Ολες έχουμε κάνει λάθος κινήσεις όσον αφορά στη διαχείριση του βάρους μας. Έχουμε...μασήσει μύθους, έχουμε εφαρμόσει ανορθόδοξες μεθόδους για να αδυνατίσουμε και τις περισσότερες φορές ξαναπαίρνουμε τα διπλάσια κιλά. Το ίδιο «ακορντεόν» ήμουν κι εγώ, μέχρι που έπαψα να ακολουθώ όλα αυτά τα βλαβερά για την υγεία μου ψέματα και έκανα μια ισορροπημένη διατροφή, παράλληλα με άσκηση. Και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, είμαι μείον 15 κιλά.

Πάμε να δούμε λοιπόν όλα όσα… δεν πρέπει να πιστεύετε:

1.Οι υδατάνθρακες παχαίνουν

Πόσο παρεξηγημένοι είναι οι περιβόητοι υδατάνθρακες.  Πρέπει να γνωρίζετε πως αν καταναλωθούν προσεκτικά και σε συνδυασμό με κάτι χαμηλό σε λιπαρά, όχι μόνο δεν παχαίνουν, αλλά μας δίνουν και πολλή ενέργεια την όποια χρειαζόμαστε.

 

2.Τα light προϊόντα βοηθούν να χάσεις βάρος

Τα light προϊόντα απλά δεν σου προσθέτουν πολλές  επιπλέον θερμίδες και λιπαρά στη διατροφή σου. Δε σε βοηθούν να χάσεις βάρος. Ασε που έχοντας στο μυαλό σου ότι είναι light,«άρα δεν παχαίνει», μπορείς να καταναλώσεις τη διπλάσια ποσότητα από αυτή που θα κατανάλωνες εάν έτρωγες κανονικό προϊόν, κι έτσι να είσαι πάλι στις ίδιες θερμίδες και λιπαρά.

3.Δεν πρέπει να τρως τίποτα μετά τις 8 το βράδυ

Κάθε άνθρωπος κοιμάται διαφορετική ώρα, ξυπνάει διαφορετική ώρα και χρειάζεται φαγητό- ενέργεια δηλαδή- ανάλογα με τις ανάγκες του και την καθημερινότητά του. Σε μια ισορροπημένη διατροφή, αυτό που έχει γενικά σημασία είναι να μην καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες την ημέρα από αυτές που χρειάζεσαι για να διατηρήσεις το βάρος σου. Αν καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεσαι, τότε θα πάρεις βάρος, και αν παίρνεις λιγότερο, χάνεις. Είναι πολύ απλό.

 

4.Υπάρχουν τροφές που καίνε το λίπος

Καμία έρευνα δεν έχει αποδείξει ότι υπάρχει τροφή που καίει το λίπος. Σίγουρα υπάρχουν ουσίες  όπως οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού, οι οποίες  αυξάνουν τον μεταβολισμό.  Αλλά μην περιμένεις να πιεις πράσινο τσάι, μετά να φας δύο κομμάτια πίτσα και να αδυνατίσεις.

 

5.Όλα τα λιπαρά είναι βλαβερά

Το ανθρώπινο σώμα για να λειτουργήσει σωστά,  χρειάζεται πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη.  Αυτό που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι πως πρέπει να παίρνεις τα «καλά» λιπαρά, από τροφές φυτικής προέλευσης, όπως το ελαιόλαδο, το ταχίνι, τα λιπαρά ψάρια κ.α.  Τα λιπαρά, στη σωστή αναλογία μέσα στο καθημερινό σου διαιτολόγιο συμβάλλουν στην αποθήκευση ενέργειας, στη δημιουργία κυττάρων και στην παραγωγή των ορμονών. Τα λιπαρά ζωικής προέλευσης – κορεσμένα λιπαρά – είναι αυτά που θα πρέπει να περιορίσεις. Επίσης, τα trans λιπαρά πρέπει να αποφεύγονται όσο είναι εφικτό, καθώς βρίσκονται σε πλήθος επεξεργασμένων προϊόντων π.χ. μπισκότα, πατατάκια, βούτυρο, κρέας, αλλαντικά, κρουασάν κλπ.