Αν ο εγκέφαλος σου, σού επέτρεπε  να χρησιμοποιήσεις παραπάνω απ' το περιβόητο 10% , πιθανότατα να ‘βλεπες πράγματα που θα σ’ έκαναν να... κατουρηθείς πάνω σου.Θα ήταν σαν να βρισκόσουν σε μια διαρκή κατάσταση μέθης ή επήρειας ναρκωτικών όπως περιέγραφε κι ο Χάξλι στις Πύλες της Αντίληψης, αφού αυτές οι ουσίες μειώνουν τις αντιστάσεις του μυαλού. Τα παρακάτω περιστατικά, γνωστά κι ως οι 5 πιο διάσημες φωτό φαντασμάτων, δεν ξέρουμε υπό ποιες συνθήκες έγιναν αντιληπτά, όμως όσοι τα "είδαν" μιλούν για πραγματικότητα κι όχι παραισθήσεις.

1. Μάνα, μητέρα… μαμάααααα στο Queensland
Το 1946 μια μητέρα στην Αυστραλία φωτογράφισε τον τάφο της έφηβης κόρης της. Όταν εμφανίστηκε το φιλμ, αυτό που 'χε αποτυπωθεί προκάλεσε τρόμο. Ένα μωρό βρισκόταν δίπλα στον τάφο. Αν παρατηρήσει κανείς καλά φαίνεται να ‘χει πειραχτεί η φωτογραφία και να ‘χει γίνει διπλή έκθεση ή μπέρδεμα του φωτογράφου.

2. Όχι άλλο κάρβουνο… Φαντάσματα μωρέ!
Ένα μεγάλο μυστήριο. Το 1924 στο πλοίο S.S. Watertown, δύο ναυτικοί, ο James Courtney και ο Michael Meehan έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία όταν καθάριζαν τη δεξαμενή καυσίμων. Λίγες μέρες μετά, οι άλλοι ναύτες φωτογράφισαν την Διώρυγα του Παναμά και στο φιλμ είδαν αυτά τα δύο αχνά πρόσωπα. Μάλιστα, όταν ελέγχθηκε η φωτογραφία δεν απεδείχθη κάποια παρέμβαση ή παραποίηση.

3. Ο Freddie δεν ήθελε να αφήσει τον Δαίδαλο
Ο τότε αξιωματικός της RAF, Sir Victor Goddard, απαθανάτισε το πλήρωμα του σκάφους του Βασιλικού Ναυτικού HMS Daedalus. Για την ακρίβεια παραπάνω από αυτό που θα περίμενε. Ο μηχανικός Freddie Jackson είχε πεθάνει δύο μέρες νωρίτερα και η κηδεία του είχε τελεστεί πριν την αναμνηστική. Απ' ό,τι φαίνεται είχε μια ανολοκλήρωτη δουλειά ή δεν ήθελε να λείπει από την φωτογραφία.

4. Στη δεξιά πτέρυγα δείτε το… πνεύμα!
Ο αιδεσιμότατος Ralph Hardy βρέθηκε για επίσκεψη στο Queen House National Museum του Γκρίνουιτς της Αγγλίας κι ήθελε να έχει ενθύμιο από τη σκάλα που τον είχε εντυπωσιάσει. Το ασπρόμαυρο φιλμ αποκάλυψε αυτό που το μάτι δεν βλέπει. Ένα πνεύμα απαγκιστρωμένο στη σκάλα, με τους ειδικούς της Kodak να αποφαίνονται ότι η φωτογραφία είναι έγκυρη και δεν κάνει κάποιο παιχνίδι ο φακός. Μάλλον το μυαλό μας εμπαίζει…

5. Η Κυρία με τα καφέ
Το 1936 επαγγελματίες φωτογράφοι του λονδρέζικου περιοδικού Country Living, βρέθηκαν στο Νόρφολκ, στο αρχοντικό των Raynham για ρεπορτάζ. Κατά τη διάρκεια της λήψης στη σκάλα, ο φωτογράφος είδε μέσα από το φακό αυτή τη συσσώρευση αχνάδας και σκόνης. Τουλάχιστον αυτό θα 'λεγε ένας δύσπιστος. Γιατί η μορφή φαντάσματος είναι παραπάνω από εμφανής. Οι Ghostbusters πάντως το πανηγύρισαν.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα που η ανθρώπινη νόηση έχει φτιάξει ή στο απευκταίο σενάριο έχει ζήσει. Το κοινό -και ίσως παραπλανητικό- των παραπάνω φωτογραφιών; Το ασπρόμαυρο φιλμ. Αν λοιπόν το φιλμ εμφανίζει όλα αυτά τα απόκοσμα, φανταστείτε τι θα έδειχνε το μυαλό αν το πειράζαμε λιγάκι. Πάντως, οι θεωρίες για περιοχές με υψηλά ενεργειακά πεδιά, μεταξύ των οποίων και το Γκρήνουιτς, δεν έπαψαν ποτέ!