Δε θα ήθελα να σ' εκνευρίσω με το που άνοιξες το άρθρο, αλλά η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει τρομερά ο Σεπτέμβρης, αγαπώ πολύ το φθινόπωρο και τρελαίνομαι γι' αυτό το καθάρισμα - ξεκαθάρισμα της εποχής. Η άμμος και τα πετραδάκια δεν έχουν πια καμία δουλειά στο πάτωμα και στις τσάντες σου (ποτέ δεν είχαν βασικά). Ήρθε η στιγμή θαρρώ να οργανωθείς και να προετοιμαστείς για την καινούρια σεζόν που μόλις ξεκίνησε.

Ξέρεις όμως ποια είναι τα 7 πράγματα που πρέπει να καθαρίσεις στις αρχές του Σεπτέμβρη; Θα σου πω αμέσως!

1. Την τσάντα της παραλίας. Στοίχημα ότι μόνο εγώ λείπω από εκεί μέσα! Αποδείξεις, άμμος, χαρτάκια, βοτσαλάκια, κι άλλη άμμος, μισοτελειωμένο αντηλιακό, απόκομμα περιοδικού, λίγη ακόμη άμμος. Πριν τη βάλεις (κλαίγοντας) στο ντουλάπι, καλό θα ήταν να την καθαρίσεις καλά, με τον εξής παραδοσιακό τρόπο: γυρνάς το μέσα έξω, κοπανάς 1-2 φορές και voila! Διαφορετικά, θα έχεις και βρώμικη τσάντα και βρώμικο ντουλάπι - καθόλου δε συμφέρει!

2. Το ψυγείο σου. Οι γονείς σου έφυγαν διακοπές και γέμισαν το ψυγείο με ταπεράκια με σπιτικό φαγητό που τελικά δεν άνοιξες ποτέ, ψώνισες λαχανικά και φρούτα που δεν έφαγες ποτέ (δίαιτα, ποια δίαιτα;), το ένα λίτρο γάλα έληξε, το κρασί που άνοιξες με την παρέα σου έγινε σκέτο ξύδι, το παγωτό έμεινε χωρίς καπάκι και θέλει πριόνι για να ξεκολλήσει. Όπως θα έλεγε η μαμά μου ''το φαγητό δεν το πετάμε γιατί είναι αμαρτία'' αλλά αν είναι να μουχλιάσει το ψυγείο σου, πιστεύω ότι είναι μεγαλύτερη αμαρτία να παίρνεις καινούριο.

3. Τα καλοκαιρινά σου ρούχα. Αντί να κρατήσεις όλα αυτά τα μπλουζάκια που δε φοράς, καλύτερα να δώσεις μερικά σε φίλες και γνωστές. Τσάμπα κρατάς εκείνο το σορτσάκι που είναι extra small, όταν με το καλό χάσεις τα κιλά που θέλεις θα πάρεις όποιο μικροσκοπικό ρούχο σου γυαλίσει. Άδικα κρατάς ρούχα που δε φόρεσες για 2ο ή 3ο συνεχόμενο καλοκαίρι. Ξεφορτώσου οτιδήποτε πιάνει χώρο στην ντουλάπα σου και κάνε χώρο για νέα κομμάτια.

4. Τα απαραίτητα της παραλίας. Μαγιό, καπέλα, σαγιονάρες, καφτάνια, παρεό και τα σχετικά. Φήμες λένε ότι το αντηλιακό δε λέει να χρησιμοποιηθεί του χρόνου, ο δείκτης πέφτει και η προστασία από τον ήλιο μειώνεται. Εγώ να ξέρεις το χρησιμοποιώ μέχρι τελευταίας σταγόνας, οπότε αν σκοπεύεις να το κρατήσεις για του χρόνου απλά φρόντισε να το κλείσεις καλά - φαντάζομαι δε θες να λερώσει ντουλάπια και συρτάρια. Α παραλίγο να το ξεχάσω, το μαγιό σου θέλει ένα πολύ καλό πλύσιμο στο χέρι μιας και το αλάτι της θάλασσας παρέα με το χλώριο της πισίνας δεν του φέρθηκαν καλά. Το ίδιο και τα καφτάνια, αναρωτιέμαι, πρόλαβες να τα πλύνεις καθόλου όλο το καλοκαίρι;

5. Τα συρτάρια του γραφείου. Σε ό,τι φάση της ζωής σου και να βρίσκεσαι, είμαι σίγουρη πως κρατάς άχρηστα πράγματα προηγούμενων φάσεων. Δε στο παίζω έξυπνη, ειδικά εγώ που δε με παίρνει να μιλάω για καθαριότητα γραφείου - έχω ακόμη το βιβλίο των λατινικών από την τρίτη λυκείου ας πούμε. Για το καλό σου όμως, καιρός να πετάξεις παλιά τετράδια, χαρτιά, διαφημιστικά, περιοδικά κλπ που απλά πιάνουν χώρο. Θα νιώσεις άλλος άνθρωπος μετά από ένα τέτοιο ξεκαθάρισμα, άσε που θα βρεις και πολλά χαμένα αντικείμενα - το usb stick που θεωρούσες εξαφανισμένο ξαφνικά κάνει το comeback του!

6. Τον υπολογιστή σου. Ωραίες οι καλοκαιρινές διακοπές, ωραίο το παιδί που γνώρισες στην παραλία, ωραίες οι σέλφι όπου σταθείς κι όπου βρεθείς. Τον υπολογιστή σου τον σκέφτηκες; Μην τον φορτώνεις με άλλες αναμνήσεις πια! Αγόρασε ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο, ξεκαθάρισε τα αρχεία σου και κράτα αυτά που κρίνεις σημαντικά. Τι είναι σημαντικό; Οι φωτογραφίες από τα ταξίδια σου. Τι δεν είναι; Οι χιλιάδες φωτογραφίες του Ryan Gosling που κατέβασες από το Google (σορρυ μωρέ Ryan).

7. Τη βαλίτσα σου ντε. Με το σκεπτικό ότι θα κάνεις κι άλλα ταξίδια μέσα στο χρόνο και δε θα περιμένεις να σκάσει μύτη το καλοκαίρι, ευκαιρία να καθαρίσεις τη βαλίτσα σου για να τη βρεις έτοιμη πριν το επόμενο ταξίδι. Την κακομεταχειρίζεσαι αρκετά, ώστε να της αξίζει και με το παραπάνω ένα καλό καθάρισμα μέσα κι άλλο ένα καλύτερο έξω. Εσας με τις βρώμικες βαλίτσες στα αεροδρόμια και στα λιμάνια να ξέρετε σας κοιτάω με μισό μάτι. Επίσης, αν κρίνεις ότι τη βγάζει - δεν τη βγάζει για άλλο ταξίδι (εμ ήθελες να παίρνεις και 500 μπλουζάκια κάθε φορά) μην την κρατάς άδικα στην αποθήκη.

Όταν πλύνεις όλα τα καλοκαιρινά ρούχα σου, δε βρίσκω κανένα λόγο να τα σιδερώσεις κιόλας πριν τα κρύψεις. Εξάλλου, όταν φτάσει το επόμενο καλοκαίρι, θα χρειαστούν έτσι και αλλιώς το φρεσκάρισμα τους. Καλό φθινόπωρο λοιπόν!