Πάει καιρός από τότε που η Google ήταν απλά μια μηχανή αναζήτησης. Πλέον, ένα από τα δημοφιλέστερα brand names του πλανήτη αποτελεί τμήμα της Alphabet, μίας ακόμα μεγαλύτερης εταιρείας όμως ακόμα πιο σημαντικό κι απ’ αυτό, είναι το γεγονός πως δραστηριοποιείται σε πλήθος διαφορετικών αγορών καθώς καταπιάνεται με πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα. Πολλά απ’ αυτά μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό φοιτητές και σπουδαστές, παρέχοντάς τους πρόσβαση σε πηγές, πόρους και εργαλεία που είναι απαραίτητα για τις σπουδές και τις έρευνές τους.
 
Πόσοι όμως μπορούν να ισχυριστούν ότι γνωρίζουν απόλυτα όλα όσα τόσο απλόχερα τους προσφέρει η Google; Μετά την ανάγνωση του παρόντος άρθρου, εσύ σίγουρα!
 
Google Scholar
 
To Google Scholar είναι μία μηχανή αναζήτησης που όμως δεν «σκανάρει» ολόκληρο το διαδίκτυο αλλά επικεντρώνεται σε ακαδημαϊκή βιβλιογραφία και έργα. Περιλαμβάνει βιβλία, περιοδικά, διατριβές, εργασίες και περιεχόμενο από τους μεγαλύτερους εκδότες ακαδημαϊκού περιεχομένου σε Ευρώπη και Αμερική. Ξεκίνησε πιλοτικά τη λειτουργία του το 2004 και δέκα χρόνια αργότερα υπολογίστηκε πως περιελάμβανε πάνω από 160 εκατ. έγγραφα με τον αριθμό αυτό να αυξάνεται διαρκώς καθώς καλύπτεται το 80-90% των άρθρων που δημοσιεύονται στα Αγγλικά.
 
Google Drive & Google Docs
 
To Google Drive αποτελεί την υπηρεσία cloud saving/sharing αρχείων της Google. Διαθέτει τόσο δωρεάν όσο και επί πληρωμή πακέτα (η συνδρομή ορίζεται βάσει της χωρητικότητας που θέλει ο χρήστης) προκειμένου έτσι να αποθηκεύονται στους servers της πληροφορίες, αρχεία και δεδομένα. Ειδικά για έγγραφα του Office προσφέρεται και δυνατότητα επεξεργασίας και εκ νέου αποθήκευσης –πρακτικά αντί Google Drive και Google Docs/Sheets/Slides να αποτελούν ξεχωριστές πλατφόρμες, ενοποιήθηκαν σε μία.
 
 
Google Apps Vault
 
Το Google Apps Vault θα μπορούσαμε να πούμε πως αποτελεί αποθηκευτικό χώρο ειδικά για τα backups των εφαρμογών της Google. Προσοχή: δεν είναι υποκατάστατο του Google Drive καθώς αυτό συνίσταται για όλα εκείνα τα αρχεία στα οποία θέλεις να έχεις άμεση πρόσβαση. Στο Google Apps Vault θα αποθηκεύσεις backups του Drive, archives του Gmail, ιστορικά chats και λοιπά «μουσειακά» δεδομένα για την περίπτωση που χρειαστεί να ανατρέξεις σε αυτά.
 
Google Calendar
 
Τέλος στα δέκα διαφορετικά ημερολόγια: δεν θα ψάχνεις πλέον τα deadlines των εργασιών σου στην ατζέντα και στο μεγάλο που είναι κολλημένο στην πόρτα του ψυγείου! Για όλα αυτά και καθεμία άλλη σου υποχρέωση, πλέον έχεις το Google Calendar, το ημερολόγιο που μπορείς να έχεις μαζί σου ανά πάσα στιγμή, ανεξαρτήτως συσκευής. Θα σε ειδοποιεί για καθετί πρέπει να παραδώσεις, ραντεβού και λοιπές υποχρεώσεις πριν έρθει η… ύστατη ώρα και κάθε σου αλλαγή θα περνά αυτόματα παντού.
 


 
Gmail
 
Ο καλύτερος email client είναι ό,τι πρέπει για έναν φοιτητή. Με μεγάλη χωρητικότητα εισερχομένων και λειτουργίες που θα ζήλευε ακόμα και το… Outlook, το Gmail αποτελεί μία από τις πλέον απροβλημάτιστες υπηρεσίες email που προσφέρονται αυτή τη στιγμή. Τα mails σου  κατηγοριοποιούνται πανεύκολα, το βιβλίο διευθύνσεων είναι πιο προσβάσιμο από ποτέ και όλα αυτά, ως είθισται, εντελώς δωρεάν!
 
Google Classroom

 
Το Google Classroom είναι λίγο πιο πολύπλοκο στη χρήση απ’ ότι όλα τα προηγούμενα, λογικό όμως μιας που δεν αφορά ακριβώς τον φοιτητή ή, ορθότερα, δεν αφορά μόνο αυτόν αλλά ολόκληρη την τάξη του. Ο καθηγητής έχει τη δυνατότητα να προβάλλει στους υπολογιστές των μαθητών/φοιτητών την ίδια εικόνα ή site ενώ εξίσου άμεσα μπορεί και ένας εξ αυτών να δείξει στους υπόλοιπους κάτι που έχει ανακαλύψει ή δεν έχει καταλάβει. Συνοδεύεται και από πρόσθετο για τον Chrome.


 
Google Apps for Education
 
Όλα τα παραπάνω αποτελούν τμήματα του «πακέτου» Google Apps for Education, μιας σουίτας εφαρμογών της Google δηλαδή που στοχεύει στην ακαδημαϊκή, φοιτητική και μαθητική κοινότητα. Προσφέρονται δε εντελώς δωρεάν και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις με πρόσθετα χαρακτηριστικά (ανώτερα από τις απλές εκδόσεις δηλαδή) αν η «αγορά» γίνει μέσω του εκπαιδευτικού ιδρύματος στο οποίο ανήκει ο άμεσα ενδιαφερόμενος –θα πρέπει να συμμετέχει στο πρόγραμμα Google Apps for Education ή αν όχι, να ενδιαφέρεται να το κάνει.

Ευχαριστούμε τη συντακτική ομάδα του techpress.gr για τη βοήθειά της σε θέματα τεχνολογίας.