Ενα φιλάκι είναι λίγο, πολύ λίγο, λέει το άσμα και ποιες είμαστε εμείς να το αμφισβητήσουμε; Θαρρώ πως δεν υπάρχει κοπέλα ή αγόρι εκεί έξω που να μην του αρέσει το άθλημα, τι θα έλεγες όμως να μάθουμε και μερικά πιο εγκυκλοπαιδικά στοιχεία; Για να το παίζεις και ψαγμένη, εκτός από good kisser!

Από πού προέρχεται η λέξη;
Οι αρχαίοι Έλληνες μπορεί να ήταν γνωστοί λεξιπλάστες, δεν είχαν όμως κάποια λέξη που να περιγράφει το φιλί, παρά μόνο παρεμφερείς, όπως ο έρως. Αντίθετα, οι γείτονες Ρωμαίοι είχαν όχι μία, αλλά πολλές! Μία για το παθιασμένο φιλί, μία για το φιλί στο μάγουλο κτλ.

Πώς ξεκίνησε το… σπορ;
Κανείς δεν ξέρει. Άλλοι το αποδίδουν σε αρχέγονα ένστικτα, άλλοι σε μια απλή συνήθεια (που έγινε λατρεία). Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι αυτό ξεκίνησε από τα πουλάκια, όπου η μαμά δίνει την τροφή στα κλωσσόπουλα με το στόμα ενώ υπάρχουν και οι σκέψεις να εξαπλώθηκε μετά την έφοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Ινδία, όπου υπήρχε η συνήθεια του αγγίγματος με το στόμα.

10 % των ανθρώπων δεν φιλιούνται

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό το παράλογο; Κάποιες φυλές όπως οι Εσκιμώοι που δείχνουν το πάθος τους τρίβοντας τις μύτες τους, το κάνουν καθαρά για πρακτικούς λόγους, αφού όλα τ’ άλλα είναι καλυμμένα. Κάτι πιο τραβηγμένο συναντάμε στο Σουδάν, αφού εκεί δεν φιλιούνται επειδή πιστεύουν πως η ψυχή ενός ανθρώπου μπορεί να δραπετεύσει μέσω του στόματος και να μπλεχτεί  με του ατόμου που φιλάνε. Έλα Παναγία μου!

Φίλα τον συχνά για να μη σε κάνει τάρανδο

Μελέτες έχουν δείξει ότι μια από τις πιο συχνές αιτίες που κάποιος απατά το ταίρι του είναι το γεγονός ότι δεν φιλιούνται συχνά. Αυτό οδηγεί σε έλλειψη ντοπαμίνης (της ορμόνης που φέρνει ευχαρίστηση στο σώμα) και έτσι ψάχνονται αλλού. Γι’ αυτό πλάκωσέ τον στα φιλιά, δεν είμαστε για τέτοια τώρα!

Και τα ζωάκια θέλουν φιλί!

Δεν έχουμε την αποκλειστικότητα. Δεν σου λέμε ότι θα δεις δύο χιμπατζήδες να δίνουν γλωσσόφιλα αλλά σίγουρα παρουσιάζουν κινήσεις που φέρνουν προς το φιλί και συνήθως μάλιστα το κάνουν για να δείξουν μεταμέλεια για κάτι.

 

 

 

Φιληθείτε, κάνει καλό

Αμέ!  Ένα φιλάκι μπορεί να έχει πολύ θετικές επιδράσεις στον οργανισμό σου (εκτός αν φιληθείς με φορέα γρίπης, προφανώς). Δεν θέλω να μπω σε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, όταν όμως φιλιέσαι με κάποιον, τα βακτήρια που ανταλλάσσετε (sorry, ε) βοηθούν στην ενίσχυση και την άμυνα του οργανισμού σου. Άσε που διατηρεί και την πίεσή σου σε φυσιολογικά επίπεδα. Είναι ιατρικό το θέμα, τι να λέμε.

Φιλιματολογία – μια επιστήμη που δεν γνώριζες

Όχι, δεν πρόκειται για κάποιον κλάδο που έβγαλα απ’ το κεφάλι μου αλλά για υπαρκτή επιστήμη. Έχει να κάνει κυρίως με το πρώτο φιλί και το πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη σχέση σου με τον άλλο. Στην ουσία λέει ότι αν το πρώτο φιλί δεν είναι άκρως ικανοποιητικό, αυτό ίσως οδηγήσει στο τέλος του ειδυλλίου. Όχι κάτι που δεν ήξερες δηλαδή.

Φοβία του φιλιού

Όπως είπα και παραπάνω, υπάρχουν άνθρωποι που δεν το κατέχουν και πολύ. Άλλοι λόγω θρησκείας και συνθηκών και άλλοι λόγω φοβίας! Οι λόγοι που μπορεί να ευθύνονται είναι τραυματικές εμπειρίες όπως η παρενόχληση ή ο βιασμός αλλά και οι φοβίες για μικρόβια και βακτήρια. Άλλοι πάλι φοβούνται λόγω άγχους ότι δε θα τα πάνε καλά. Όμως ξέρεις τι λένε: practice makes perfect! ;-)

 ;