Θα μιλήσω εκ πείρας. Με ένα δέρμα μεικτό προς λιπαρό, μπορώ να καταλάβω κάθε κορίτσι που προσπαθεί να πορευτεί με αυτή την ανεπιθύμητη γυαλάδα και λιπαρότητα. Ξέρεις κάτι όμως; Υπάρχουν στ΄αλήθεια τρόποι να την αντιμετωπίσεις.

Ενυδάτωση ό-πωσ-δή-πο-τε

Μην πέφτεις στην παγίδα “το δέρμα μου είναι λιπαρό, δε χρειάζομαι ενυδατική” γιατί αυτό θα προκαλέσει ακόμα περισσότερη έκκριση σμήγματος και, κατά συνέπεια, φραγμένους πόρους. Διάλεξε μια κρέμα ή ένα τζελ με λεπτόρρευστη υφή και εφάρμοζέ τη πρωί/βράδυ μετά τον καθαρισμό.

Τι πρέπει να χρησιμοποιείς

Τα προϊόντα με οil-free σύνθεση είναι ο καλύτερος σύμμαχός σου, ενώ εκείνα που περιέχουν και σαλικυλικό οξύ βοηθούν και στο να καταπολεμήσεις τα σπυράκια. Γενικότερα προσπάθησε να αποφεύγεις κρέμες και καθαριστικά προσώπου που περιέχουν οινόπνευμα, καθώς θα ξηράνουν στιγμιαία την επιδερμίδα και θα δώσουν σήμα για να παράγει ακόμα περισσότερη λιπαρότητα. Όσο για το αντηλιακό σου, προτίμησε κάποιο που υπόσχεται ματ αποτέλεσμα.

Προσοχή στα προϊόντα που ξηραίνουν

Η λογική λέει ότι το λιπαρό δέρμα πρέπει να το κάνουμε όσο πιο ξηρό γίνεται. Εχμ, όχι. Το να κάνεις κατάχρηση προϊόντων όπως τα scrubs και οι μάσκες για βαθύ καθαρισμό, οδηγούν στην αφαίρεση όλων των φυσικών ελαίων της επιδερμίδας και εκείνη με τη σειρά της εκκρίνει ακόμα περισσότερη λιπαρότητα για να καλύψει το κενό. Μετά δημιουργούνται τα γνωστά σπυράκια και πάει λέγοντας. Κάνε τo scrub και τη μάσκα σου αλλά με μέτρο. Μια φορά την εβδομάδα είναι καλά.

Μην ξεχνάς τη λοσιόν σου

Μετά τον καθαρισμό, εκτός από το ότι αφαιρεί ό,τι σκόνη και υπολλείματα έχουν μείνει πάνω στο δέρμα, βοηθά και στην επαναφορά του pH του. Αυτό και μόνο αρκεί για να την κάνεις την καλύτερή σου φίλη. Διάλεξε μία που δεν περιέχει οινόπνευμα και θα μας θυμηθείς.

Τα θαυματουργά χαρτάκια

Γνωστά ως blotting papers, χωράνε μέχρι και στην τσέπη σου και σε σώζουν από την ανεπιθύμητη λιπαρότητα. Θα τα βρεις σε πολλές εκδοχές και τιμές, προτίμησε όμως οικονομικές λύσεις όπως αυτά των sephora, τα οποία κάνουν τέλεια δουλειά.

Σωστή προετοιμασία

Αν δεν έχεις σε εκτίμηση τα primer, καλό είναι να αρχίσεις να το κάνεις. Kι αυτό διότι προετοιμάζουν το δέρμα σου πριν το make up, ρυθμίζοντας τη λιπαρότητα και κάνοντάς το πιο λείο, στρώνει δηλαδή καλύτερα το μακιγιάζ χωρίς να γίνεται ακόμα πιο λιπαρό το πρόσωπό σου. Διάλεξε ένα που δεν περιέχει σιλικόνη.

Μην παραπονιέσαι

Βασικά ξέρεις κάτι; Το λιπαρό δέρμα μπορεί να θεωρηθεί και προνόμιο, αφού οι φήμες λένε ότι «σπάει» δυσκολότερα. Ναι, μπορεί να σε παιδεύει λίγο, θα αργήσεις όμως να εμφανίσεις ρυτίδες. Νιώθεις λίγο καλύτερα μήπως;