Ο ύπνος είναι τα πάντα. Ζωή, εύρυθμη λειτουργία, καλή μνήμη, ωραίο σώμα, κοφτερό μυαλό. Γι’αυτό και πρέπει να κοιμόμαστε καλά. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, τότε μας συμβαίνουν…. περίεργα πράγματα!

Ποια είναι αυτά;

1.    Ο εγκέφαλος νομίζει ότι είσαι μεθυσμένη

Πραγματικά, κάπως έτσι «αισθάνεται» ο εγκέφαλος όταν έχεις πολλές ώρες να κοιμηθείς. Το μυαλό δε δουλεύει καθαρά και το να πάρεις κάποια σημαντική απόφαση δεν είναι εύκολο, όταν είσαι άυπνη. Και καλύτερα μην το κάνεις –όπως επίσης και μην οδηγήσεις. Ο εγκέφαλος χρειάζεται ύπνο για να λειτουργήσει.

2.    Πεινάς περισσότερο


Κι όμως! Όσο παραπάνω μένεις άγρυπνη, τόσο περισσότερο πεινάς! Το έχουμε διαπιστώσει όλοι άλλωστε, όταν μετά από ξενύχτι, χρειαζόμαστε οπωσδήποτε φαγητό, παρόλο που φάγαμε πριν βγούμε. Η επιστημονική απάντηση έρχεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο, όπου διαπίστωσαν πως οι ορμόνες που συνδέονται με την πείνα «τρελαίνονται» όταν εμείς δεν κοιμόμαστε καλά.

15 τρόποι να μη νιώθεις συνέχεια πείνα.

3.    Δυσκολεύεσαι στο να αποστηθίσεις καινούρια πράγματα


Και είναι φυσιολογικό, γιατί ο ύπνος μας βοηθά στο να θυμόμαστε τα πράγματα που μάθαμε! Κατά τη διάρκεια της φάσης REM και SWS του ύπνου, το μυαλό «αποθηκεύει» ότι έμαθε την προηγούμενη μέρα. Εάν δεν κοιμάσαι επαρκώς, έχεις μεγάλη δυσκολία στη μάθηση.

4.    Δυσκολεύεσαι να γυμναστείς


Όταν είσαι ράκος με δυο τρεις ώρες ύπνο την ημέρα, είναι λογικό να μην έχεις ούτε τη δύναμη, αλλά ούτε και τη διάθεση να κάνεις γυμναστική. Αλλά κι αν κάνεις, εάν μετά δεν κοιμηθείς επαρκώς, η γυμναστική που έκανες, πάει «στράφι», γιατί στον ύπνο γίνεται η διαδικασία της αναγέννησης των ιστών και «φτιάχνει» το σώμα.

Δες εδώ 5 συνήθειες που κάνουν κακό όχι μόνο στην υγεία αλλά και στην τσέπη σου!

5.    Το δέρμα σου «γερνάει»


Εντάξει, δεν εννοούμε πως μια φορά που θα βγεις και θα ξενυχτήσεις θα χαλάσει το δέρμα σου, αλλά εάν γενικά δεν κοιμάσαι σωστά και αρκετά, τότε το δέρμα «σπάει» και «γερνάει» ευκολότερα. Έρευνα που έχει διεξήχθη άλλωστε από την Estee Lauder και το University Hospitals (UH) Case Medical Center, έδειξε πως όσοι κοιμούνται λίγο, εμφανίζουν στο δέρμα τους περισσότερες ρυτίδες και λιγότερη ελαστικότητα.

7 beauty tips πριν κοιμηθείς, για να είσαι κούκλα το επόμενο πρωί!

6.    Αρρωσταίνεις ευκολότερα


Κι όμως, είναι αλήθεια! Ο άστατος ύπνος εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας, με αποτέλεσμα να είμαστε πιο ευάλωτοι στις ιώσεις!

Σούπα turbo για να μην αρρωστήσεις (σχεδόν) ποτέ!

7.    Δεν μπορείς να συγκεντρωθείς


Άρθρο του Harvard τονίζει πως η έλλειψη ύπνου οδηγεί τον οργανισμό στην έλλειψη προσοχής. Δεν χρειαζόταν βέβαια να μας το πει το Harvard, καθώς το ξέρουμε πολύ καλά –όταν έχουμε ξενυχτίσει, δεν μπορούμε την επόμενη να παρακολουθήσουμε μάθημα, ή να συγκεντρωθούμε στη δουλειά.