Φαντάσου το σκηνικό: έξω κάνει κρύο ή βρέχει κι εσύ είσαι μπροστά στο αναμμένο τζάκι ή αγκαλιά με το καλοριφέρ ή αραχτή στον καναπέ με κουβερτούλα... Στο τραπεζάκι δίπλα ζεστός καφές και κουλουράκια. Και στα χέρια σου, για να ολοκληρωθεί το σκηνικό, ένα καλό, απολαυστικό βιβλίο -ξέρεις, από εκείνα που κάθε τόσο λες «άλλη μια σελίδα και το αφήνω» αλλά δεν σου πάει καρδιά να το κλείσεις χωρίς να μάθεις τι γίνεται μετά... Είναι γεγονός ότι όσο κι αν εξελιχθούν τα tablet, οι υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, τίποτα δεν μπορεί να πάρει τη θέση του βιβλίου στη λίστα με τις πιο αγαπημένες συνήθειες για τον ελεύθερο χρόνο μας. Ακόμα κι αν δεν υπήρξες ποτέ φαν του διαβάσματος, δεν είναι ποτέ αργά να ξεκινήσεις, γιατί με ένα βιβλίο...

...βελτιώνεις τη συγκέντρωσή σου

Αντίθετα από το πολύωρο χαζολόγημα σε blogs και Facebook posts που μπορεί να προκαλέσουν διάσπαση της προσοχής σου, το να καθίσεις να διαβάσεις ένα βιβλίο απαιτεί ένα ιδιαίτερο είδος συγκέντρωσης. Εάν έχει τύχει να απορροφηθείς εντελώς από την ιστορία, τόσο που να χάσεις την αίσθηση του χρόνου ή να μην δίνεις απολύτως καμία σημασία σε ό,τι συμβαίνει την ίδια στιγμή γύρω σου, ξέρεις τι εννοώ. Αυτή η εμπειρία σταδιακά βελτιώνει συνολικά την ικανότητά σου να συγκεντρώνεσαι και να αφιερώνεις την προσοχή σου σε κάτι -κι αυτό θα σου φανεί πολύ χρήσιμο στις σπουδές και τη δουλειά σου.

..γίνεσαι πιο έξυπνη

Τα βιβλία ανοίγουν μπροστά σου έναν ολόκληρο κόσμο γνώσης και πληροφορίας, και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι διαβάζουν συχνά βιβλία έχουν καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις και πολύ περισσότερες γνώσεις για διάφορα θέματα. Αρκεί, να μη σε ενοχλεί που όλοι στην παρέα θα θέλουν να σε ακούν!

...γίνεσαι πιο ενδιαφέρουσα

Διαβάζοντας είναι σαν να φτιάχνεις μέσα στο κεφάλι σου μια ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια από στοιχεία που μπορείς να ανασύρεις ανά πάσα στιγμή -όπως για παράδειγμα όταν κάποιος πάει να στο παίξει «ειδήμων». Αντί λοιπόν να βρίσκεις μια καλή δικαιολογία για να φύγεις ή να μείνεις σιωπηλή όταν στην παρέα πέφτει ένα θέμα που αφορά την πολιτική, την Τέχνη ή την ιστορία, μπορείς να έχεις τη δική σου άποψη και να εντυπωσιάσεις!

...αποκτάς πιο πλούσιο λεξιλόγιο

Σου έχει τύχει να θέλεις να εκφράσεις αυτό ακριβώς που νιώθεις και να μη μπορείς; Ή να μιλάς και να μην καταφέρνεις να περάσεις ακριβώς το μήνυμα που θέλεις; Τα βιβλία είναι το μόνο που χρειάζεσαι για να αποκτήσεις ευρύ λεξιλόγιο που θα χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου για να διευκολύνεις την επικοινωνία σου.

...χαλαρώνεις

Έρευνες έχουν δείξει ότι το διάβασμα συμβάλλει σημαντικά στον έλεγχο του στρες (εννοείται ότι δεν μιλάμε, βέβαια, για διάβασμα που κάνεις για να δώσεις εξετάσεις!). Έχει αποδειχτεί μάλιστα ότι όταν καθίσεις κάπου ήσυχα και ήρεμα και αρχίσεις να διαβάζεις ένα βιβλίο, οι παλμοί της καρδιάς πέφτουν και η ένταση στους μύες μειώνεται μέσα σε μόλις 6 λεπτά!

...ανακαλύπτεις τον εαυτό σου!

Τα βιβλία είναι το πρώτο βήμα στην ανακάλυψη του εαυτού σου! Μέσα από τις εκατοντάδες ιστορίες, τις χιλιάδες προσωπικότητες και τις αμέτρητες εμπειρίες με τις οποίες θα σε φέρουν σε επαφή, θα μάθεις τι είναι αυτό που σου ταιριάζει περισσότερο, τι σε εκφράζει και τελικά τι θέλεις από σένα και τη ζωή!

 

4 βιβλία για να διαλέξεις αυτή την εποχή!

Έρως ανίκατε μάσαν, του Αύγουστου Κορτώ

Τι κάνεις όταν βρίσκεσαι σ' ένα απομονωμένο ορεινό χωριό για το διήμερο των εκλογών κι ενώ όλοι σε μπουκώνουν λυσσαλέα με τα πιο εκλεκτά φαγιά της οικουμένης ο πορσελάνινος θρόνος αρνείται να ενδώσει στις ικεσίες σου; Κι αν ένα και μόνο εσώρουχο αρκούσε για να σε μεταμορφώσει στο πιο ποθητό πλάσμα του κόσμου; Θα ήταν ευλογία ή κατάρα; Και ποια η θέση όλων εμάς που μετά θάνατον δε θέλουμε ούτε να καούμε ούτε να ταφούμε, αλλά να μεταποιηθούμε σε χρηστικά και καλαίσθητα διακοσμητικά εσωτερικών χώρων; Τέτοια και άλλα αγωνιώδη ερωτήματα απαντιούνται με τρόπο παραληρηματικό στις σελίδες αυτού του βιβλίου, που μας θυμίζει ότι το γέλιο είναι συχνά η μόνη σωσίβια λέμβος στις φουρτούνες της ζωής.

Μαξ, της Σάρα Κοέν-Σκαλί

Ένα συγκλονιστικό ιστορικό μυθιστόρημα που μιλάει για το ναζισμό, αλλά με ένα διαφορετικό τρόπο. Το μυθιστόρημα ξεκινά το 1936 στο Στάινχερινγκ της Βαυαρίας, στο πρώτο σπίτι του προγράμματος «Λέμπενσμπορν», που θεσπίστηκε από τις υπηρεσίες του Χίμλερ. Γυναίκες επιλεγμένες από τους ναζί φέρνουν στον κόσμο τους εκπροσώπους της αρίας φυλής για να δημιουργήσουν μια τέλεια νεολαία, ταγμένη στην αναγέννηση της Γερμανίας και στη συνέχεια όλης της κατεχόμενης από το Ράιχ Ευρώπης. Ο Μαξ, ένα έμβρυο που ετοιμάζεται να γεννηθεί, ήδη θρεμμένο με το δόγμα των ναζί από τη μήτρα της μητέρας του, επιθυμεί διακαώς να έρθει στο φως στις 20 Απριλίου, την ημέρα της επετείου των γενεθλίων του Φύρερ, προκειμένου να είναι το τέλειο πρωτότυπο...

Το 5ο κύμα του Ρικ Γιάνσεϋ

Ο συγγραφέας συνέλαβε την ιστορία του όταν έπεσε πάνω σε μια συνέντευξη του φυσικού Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος παρατήρησε ότι η επαφή με τους εξωγήινους δε θα έπρεπε να αποτελεί προσδοκία μας. Πρόκειται, λοιπόν, για μια ιστορία με εξωγήινους, οι οποίοι όμως δεν είναι σαν αυτούς που έχουμε φανταστεί. Δεν είναι οι εξωγήινοι που θα θέλαμε να μας επιτεθούν! Το 5ο Κύμα είναι μια ιστορία κινδύνου, προδοσίας και έρωτα που εξελίσσεται με γρήγορο, αγωνιώδη ρυθμό. Η πλοκή πηγαίνει διαρκώς μπρος πίσω και οι ανατροπές είναι τόσες, που ο αναγνώστης δεν ξέρει ποιο χαρακτήρα μπορεί να εμπιστευτεί και ποιον όχι. Και το καλύτερο είναι ότι όλα μοιάζουν αληθινά, κάτι που κάνει το μυθιστόρημα ακόμη πιο καθηλωτικό.

Οι αγώνες του Σκορπιού, της Maggie Stiefvater

Οι δύο συμπαθείς και συνειδητοποιημένοι βασικοί χαρακτήρες έχουν γεννηθεί και ανατραφεί σε έναν σκληρό, απομονωμένο, μα παρ’ όλα αυτά αλληλοβοηθούμενο νησιωτικό περίγυρο. Η Κέιτ έχει χάσει και τους δυο γονείς της και τώρα ο μεγαλύτερος αδερφός της, ο Γκέιμπ, απειλεί να εγκαταλείψει το νησί. Ο μόνος τρόπος να μπορέσει να κρατήσει την οικογένειά της ακέραιη είναι να λάβει μέρος στους ιππικούς Αγώνες του Σκορπιού, έναν παραδοσιακά αντρικό αγώνα, και να νικήσει! Ένα μυθιστόρημα γεμάτο ένταση και ένα αιματοβαμμένο αλλά όλο ικανοποίηση τέλος!

Όλα τα βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη.