Δε νομίζω ότι θα άλλαζα πολλά πράγματα αν γυρνούσα πίσω στο πανεπιστήμιο. Ίσως ένα και βασικό, θα παρακολουθούσα περισσότερο τα μαθήματα μου, όλο το έτος, κάθε έτος, κάθε μάθημα, με κάθε καιρικές συνθήκες. Μαμά, μπαμπά, κρατάτε γερά. Από τις φιλίες που έκανα είμαι πέρα για πέρα ευχαριστημένη, ελπίζω να είσαι το ίδιο κι εσύ μερικά χρόνια μετά την αποφοίτηση σου. Τι θα ευχόμουν να ξέρω πριν καν την εγγραφή μου στη σχολή μου; Αυτά τα λίγα!

1. Ασχολήσου με όσα περισσότερα πράγματα μπορείς. Τα χρόνια που θα περάσεις στη σχολή έχουν μια δόση ανεμελιάς. Ναι θα έχεις διάβασμα, ναι ίσως να χρειαστεί να δουλέψεις για να βγάλεις τα έξοδα σου, ναι θα έχεις διάφορα ups and downs στις σχέσεις σου και στις φιλίες σου, ναι θα χρειαστεί να ξενυχτήσεις για διάβασμα, αλλά όλα αυτά έχουν μια άλλη γλύκα όταν συμβαίνουν στα φοιτητικά σου χρόνια. Ο χρόνος που έχεις ελεύθερος είναι αρκετός ώστε να τον διαθέσεις όπως θέλεις εσύ και να κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου. Μπορείς να ξεκινήσεις χορό ή γυμναστική, μπορείς να μάθεις μια ξένη γλώσσα, να προσφέρεις εθελοντική εργασία, να ανακαλύψεις χόμπι και συνήθειες που μπορεί να σου ταιριάζουν. Όσο με περισσότερα ασχοληθείς, τόσο πιο πιθανό είναι να ανακαλύψεις τον εαυτό σου.

2. Βρες άτομα που να θαυμάζεις και μάθε από αυτά. Είτε μέσα στη σχολή, είτε έξω. Το ποιος θα σε εμπνεύσει είναι ακόμη άγνωστο, μπορεί να είναι ένας συμφοιτητής σου ή ένας καθηγητής, δεν μπορείς να ξέρεις. Κάνε επαφές ακόμη κι αν αρχικά δεν πιστεύεις ότι υπάρχει λόγος, είναι η ευκαιρία σου να ανοίξεις τον κύκλο σου αλλά και το μυαλό σου.

3. Κάνε παρέες και διάλεξε φίλους. Για μένα, η παρέα και η φιλία δεν είναι το ίδιο πράγμα. Παρέα μπορείς να κάνεις με πολλά άτομα, να περάσεις καλά, να γελάσεις, να τα πείτε. Η φιλία είναι ξεχωριστή, δεν αρκούν μόνο τα αστεία ή 1-2 κοινά που μπορεί να σας ενώνουν, είναι κάτι πιο βαθύ και πιο αληθινό. Ναι μπορείς να κάνεις πολλές παρέες, να τύχει να αλλάζεις παρέες για τους πρώτους μήνες μέχρι να βρεις αυτή που σου ταιριάζει και σε κάνει να νιώθεις καλύτερα. Δε σημαίνει ότι το πρώτο άτομο που θα μιλήσεις στη σχολή πρέπει να γίνει φίλος σου, ούτε να αποφεύγεις νέες γνωριμίες. Προσωπικά, χρειάστηκα αρκετούς μήνες για να βρω την παρέα και τους φίλους που έχω μέχρι σήμερα, μπορεί να σου συμβεί το ίδιο.

4. Αν έχουν όλη σχέση στη σχολή, δε σημαίνει ότι πρέπει να βρεις κι εσύ. Από την αρχή πρέπει να συνηθίσεις να μην πηγαίνεις με το ρεύμα, αν θέλεις να είσαι με κάποιον για σένα και μόνο, τότε με την ευχή μου. Αν προσπαθείς να βρεις ένα αγόρι επειδή έχουν όλες οι υπόλοιπες που γνώρισες στη σχολή, τότε άδικα ψάχνεις. Το ότι είσαι στη σχολή δε σημαίνει αρχικά ότι πρέπει να βρεις ταίρι, μπορείς να περνάς καλά (ενδεχομένως και καλύτερα) αν το περάσεις και λίγο μόνη σου.

5. Να πηγαίνεις στα μαθήματα και να διαβάζεις. Πόσο κλισέ και πόσο μαμαδίστικο, αλλά ταυτόχρονα πόσο πρακτικό. Μιας και έχεις περάσει σε μια σχολή που διάλεξες - με το σκεπτικό κιόλας ότι έχεις αποφασίσει να το πάρεις αυτό το ρημάδι το πτυχίο - το διάβασμα σου θα γίνει πολύ πιο εύκολο αν πηγαίνεις στα μαθήματα σου. Πέρα από τις γνωριμίες, μαθαίνεις 2-3 πράγματα, ανοίγει το μυαλό σου, αποκτάς ερεθίσματα-απορίες, συγκεντρώνεις πληροφορίες. Το πρόγραμμα σου είναι χαλαρό, το μάθημα είναι 3 ώρες το πολύ, γιατί να μην πας;

6. Βρες μια πρακτική. Όσο πιο νωρίς μπορείς! Δικτυώσου στον τομέα σου, δες αν στ' αλήθεια σου αρέσει και φτιάξε σιγά σιγά το μέλλον σου. Πολλές φορές τα πράγματα αλλιώς είναι κι αλλιώς τα φαντάζεσαι πριν τα δεις απο πολύ κοντά, μπορεί τελικά να μη σου αρέσει το επάγγελμα που διάλεξες, καλύτερα να το ξέρεις από νωρίς για να κανονίσεις την πορεία σου. Τουλάχιστον η δική μου πρακτική μπορεί να μη μου έδειξε τι θέλω να κάνω, αλλά μου έδειξε τι δε θέλω να κάνω - πράγμα εξίσου χρήσιμο.

7. Κάνε ταξίδια και εκδρομές. Ίσως δεν μπορείς να βρεθείς από τη μια μέρα στην άλλη στο Λος Άντζελες, αλλά αν βάλεις στόχους και πρόγραμμα, να ξέρεις ότι πολλά μπορούν να συμβούν. Διάλεξε που θέλεις να πας και κάνε έναν προϋπολογισμό, αποταμίευε από τα χρήματα που σου δίνουν οι γονείς σου ή βρες μια εποχιακή δουλειά για να βγάλεις περισσότερα και τίποτα δεν είναι αδύνατο. Its now or never στα ταξίδια!