν δεν έχει προκύψει κάτι που να σ' έχει βοηθήσει να δεις τα πράγματα ξεκάθαρα. Το ότι «μετουσιώνεται σε αγάπη», όπως λένε, δε σημαίνει ότι φεύγει η έλξη. Όταν νιώθεις ότι κάτι λείπει, ένα κενό που αρχίζει και μεγαλώνει ανάμεσά σας και που ακόμα χειρότερα, το αφήνεις να διογκώνεται χωρίς να κάνεις απολύτως τίποτα για να σταματήσει, είναι κακό σημάδι. Ίσως να είναι δύσκολο να τα έχεις όλα μέσα σε μια σχέση, αλλά το να συμβιβάζεσαι με όσα σου λείπουν δεν είναι κάτι με το οποίο μπορείς να ζήσεις. Λογικά, μια φωνή μέσα σου φωνάζει κάτι. Άκουσέ τη, όσο κι αν σε ξεβολεύει.

Πηγή: askmen.gr