Οι καιροί είναι δύσκολοι, το ίδιο και η εύρεση εργασίας, ειδικά στους νέους και ακόμα πιο συγκεκριμένα στις γυναίκες. 

Με το που βρεις μια δουλειά, το πιο λογικό είναι, από την ανάγκη που έχεις για χρήματα αλλά και από την επιθυμία σου για εργασία και για προσφορά, να δεχτείς υπό όρους που δε σε συμφέρουν ή που δεν ξέρεις καν. 
Καλό θα ήταν λοιπόν, να κάνεις κάποιες... διευκρινιστικές ερωτήσεις στον υποψήφιο εργοδότη σου, πριν αρχίσουν οι παρεξηγήσεις:

1. Τι περιμένετε από εμένα σε καθημερινή βάση;
Ώστε να ξέρεις τον φόρτο εργασίας που θα αναλάβεις κι αν μπορείς να ανταποκριθείς σε αυτόν. Επίσης, με αυτό τον τρόπο το αφεντικό σου δεσμεύεται κατά κάποιο τρόπο απέναντί σου για συγκεκριμένο όγκο δουλειάς, ώστε όταν έρθει η ώρα και σου πει για έξτρα δουλειά, εσύ να έχεις το δικαίωμα να την αποφύγεις ή να την αναλάβεις, αλλά με περισσότερα χρήματα.

2. Υπάρχουν δυνατότητες εξέλιξης;
Όλοι από κάπου ξεκινάμε. Κι αν περίμενες ένα πόστο πιο «υψηλό» και δε σου έκατσε, μην απογοητεύεσαι, αλλά καλό είναι να ρωτήσεις εάν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στη θέση σου στο μέλλον. Εφόσον φυσικά είσαι καλή σε αυτό που κάνεις και μπορείς να αφιερώσεις παραπάνω χρόνο σε αυτό.

3. Ο μισθός μου είναι διαπραγματεύσιμος;
Για να είμαστε ειλικρινείς, η πιο πιθανή απάντηση που θα πάρεις θα είναι όχι, γιατί προφανώς, τόσα έχουν σκεφτεί να σου δώσουν, τόσα σου προτείνουν. Παρόλα αυτά, καλό είναι να ρωτήσεις, γιατί πρώτον ποτέ δεν ξέρεις και δεύτερον φαίνεται ότι εκτιμάς τον εαυτό σου περισσότερο από αυτό που σου προσφέρουν.

4. Υπάρχουν μπόνους;
Σε πολλές εταιρείες, ανάλογα βέβαια και το αντικείμενο, εκτός από τον μισθό που έχει συμφωνηθεί, παρέχονται και μπόνους επί των πωλήσεων ή μπόνους παραγωγικότητας. Άλλες εταιρείες καλύπτουν τα οδοιπορικά σου ή το φαγητό σου. Μάθε λοιπόν από πριν!

5. Ποιο θα είναι το ωράριό μου;
Σίγουρα κάποιες φορές θα χρειαστεί να κάτσεις παραπάνω, αλλά γενικά πρέπει να έχεις έναν μπούσουλα στο πρόγραμμά σου και γιατί υποθέτω πως δεν θέλεις να είσαι απίκο όλο το εικοσιτετράωρο και επίσης για μην σε εκμεταλλευτούν χρηματικά. Εάν σε πληρώνουν για τετράωρο κι εσύ κάθεσαι οκτάωρο, μάλλον κάτι δεν πάει καλά.

6. Θα μου δώσετε κάποιο επίσημο έγγραφο πρόσληψης;
Εάν όλα πάνε καλά και δεχτείς, με ωραίο και ευγενικό τρόπο, πρέπει να απαιτήσεις από τον εργοδότη σου να σου δώσει κάποια γραπτή δήλωση της πρόσληψής σου. Έτσι, μόνο, κατοχυρώνεσαι από όλες τις απόψεις. Scripta manent, φίλη μου.