Οποιοσδήποτε έχει υπάρξει σε μία σοβαρή σχέση, είναι αναμφίβολο πως έχει συναντήσει τουλάχιστον μια φορά το πράσινο τερατάκι της ζήλιας. Είναι πραγματικά χάλια. Σε αηδιάζει, σε κάνει να κλαις και σε μεταμορφώνει σε ένα απαίσιο, θυμωμένο και παράλογο άτομο.

Είναι φυσιολογικό να ζηλεύεις αυτόν/ή που σε ενδιαφέρει κι ακόμα πιο φυσιολογικό να εκφράζεις τη ζήλια σου με ποικίλους και διαφορετικούς τρόπους.

Οι ερευνητές David Frederick και Melissa Fales πραγματοποίησαν μία έρευνα με σκοπό να εξετάσουν αν επιβεβαιώνεται η άποψη που επικρατεί, ότι οι άνδρες βιώνουν κατά κύριο λόγο τη ζήλια σε σεξουαλικό επίπεδο, ενώ οι γυναίκες σε συναισθηματικό. Και το απέδειξαν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 54% των ανδρών θα ζήλευε σε περίπτωση που η σύντροφός του συνευρισκόταν σεξουαλικά με άλλον, χωρίς να τον αγαπά. Αυτό το γεγονός νοηματοδοτείται από την πεποίθηση των ανδρών ότι ποτέ δεν θα μπορούσαν να είναι απόλυτα σίγουροι για το εάν το παιδί που θα μεγάλωναν ήταν πραγματικά δικό τους. Όλα αυτά φυσικά πριν την ανακάλυψη του τεστ DNA. Από την άλλη, η γυναίκα είχε τον φόβο ότι ο άνδρας της θα την παρατήσει μόνη της να μεγαλώσει το παιδί, γι’ αυτό και τους άφηναν να μεγαλώσουν τα παιδιά μόνοι τους!

Όταν ένας άνδρας δεν συνδέεται συναισθηματικά με μία γυναίκα, έχει περισσότερες πιθανότητες να φύγει, ειδικά όταν συνδέεται συναισθηματικά με κάποια άλλη γυναίκα, αυτές οι πιθανότητες αυξάνονται στο διπλάσιο!

Είναι δικαιολογημένο ο άνδρας να νιώθει μεγαλύτερη απειλή όταν πρόκειται για το σεξουαλικό κομμάτι κι όχι για το συναισθηματικό, καθώς στο πρώτο έχει τη δυνατότητα να επιβεβαιώσει τον ανδρισμό του. Εάν η σύντροφος του προτιμήσει κάποιον άλλο για να κάνει σεξ, αμέσως αμέσως αμφισβητείται τόσο ο ανδρισμός του όσο και η ικανότητα του να ικανοποιήσει τη γυναίκα του σεξουαλικά.

Από την άλλη, το να είσαι γυναίκα προϋποθέτει να είσαι συναισθηματική και γαλουχημένη.

Εάν ο σύντροφος μιας γυναίκας ερωτευτεί κάποια άλλη, το πρώτο πράγμα που θα έβαζε με το μυαλό της θα αφορούσε το συναισθηματικό επίπεδο, θα αναρωτιόταν δηλαδή τι έκανε λάθος στη σχέση τους ή εάν αυτός δεν την αγάπησε αρκετά.

Αυτά τα αποτελέσματα δεν σημαίνουν προφανώς ότι οι γυναίκες δεν ζηλεύουν ποτέ στο σεξουαλικό επίπεδο ή ότι οι άνδρες δεν ζηλεύουν ποτέ στο συναισθηματικό. Η έρευνα καταδεικνύει τον βασικό λόγο που η ζήλια ποικίλει από το ένα φύλο στο άλλο.

Οι νόρμες των δύο φύλων

Η γυναίκα εκτός από το γεγονός ότι μεγαλώνει γαλουχημένη και συναισθηματικά φορτισμένη, μεγαλώνει ακόμη μαθαίνοντας να είναι σεξουαλικά επιθυμητή. Εάν ο σύντροφος μίας γυναίκας την απατούσε, θα σκεφτόταν πως απέτυχε στο να είναι σεξουαλικά επιθυμητή γι’ αυτόν, μειώνοντας αυτόματα την αυτοπεποίθηση και την εικόνα της για το σώμα της.

Δεν έχει σημασία τελικά, εάν το αγόρι σου έκανε like σε μία φωτογραφία μίας όμορφης κοπέλας στο Instagram, ή εάν η κοπέλα σου είναι ακόμη φίλη με τον πρώην της. Λίγη ζήλια είναι πάντα υγιής και εποικοδομητική για ένα ζευγάρι. Η ζήλια σε ξυπνά! Σου υπενθυμίζει ότι ο/η σύντροφός σου είναι ακόμη ωραίος/α εξωτερικά και επιθυμητός/ή, δίνοντάς σου κίνητρο να είσαι φιλικότερος προς τη σχέση σου.

Επομένως, επιστημονικά τουλάχιστον, εάν επιθυμείς να ανάψεις ξανά τη φλόγα στη σχέση σου, μπορείς να προσπαθήσεις να κάνεις τον/τη σύντροφό σου να ζηλέψει λιγάκι. Αν και εν τέλει, αμφιβάλλω αν θα καταφέρεις να το κάνεις χωρίς τύψεις!

Πηγή: neopolis.gr