Πολλοί είναι οι εργοδότες που μαζί με το βιογραφικό του υποψήφιου εργαζόμενου, ζητούν και μια συνοδευτική επιστολή ή αλλιώς cover letter. Στο εξωτερικό είναι σχεδόν δεδομένο πως μαζί με το CV θα στείλεις και μια επιστολή, αλλά και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια –και κυρίως σε πολυεθνικές εταιρείες- έχει αρχίσει να αποκτά έδαφος.
Αν σου ζητηθεί ξέρεις πως θα το γράψεις; Για πάρε μερικές ιδέες:
1. Μην γράψεις ότι γράφεις και στο βιογραφικό σου
Το cover letter δεν είναι περίληψη του βιογραφικού σημειώματος αλλά ένας τρόπος να περιγράψεις τον εαυτό σου. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος να γράψεις ότι ήδη γράφεις στο βιογραφικό σου, γιατί και πρόχειρο φαίνεται, και κουράζει.
2. Και τι γράφω;
Στο cover letter αναφέρεις τον επαγγελματικό σου τίτλο, το κομμάτι στο οποίο εξειδικεύεσαι, την τελευταία σου προϋπηρεσία (προαιρετικά) , τον λόγο που θες να δουλέψεις στην εταιρία στης οποίας την θέση στέλνεις βιογραφικό και αυτό που σε κάνει να ξεχωρίζεις σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Τα δύο τελευταία είναι τα πιο σημαντικά και είναι οι πιο ουσιαστικοί λόγοι ώστε να σε καλέσουν τελικά για συνέντευξη.
3. Πάθος, πάθος και πάλι πάθος
Η συνοδευτική επιστολή είναι ουσιαστικά ένας τρόπος να προμοτάρεις τον εαυτό σου. Βασικός παράγοντας για να σε καλέσουν για συνέντευξη, είναι να δουν ότι έχεις πάθος με τη δουλειά σου. Κι αυτό πρέπει να φανεί στο cover letter. Πρέπει να πείσεις τον εργοδότη ότι θέλεις να πάρεις τη δουλειά, ότι είσαι ώριμη και συνειδητοποιημένη, ότι θέλεις να εργαστείς στην πόλη που είναι η δουλειά (ειδικά αν είναι σε εξωτερικό) και ό,τι γενικά, γεννήθηκες για αυτή τη θέση. Όλα αυτά με μια σοβαρότητα και επιχειρηματολογία και όχι με ατάκες του στυλ: "Ναι θέλω την θέση γιατί είμαι α[πλά η καλύτερη"!
4. Μην το αφήσεις τελευταία στιγμή
Φαίνεται εύκολο αλλά δεν είναι. Πολλοί είναι οι υποψήφιοι που δίνουν βάρος στο βιογραφικό τους και αμελούν τη συνοδευτική επιστολή. Λάθος! Οι εργοδότες , εάν διαβάσουν το cover letter και είναι μάπα, κατά πάσα πιθανότητα, όσο πλούσιο βιογραφικό κι αν έχεις, δεν θα σε καλέσουν. Φρόντισε λοιπόν να μην το γράψεις την τελευταία μέρα, γιατί η προχειρότητα φαίνεται –και κάνει κακή εντύπωση.
5. Το τέλος
Στην τελευταία παράγραφο, μην ξεχάσεις να γράψεις πότε είσαι διαθέσιμη για συνέντευξη και προσπάθησε ξανά να εκδηλώσεις με επαγγελματικό τρόπο τον ενθουσιασμό σου για την κενή θέση.
Και καλή τύχη φίλη μου!
ΥΓ: Δες κι ένα δείγμα cover letter για δουλειά στο εξωτερικό: