Δεν έχει σημασία εάν τα πήρες 20 ευρώ ή 300. Εκείνο που μετράει είναι ότι τα ερωτεύτηκες με το που τα είδες σ' εκείνη τη βιτρίνα, ότι νιώθεις θεά όταν τα βάζεις στα πόδια σου κι όταν δεν μπορείς να διανοηθείς ότι κάποια στιγμή -αργά ή γρήγορα- θα μοιάζουν πολύ παλιά και ταλαιπωρημένα για να συνεχίσεις να τα φοράς. Κακά τα ψέματα... τα παπούτσια δείχνουν καλύτερα όταν είναι στιλπνά και σε καλή φόρμα, χωρίς γρατζουνιές. Το πρόβλημα είναι πως αν δεν τα φροντίσεις σωστά, πολύ σύντομα θα τραβάς την προσοχή έτσι κι αλλιώς, όχι όμως επειδή είναι σέξι και τέλεια και στο τέλος θα καταλήξουν να πιάνουν απλώς χώρο στο πίσω μέρος της ντουλάπας σου. Ευτυχώς, με κάποια μικρά και απλά tips μπορείς να τα διατηρήσεις για πολύ καιρό σαν καινούρια!
Γέμισέ τα με εφημερίδες
Το πιο απλό, οικονομικό και άμεσα διαθέσιμο κόλπο. Χρησιμοποίησε σελίδες από παλιές εφημερίδες και περιοδικά και τα παπούτσια σου θα ευεργετηθούν από πολλές απόψεις. Κατ' αρχήν θα στεγνώσουν όπως πρέπει, εάν είναι ελαφρώς υγρά από νερά και ιδρώτα. Μετά, το χαρτί θα απορροφήσει τις οσμές αλλά και θα μπλοκάρει την υγρασία που είναι πιθανόν να υπάρχει εάν τα αποθηκεύσεις σε κάποια ντουλάπα ή αποθήκη διατηρώντας το σχήμα τους.
Αποθήκευσέ τα σωστά
Πολύ βασικό για να δείχνουν σαν καινούρια, ακόμα κι αν τα βγάλεις για να τα ξαναφορέσεις μετά από 2-3 σεζόν. Μην τα βάζεις ποτέ χύμα μέσα στη ντουλάπα ή στο πάτωμα. Το ιδανικό είναι να μπουν μέσα στο κουτί τους και στη συνέχεια σε ένα ράφι ή ντουλάπι. Έτσι θα διατηρήσουν το σχήμα τους και θα προστατευτούν από γρατζουνιές.
Μην τα πλένεις στο πλυντήριο
Καταλαβαίνω ότι μπορεί τα αθλητικά σου να είναι πολύ βρώμικα και γεμάτα λάσπη, όμως το να τα πετάξεις στο πλυντήριο, σόρι αλλά δεν είναι η καλύτερη ιδέα. Τα απορρυπαντικά του πλυντηρίου εξασθενούν τις ίνες του υφάσματος, ενώ οι γρήγορες στροφές στο στύψιμο μπορεί να έχουν σαν συνέπεια να ξηλωθούν οι ραφές τους. Όσο αγγαρεία κι αν σου φαίνεται, είναι προτιμότερο να τα πλύνεις στο χέρι.
Διάβασε κι εδώ πώς να καθαρίσεις τα δερμάτινα μποτάκια σου!
Προστάτεψέ τα
Έχει τύχει ποτέ ο υπάλληλος στο κατάστημα υποδημάτων να προσπαθήσει να σου πουλήσει κι ένα σπρέι προστασίας μαζί με τις καινούριες σου μπότες; Δεν είναι (μόνο) επειδή έχει λόγο να θέλει να ξοδέψεις ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσό! Στην πραγματικότητα, αυτά τα προϊόντα που αδιαβροχοποιούν και προστατεύουν το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα είναι μια μικρή επένδυση, ιδιαίτερα για τα παπούτσια που φοράς κατά τους κρύους και βροχερούς μήνες του χρόνου. Πρόσεξε μόνο να αγοράσεις το κατάλληλο για κάθε είδος (δέρμα, καστόρι, ύφασμα κ.λπ.)
Αγόρασε το κατάλληλο εργαλείο
Εάν έχεις ένα ή περισσότερα ζευγάρια παπούτσια σουέντ είναι σκόπιμο να πάρεις και μια βούρτσα για σουέντ -και να τη χρησιμοποιείς! Επαναφέρει το πέλος στη θέση του κι έτσι εάν το χρησιμοποιείς τακτικά εξασφαλίζεις ότι τα παπούτσια σου θα παραμείνουν στιλπνά και καθαρά. Για τα δερμάτινα παπούτσια είναι σκόπιμο να πάρεις μια ενυδατική κρέμα. Άλλωστε, κάθε δέρμα μπορεί να επωφεληθεί από λίγη ενυδάτωση!
Επιδιόρθωσε αντί να αντικαταστήσεις
Θυμήσου: είναι πάντα πιο οικονομικό να πας στον τσαγκάρη από ό,τι στο κατάστημα υποδημάτων. Ιδιαίτερα εάν πρόκειται για ένα ζευγάρι για το οποίο έχεις πληρώσει κάποιο σεβαστό ποσό, έχεις ένα λόγο παραπάνω να απευθυνθείς σε κάποιο τεχνίτη που μπορεί να αντικαταστήσει τις σόλες, τα τακούνια ή όποιο άλλο τμήμα έχει φθαρεί ώστε να επιμηκύνεις το χρόνο ζωής τους.