Οι περισσότεροι αγαπούν την άνοιξη, γιατί ανεβαίνει η θερμοκρασία, η διάθεση, οι βόλτες μας και το καλοκαίρι είναι προ των πυλών. Όσοι έχουν αλλεργίες, όμως, την μισούν...

Και λογικό, καθώς υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα (συνάχι, φτέρνισμα, φαγούρα και μπούκωμα στη μύτη), ρινοεπιπεφυκίτιδα (ίδια συμπτώματα με αυτά της αλλεργικής ρινίτιδας μαζί με φαγούρα, κοκκίνισμα και δάκρυα στα μάτια) και αλλεργικό άσθμα. Τα συμπτώματα του αλλεργικού άσθματος ποικίλλουν ανάλογα με το πόσο βαρύ είναι.

Τι μπορείς να κάνεις για να τις εξαφανίσεις, ή τουλάχιστον να τις μειώσεις;

1. Βρες τον ένοχο.


Για να ανακαλύψεις τι πυροδοτεί την αλλεργία σου, θα πρέπει να επισκεφτείς αλλεργιολόγο. Θα σου κάνει κάποια τεστ -μπορεί και να σου γράψει αιματολογικές εξετάσεις- και θα βρεις τον...ένοχο!

2. Κράτα τα παράθυρα του σπιτιού και του αυτοκινήτου σου κλειστά.

3. Διώξε την υγρασία.

Ο υγρός καιρός αυτής της περιόδου δεν θα σε βοηθήσει καθόλου με τα αλλεργικά σου προβλήματα. Υπάρχουν οικιακές συσκευές που θα ρυθμίσουν την υγρασία στον εσωτερικό χώρο και θα μειώσουν τις αλλεργίες σου. 

4. Καθάρισε καλά το σπίτι.

Έτσι αποφεύγεις τη σκόνη και τα ακάρεα, που επιδεινώνουν πολύ την κατάστασή σου.Αλλά καλό είναι να φοράς μάσκα, για να μην εισπνέεις την σκόνη. 

5. Φόρα γυαλιά ηλίου όταν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού, ώστε να προστατεύεις τα μάτια σου, και κράνος όταν είσαι σε μηχανή.

6. Απόφυγε τις βόλτες στην εξοχή και στο βουνό, κυρίως όταν φυσάει ή έχει πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια.

7. Απόφυγε να αερίζεις τα κλινοσκεπάσματά σου.

8. Εάν έχεις καιρό, προτίμησε να αερίσεις το σπίτι το πρωί (έως τις 9.00) και μετά κλείνε ερμητικά τα παράθυρα.9. Με αντιισταμινικά, ρινικά σπρέι, χάπια ή σταγόνες για το στόμα.

9. Όλα αυτά τα φάρμακα, φυσικά με τη συνταγή γιατρού και ανάλογα με την περίπτωση. Για την επιπεφυκίτιδα, θα σου χορηγήσει αντιισταμινικά κολλύρια, ενώ για το άσθμα θα σου δώσει εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά, σπρέι κορτιζόνης και αντιλευκοτριενικά δισκία. Ανάλογα φυσικά και με το μέγεθος του προβλήματός σου.

 

10.  Με εναλλακτικές μεθόδους.


Ομοιοπαθητική, βελονισμός και πολλές άλλες μεθόδους μπορεί να δουλέψουν και να σε απαλλάξουν από τις αλλεργίες σου.

Μόλις απαλλαχθείς από τις αλλεργίες, διακόσμησε το σπίτι σου ανοιξιάτικα. Δες εδώ πως!