Κάθε αρχή και δύσκολη, που λέει ο σοφός λαός μας. Θυμάσαι την πρώτη μέρα στο σχολείο; Περίεργη... Θυμάσαι το πρώτο ραντεβού, το πρώτο φιλί; Άβολο...Να και που φτάνει η πρώτη μέρα στη δουλειά, κι εκεί, εκτός από δύσκολη, είναι και απαιτητική, είτε έχεις ξαναδουλέψει αλλού, είτε όχι.
Αν πάντως ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές, τότε το άγχος και η πιθανότητα κακής εντύπωσης για εσένα από συναδέλφους και εργοδότες, θα μειωθούν σημαντικά:
1. Να είσαι στην ώρα σου
Και δέκα λεπτά νωρίτερα μη σου πω. Εάν αργήσεις, ειδικά την πρώτη μέρα, θα φαίνεται ότι δεν έχεις πάρει και πολύ στα σοβαρά την ευκαιρία που σου δόθηκε. Επίσης, θα φανεί πως δεν σέβεσαι τον χρόνο του άλλου, γιατί, στην περίπτωση που αλλάζεις βάρδια με κάποιον συνάδελφό σου, τότε τον «χώνεις» κιόλας.
2. Χαμόγελο και ευγένεια
Όλοι τραβάμε τα ζόρια μας, κι αν μάλωσες την προηγούμενη με το αγόρι σου, δε σου φταίνε οι συνάδελφοι να δουν κάτι μούτρα μέχρι το πάτωμα -ειδικά την πρώτη μέρα που δε σε ξέρουν. Προσπάθησε να προσποιηθείς λοιπόν, ακόμα κι αν δεν είσαι καλά.
3. Καθαρή και περιποιημένη
Δε θα ξεχάσω ποτέ μια μέρα στο γραφείο που ήρθε ένα κορίτσι, γύρω στα 22, πρώτη μέρα στη δουλειά. Τα μαλλιά της ήταν λιγδιασμένα και τα παπούτσια της βρώμικα. Σε όλες τις δουλειές -και σε μερικές ιδιαίτερα-, πρέπει να είμαστε περιποιημένοι και καθαροί. Ειδικά την πρώτη μέρα, επίλεξε ένα dress code που ταιριάζει με το ύφος της δουλειάς, χωρίς να το παρακάνεις.
4. Πρόθυμη
Εάν σχολάς στις έξι, μην είσαι έξι παρά ένα με τη τσάντα στο χέρι, ειδικά την πρώτη μέρα. Δείξε προθυμία για να κάνεις κάτι παραπάνω, και όταν περάσει λίγο η ώρα, ρώτα αν σε χρειάζονται κάτι άλλο ή να αποχωρήσεις. Θα δείξεις καλό πρόσωπο και ό,τι ενδιαφέρεσαι για αυτό που σε διάλεξαν. YΓ: Μην το παρακάνεις με την προθυμία, ούτε με χιλιάδες ερωτήσεις, γιατί μπορεί να καταφέρεις το αντίθετο και να σε αντιπαθήσουν.
5. Κινητό και facebook γιοκ
Όσες ώρες είσαι στη δουλειά σου, ειδικά την πρώτη μέρα, καλό θα ήταν να βάλεις στο αθόρυβο το κινητό σου και να μην διανοηθείς να ανοίξεις social media. Δείξε λίγο tact!