Αν έχεις σβήσει εικοσιπέντε κεράκια πάνω στην τούρτα σου και περπατάς με τακούνια και φόρα προς τα πρώτα «άντα», είναι η ώρα να σιγουρευτείς ότι πας προς την σωστή κατεύθυνση. Υπάρχει ακόμα ένα - μικρό- περιθώριο για διορθώσεις και αλλαγές αλλά καλό θα ήταν να τις έχεις εντοπίσει πριν το σταυροδρόμι.

Θα χρειαστείς γνώσεις και εμπειρίες, οπότε τσέκαρε την παρακάτω λίστα, για να σιγουρευτείς πως τα έχεις όλα:

1. Πώς να φτιάχνεις βαλίτσες. Έχεις φτιάξει τόσες φορές τις βαλίτσες σου που έχεις χάσει το μέτρημα. Παλιότερα μπορεί να κουβαλούσες δυο βαλίτσες για ένα σαββατοκύριακο στο εξοχικό με την γιαγιά αλλά τώρα πια ξέρεις τι να πάρεις και τι να αφήσεις. Θες ελευθερία κινήσεων και να μπορείς να πιεις και έναν καφέ στον δρόμο.

2. Διάλεξε καριέρα. Ποιος είπε ότι πρέπει να κάνεις αυτό που σπούδασες; Βρες αυτό που πραγματικά θες και αφιέρωσε χρόνο και ενέργεια για να δουλέψει.

3. Παραιτήσου. Έχει διαφορά το «φεύγω γιατί με εκνευρίζουν στο γραφείο», με το «είμαι σε αδιέξοδο και δεν υπάρχει μέλλον». Τώρα έχεις ακόμα το περιθώριο να ξεκινήσεις από την αρχή αλλού.

4. Ντύσου όπως σου ταιριάζει και άσε τις τάσεις τις μόδας για τους άλλους. Αρκεί να αισθάνεσαι εσύ όμορφη. Με τον καιρό θα βρεις το δικό σου προσωπικό στιλ που θα σε κάνει να ξεχωρίζεις – με τον καλό τρόπο, από την μάζα.

5. Μάθε να μαγειρεύεις. (Οχι,φίλη μου- το τηγανητό αβγό δεν πιάνεται! Ούτε το άνοιγμα κονσέρβας τόνου) Δεν μπορείς να τρως κάθε μέρα μακαρόνια και πίτσα delivery. Πρέπει να προσέξεις την διατροφή σου και τώρα πια έχεις κουζίνα, οπότε τέρμα οι δικαιολογίες.

6. Ζήτα αυτό που θέλεις. Είτε μιλάμε για αύξηση, είτε για το δώρο γενεθλίων σου, μην αφήνεις τα πράγματα στην τύχη τους. Μπορεί να μην παίρνεις πάντα αυτό που ζητάς αλλά τουλάχιστον αυξάνεις τις πιθανότητες.

7. Κάνε αποταμίευση. Ξέρεις πως αν θες να πάς διακοπές ή να αγοράσεις εκείνη την θεϊκή τσάντα για της επόμενης σεζόν πρέπει να τα βρεις μόνη σου. Και κατάλαβες πια πως τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα.

8. Πες όχι. Δεν χρειάζεται να κάνεις πράγματα από ενοχές ή επειδή ακολουθείς την παρέα. Ξέρεις τα όρια σου, συναισθηματικά και οικονομικά. Κανείς που αξίζει να έχεις στην ζωή σου, δεν θα σου κρατήσει κακία επειδή δεν το έκανες το χατίρι.

9. Κατάλαβε ότι το σώμα σου… είναι δικό σου και θα σε ακολουθεί για πάντα. Αν το αγαπάς και του φέρεσαι καλά, θα σου ανταποδώσει την χάρη. 

10. Κάνε την συζήτηση για τα παιδιά. Άσχετα με το αν θέλεις παιδιά ή όχι, αυτή την στιγμή. Φρόντισε να είσαι στο ίδιο μήκος κύματος με τον σύντροφο σου. Οι ανάγκες αλλάζουν και καλό είναι να μην βρεθείς προ εκπλήξεως.

11. Πότε να μεθύσεις. Ξέρεις πότε θα βγεις για ένα ποτήρι κρασί μετά την δουλειά και πότε θα γυρίσεις σπίτι σου ξημερώματα. Λύσε το θέμα του πήγαινε -έλα σου σου πριν ξεκινήσεις από το σπίτι.

12. Αλλάζεις. Και αυτό είναι καλό πράγμα. Δεν θες τα ίδια με τότε που ήσουν 19 ετών και είναι λογικό. Μην φοβάσαι να κάνεις αλλαγές που ταιριάζουν στον άνθρωπο που έχεις γίνει.

13. Μην παραμελείς τους φίλους σου για χάρη ενός άντρα. Έχεις καταλάβει πια ότι οι φίλοι μένουν όταν οι σχέσεις φεύγουν. Δείξε τους την αγάπη και αφοσίωση που σου δείχνουν.

14. Φρόντισε για τις υποχρεώσεις σου. Δεν χρειάζεσαι την μαμά σου για να κλείσεις ραντεβού με τον οδοντίατρο. Ούτε τον μπαμπά σου για να μιλήσεις με τον λογιστή σου.

15. Φάε το γλυκό που λιγουρεύεσαι. Δεν είπαμε να αδειάσεις το ζαχαροπλαστείο, αλλά ένα κομμάτι κέικ δεν θα φέρει το τέλος του κόσμου. Όλα με μέτρο.

16. Βάλε αντηλιακό. Και μην ξεχάσεις τον δείκτη προστασίας. Τέρμα στα λάδια και τις μαρμελάδες μαυρίσματος αν δεν θες να μοιάζεις με σταφίδα.

17. Εκτίμησε τον εαυτό σου. Δεν είσαι πια στο σχολείο αλλά πάντα θα σκέφτεσαι τι λένε οι άλλοι για σένα. Ξεπέρασε το. Σημασία έχει τι σκέφτεσαι εσύ για τον εαυτό σου.