Εχω πάει σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά η Λισαβόνα είναι μία από τις αγαπημένες μου. Αν και το ταξίδι μου ήταν επαγγελματικό, κατάφερα να πάρω μια «γεύση» από την νοσταλγική αυτή πόλη, κι έτσι, να σας δώσω τις παρακάτω συμβουλές για να περάσετε ένα αξέχαστο τριήμερο το Πάσχα ή μέσα στο καλοκαίρι.

Ο χαρακτήρας της πόλης

Χτισμένη στις εκβολές του μεγαλύτερου ποταμού της Ιβηρικής, του Τάγου, διαθέτει είκοσι αιώνες Ιστορίας αλλά και σύγχρονo αέρα. Συνδυάζει το μοντέρνο με το παλιομοδίτικο, με άλλα λόγια. Είναι όμορφη, ζεστή, νοσταλγική και για να τη ζήσεις όπως της ταιριάζει πρέπει να έχεις διάθεση για περπάτημα στις ανηφόρες και τις κατηφόρες των γραφικών συνοικιών Alfama και Mouraria. Η παλιά πόλη είναι η βασική και αξεπέραστη υπεροχή της Λισαβόνας. Μοιάζει με την Πράγα, αλλά δεν είναι τόσο ψυχρή, καθώς είναι πιο οικεία προς εμάς. 

Που να πας

-Στο γραφικό ψαροχώρι Κασκάις με το παραδοσιακό λιμάνι και τις πολύχρωμες βάρκες.

-Στο κοσμοπολίτικο Εστορίλ με τις πολυτελείς επαύλεις και το διάσημο καζίνο.

-Στην Σίντρα με το παλάτι, τόπος κατοικίας αριστοκρατών και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Παινεύεται για το θαυμάσιο Palacio Nacional da Pena και τις παραλίες Praia Grande και Praia das Macas.

-Στο Bairro Alto, την καρδιά της Λισαβόνας, που σφύζει από ζωή. Γνωστό για τα εμπορικά καταστήματα και τη νυχτερινή του ζωή, το Bairro Alto είναι γεμάτο μοδάτα εστιατόρια και μπαρ που εναλλάσσονται στον ίδιο δρόμο με τις παραδοσιακές ταβέρνες, τις tascas, όπου θα ακούσετε ορίτζιναλ φάντο. 

-Στο Belem που θα τραβήξεις φωτογραφίες του ιστορικού πύργου και θα δεις το σημείο όπου ο Τάγος ενώνεται με τον Ατλαντικό – από εκεί ξεκινούσαν κάποτε οι καραβέλες για να κατακτήσουν τον μέχρι τότε άγνωστο κόσμο. Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Τα κοντινά αξιοθέατα είναι πολλά (Μοναστήρι του Αγίου Ιερώνυμου, Αρχαιολογικό Μουσείο κ.λπ. ) και θα αφιερώσετε αρκετή ώρα στην περιοχή, είναι ευκαιρία να δοκιμάσετε τα γλυκάκια pasteis de nata του ζαχαροπλαστείου Pasteis de Belem, για τα οποία φημίζεται. Πρόκειται για ένα τεράστιο ζαχαροπλαστείο, γεμάτο κόσμο, με διακόσμηση από μπλε και άσπρα πλακάκια.

-Oceanario: Το δεύτερο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ενυδρείο φιλοξενεί οκτώ χιλιάδες είδη που κολυμπούν σε επτά εκατομμύρια λίτρα νερό. Ιδανικό για να περάσετε ένα όμορφο απόγευμα είτε είστε με παιδιά είτε όχι.

Πότε να πας

Εγώ πήγα χειμώνα, αλλά η καλύτερη περίοδος είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι για να απολαύσεις τον ωκεανό, να την περπατήσεις χωρίς κρύο και βροχή και να φορέσεις αέρινα φορέματα που αρμόζουν στην εναλλακτική και μπέιμικη Λισαβόνα. 

Πόσο να κάτσεις

Μέσα σε τέσσερις μέρες, την έχεις γυρίσει όλη!

Τι να φας

Φουλ θαλασσινά! Ψητή σαρδέλα, μπακαλιάρος, σούπες όπως η caldo verde (με λάχανο) και η sopa de alho (με σκόρδο και ψωμί). Από γλυκά, τα γλυκάκια pasteis de nata του ζαχαροπλαστείου Pasteis de Belem θα σας αρέσουν πολύ!

Φθηνά;

Ναι, σχετικά οικονομικά.

Άντρες;

Κακάσχημοι οι περισσότεροι, κορίτσια!

Και για να ζηλέψετε ακόμα πιο πολύ, ορίστε και μια φωτογραφία μου από ένα σημείο της παλιάς πόλης, που έχεις όλη τη Λισαβόνα πιάτο: