Αγαπημένη μου φίλη, σε νιώθω! Δεν είναι εύκολο να είσαι single όταν την τελευταία φορά που θυμάσαι ότι δεν είχες σχέση δεν είχαμε μπει ως χώρα στα μνημόνια! Είναι δύσκολο και παράξενο και άβολο και σε μπερδεύει. Η καθημερινότητά σου αλλάζει σε τόσες πολλές πτυχές που μερικές δεν τις είχες καν φανταστεί. Πρέπει όμως κι εσύ να παραδεχτείς ότι όλη αυτή η ελευθερία να αποφασίζεις μόνο για τον εαυτό σου, να κάνεις ό,τι θέλεις και να κοιτάζεις τι παίζει δεξιά κι αριστερά έχει τα καλά της! Ετοιμάσου λοιπόν να ξαναζήσεις τις χαρές της ζωής ενός single girl -μέχρι τουλάχιστον να σου χτυπήσει ξανά ο έρωτας την πόρτα! Φρόντισε όμως να ακολουθήσεις μερικούς βασικούς κανόνες, όπως:

Μη βιάζεσαι

Όσο κι αν το ελπίζεις, είναι μάλλον απίθανο να ξεπεράσεις τον πρώην και όσα έζησες μαζί του μέσα σε μια μέρα! Καλό είναι να το πάρεις απόφαση. Έχετε περάσει μαζί τόσο πολλά που έχουν διαμορφώσει ένα ποσοστό από αυτό που είσαι σήμερα. Είναι λογικό να νιώθεις απώλεια. Θα χρειαστείς χρόνο να το ξεπεράσεις. Μην προσπαθήσεις να ξεγελάσεις τα αισθήματά σου. Ζήσε τα! Δώσε στον εαυτό σου όσο χρόνο χρειάζεται για να προσαρμοστεί στην καινούρια πραγματικότητα.

single after a long relationship

Κάνε παρέα μόνο με όσους σε κάνουν να περνάς καλά

Θυμάσαι πόσες φορές είχες υποσχεθεί στη φίλη σου που είναι στη Γαλλία για Erasmus ότι θα την επισκεφθείς, αλλά δεν το έκανες ποτέ γιατί δεν ήθελες να αφήσεις το αγόρι σου μόνο του για μια εβδομάδα; Τώρα, δεν έχεις τίποτα που να σε κρατάει από το να κάνεις όσα θέλεις. Κανόνισε να δεις τους φίλους σου, να ταξιδέψεις, να αποκαταστήσεις την επαφή με ανθρώπους που χαθήκατε τα τελευταία χρόνια λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων (βλ. δεν τους συμπαθούσε και πολύ ο φίλος σου).

Μη φοβάσαι να μείνεις μόνη

Οι φίλοι είναι σίγουρα μια καλή λύση, όμως και ο χρόνος που θα περάσεις μόνη σου θα σε βοηθήσει να βάλεις σε τάξη τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Μην το αποφεύγεις. Κάθε άλλο... επιδίωξε να κάνεις παρέα με τον εαυτό σου. Βγάλτον έξω για φαγητό και σινεμά. Είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσεις ότι είσαι πολύ ωραίο τυπάκι και μάλλον η καλύτερη φίλη που θα μπορούσες να έχεις!

single after a long relationship

Αντιστάσου στον πειρασμό να τον πάρεις τηλέφωνο/να στηθείς με τις ώρες έξω από τη σχολή του/να αρχίσεις να χτυπάς τα κουδούνια στο σπίτι του μετά τα μεσάνυχτα!

Το πρώτο διάστημα μετά το χωρισμό θα νιώσεις πολλές φορές την ανάγκη να επικοινωνήσεις μαζί του. Άλλωστε, η συνήθεια είναι από τις ισχτυρότερες δυνάμεις στη φύση! Όμως αν είναι να του τηλεφωνείς κάθε φορά που τον σκέφτεσει ή κάθε φορά που συμβαίνει κάτι που σου θυμίζει μια κουβέντα που είχατε, δεν βοηθάς τον εαυτό σου να ξεπεράσει την όλη κατάσταση και να βάλει πλώρη γι' άλλα. Όταν νιώθεις ότι πρέπει οπωσδήποτε να τον συναντήσεις, βρες έναν καλό αντιπερισπασμό: Πήγαινε στο γυμναστήριο, πάρε τηλέφωνο την κολλητή σου ή ξεκίνα να καθαρίσεις εκείνο το τελευταίο συρτάρι όπου έχεις στριμώξει ό,τι άχρηστο μπορείς να φανταστείς τα τελευταία έξι χρόνια!

Να είσαι ανοιχτή σε καινούριες γνωριμίες (αλλά μη βιαστείς να κάνεις αμέσως νέα σχέση)

Ένα από τα θετικά του να είσαι single είναι ότι μπορείς ξανά να φλερτάρεις και να γλυκοκοιτάζεις όποιον σου γυαλίσει. Ωστόσο, καλό θα ήταν να μην πέσεις με τα μούτρα σε μια νέα σχέση πριν νιώσεις ότι έχεις ξεπεράσει την προηγούμενη και είσαι απολύτως έτοιμη να ερωτευτείς ξανά. Δεν είναι κακό να μην έχεις σχέση. Δώσε στον εαυτό σου όλο το χρόνο που χρειάζεται για να συνέλθει και μην βιαστείς να μπεις σε μια κατάσταση που δεν είσαι σίγουρη ότι είναι αυτό που θέλεις.

single after a long relationship

Ανακάλυψε τον εαυτό σου

Πολλές φορές, όταν είμαστε για χρόνια σε μια σχέση μαθαίνουμε να επενδύουμε περισσότερο στο δεσμό μας παρά στον εαυτό μας. Εκμεταλλεύσου το χρόνο που διαθέτεις τώρα για να ανακαλύψεις τι πραγματικά σε συναρπάζει. Βρες ένα καινούριο χόμπι και γενικά ασχολήσου με ό,τι λατρεύεις να κάνεις (ακόμα κι αν δεν το ήξερες μέχρι τώρα).

Βγες με τις φίλες σου

Ήρθε η ώρα να αναπληρώσεις για όλα εκείνα τα ραντεβού με τα κορίτσια που είχες ακυρώσει! Τίποτα δεν θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα από ένα (και δύο και τρία) girls night out ή μια βραδιά "ψυχοθεραπείας" με τις κολλητές σου!