ΣΙΝΕΜΑ

Το Παιχνίδι Της Μίμησης (The Imitation Game) του Μόρτεν Τίλντουμ

Με τους με τους Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Κίρα Νάιτλι, Μάθιου Γκουντ, Τσαρλς Ντανς, Μαρκ Στρονγκ, Τάπενς Μίντλετον

Το χειμώνα του 1952, οι Βρετανικές αρχές εισέβαλαν στο σπίτι του μαθηματικού κι αναλυτή Άλαν Τιούρινγκ, και τον συνέλαβαν για «απρεπή συμπεριφορά», μια κατηγορία που αργότερα θα οδηγούσε στην καταδίκη του με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας- ωστόσο κανείς δε γνώριζε ότι επρόκειτο για ένα πρωτοπόρο και ιδιοφυή επιστήμονα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου είχε καθοδηγήσει με επιτυχία μια ομάδα επιστημόνων, κι «έσπασε» τον κώδικα της περίφημης Γερμανικής μηχανής Enigma. Ένα στοιχειωτικό πορτραίτο ενός σπουδαίου και παράλληλα περίπλοκου ανθρώπου, στον οποίο εκατομμύρια άνθρωποι οφείλουν τη ζωή τους.

Jack του Έντουαρντ Μπέργκερ

Με τους Ίβο Πίτζκερ, Γκέοργκ Άρμς, Τζοντίν Τζον, Λουίζ Χέγιερ

Για τον δεκάχρονο Τζακ η οικογένεια είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο. Ο ίδιος είναι ένα πολύ υπεύθυνο παιδί που βοήθα καθημερινά την ανύπαντρη μητέρα του με όποιον τρόπο μπορεί – ετοιμάζει τον μικρό του αδερφό για το σχολείο, φτιάχνει φαγητό και γενικά φαίνεται να έχει υπό έλεγχο το σπίτι. Η μητέρα του Σάννα, μια γλυκιά νεαρή γυναίκα δεν θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα χωρίς τον Τζακ. Ένα απρόσμενο γεγονός θα ανατρέψει τις ισορροπίες και θα διασπάσει την οικογένεια. Όταν ξαφνικά μια μέρα η μητέρα του εξαφανίζεται, ο Τζακ ξεκινά μαζί με τον εξάχρονο αδερφό του Μανουέλ ένα ταξίδι αναζήτησης της. Κάπως έτσι παρατηρούμε τον Τζακ να αναλαμβάνει ολοένα και περισσότερες ευθύνες από αυτές που θα έπρεπε να έχει ένα παιδί της ηλικίας του. Με μία όμως αξιοθαύμαστα γενναία απόφαση δίνει ένα μάθημα ζωής σε όλους τους ενηλίκους.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ/LIVE/DJ SETS/ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ

8/01: Martha Mavroidi Trio @ Zp 87

Το σχήμα  δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 2010 από την Μάρθα Μαυροειδή. Παίζει δικές του συνθέσεις που συνδυάζουν στοιχεία από τις μουσικές παραδόσεις των Βαλκανίων με σύγχρονη αρμονία και αυτοσχεδιασμό. Τον Ιανουάριο του 2012 βγήκε ο πρώτος τους δίσκος με τίτλο «Πορτάκι» από την WE SAW productions. Ένα από τα κομμάτια του δίσκου επιλέχτηκε από το world music περιοδικό fRoots για να συμπεριληφθεί στο CD compilation του επετειακού τεύχους Απριλίου 2012.

Γιώργος Βεντουρής: κοντραμπάσο, Βαγγέλης Καρίπης: κρουστά, Μάρθα Μαυροειδή: ηλ. λάφτα, σάζι, φωνή

Ζωοδόχου Πηγής 87, Είσοδος ελεύθερη

Shetahr + Οι Χάροι @ Ρομάντσο

Οι Shetahr, απευθείας από την underground πειραματική σκηνή των Βρυξελλών, συναντούν τους Xάρους στο Ρομάντσο. Οι Shetahr είναι ένα πειραματικό θορυβώδες γκρουπ από το Βέλγιο. Τα πρωτόγονα,  ξερά τύμπανα, οι νευρικές κιθάρες, και τα φωνητικά- ουρλιαχτό που θυμίζουν ζώο παγιδευμένο στο γκαράζ του σπιτιού σας, περιγράφουν τον βρώμικο ήχο των Shetahr. Το set –up τους είναι χύμα και τα live τους ωμά, ενώ οι στίχοι τους είναι υπαρξιακοί: But no one cares, I don't care, neither do you, you better bang your head. Οι μυστηριώδεις άγριοι Χάροι παίζουν psych garage blues και έχουν βάση την Αθήνα. Σύντομα θα κυκλοφορήσουν το νέο τους άλμπουμ.

Αναξαγόρα 3-5, Είσοδος Ελεύθερη

Fool In The Box @ Six DOGS

Με το εκπληκτικό “Faces” EP στις αποσκευές τους, απόρροια της συνεργασίας τους με την SAE Athens (athens.sae.edu), στα πλαίσια του Band Complete (πληροφορίες εδώ) αλλά και με τους έμπειρους μηχανικούς ήχου Δημήτρη Καρπούζα και Στέλιο Εφεντάκη, το εκρηκτικό alternative rock power trio από την Αθήνα ρίχνει εντάσεις και ταχύτητες, με σκοπό την απόλυτη μεταφορά του εμπλουτισμένου με τόνους πειραματισμού, ’90s-influenced ήχου τους, σε unplugged συνθήκες. Οι ίδιοι υπόσχονται κάτι το πολύ ιδιαίτερο για το βράδυ της 8ης Ιανουαρίου 2015 και δεν έχουμε λόγο να μην τους πιστέψουμε.

D.J. set by D.J Jeremy, Αβραμιώτου 6-8, 2103210510, Είσοδος Ελεύθερη

Δημήτρης Καρράς & Λόλα Γιαννοπούλου + Bandallusia @ Σταυρός του Νότου Club

Δύο μοναδικές εμφανίσεις θα πραγματοποιήσουν ο Δημήτρης Καρράς και η Λόλα Γιαννοπούλου μαζί με το 8μελές συγκρότημα των Bandallusia στο club Σταυρός του Νότου. Στην παρεά προστίθονται 3 εξαιρετικοί δεξιοτέχνες οι   Ηλιάνα Κορέτση, Τάκης Ψάρρης και Δρόσος Σκυλλάς. Σε ένα ποικίλο και γεμάτο εναλλαγές πρόγραμμα η πολυπληθής ομάδα θα στηριχθεί σε τραγούδια από όλη την πορεία  του Δημήτρη Καρρά κυρίως όμως από την πρόσφατη συλλογή δίσκων βινυλίου 45 στροφών με γενικό τίτλο “Γεροντοπείσματα”, σε καινούρια τραγούδια των πρωτοεμφανιζομένων Bandallusia,  καθώς  και σε ιδιαίτερες διασκευές σε τραγούδια των Δ. Μούτση, Γ. Αγγελάκα, Σ. Μάλαμα, Θ. Παπακωνσταντίνου, Ε. Βιτάλη αλλά και παραδοσιακών τραγουδιών. Στον ήχο ο Μάνος Στάγιας.

Θαρύπου 35, 210 9226975, Είσοδος 10€ με μπύρα/κρασί

9/01: Ahmet Gunes @ Tesla Bar-Bios

Ο ραδιοφωνικός παραγωγός και selector Αhmet Gunes από την Τουρκία, εκλεκτός καλεσμένος του Tesla bar. Ο Ahmet Gunes είναι ραδιοφωνικός παραγωγός και αυθεντικός λάτρης της μουσικής, με έδρα την Ιστανμπούλ. Με πάνω από 10 χρόνια ραδιοφωνικής εμπειρίας, έχει ιδιαίτερη αδυναμία στη νέα μουσική σκηνή της Βιέννης και στους εκλεκτικούς ήχους.  Έχει φιλοξενήσει αναρίθμητους καλλιτέχνες στη ραδιοφωνική του εκπομπή και έχει ανοίξει ως DJ, καλλιτέχνες όπως:  DJ Vadim,  Quantic, Belleruche, Nostalgia 77 κα. Την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου, θα βρεθεί στα decks του Tesla, για ένα σπέσιαλ σετ, φέρνοντας άρωμα Ανατολής από τη γειτονική μας Τουρκία.

Πειραιώς 84, Είσοδος Ελεύθερη

At The Gates + Cerebrum, Endsight @ Fuzz Live

Οι Σουηδοί AT THE GATES είναι το συγκρότημα που με το “Slaughter Of The Soul”, έβαλε στο χάρτη αυτό που ονομάζουμε “ήχο του Gothenburg” ενώ είναι ένα και από τα πρώτα σχήματα μαζί με τους DARK TRANQUILLITY και τους IN FLAMES που μπόρεσαν να συνδυάσουν την μελωδία με το death metal. Εκτός του ότι θεωρούνται “πατέρες” του μελωδικού death metal (μαζί με τους DARK TRANQUILLITY και τους IN FLAMES), αποτέλεσαν και ακόμα αποτελούν βασική επιρροή για ένα πολύ μεγάλο μέρος της metalcore σκηνής. Στα πλαίσια της προώθησης του νέου τους άλμπουμ, θα επισκεφτούν και την χώρα μας για δύο συναυλίες στις 9 και 10 Ιανουαρίου 2015, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Την συναυλία τους στην Αθήνα θα ανοίξουν οι CEREBRUM και οι ENDSIGHT, ενώ την συναυλία τους στην Θεσσαλονίκη θα ανοίξουν οι CEREBRUM και οι REVENGE OF THE GIANT FACE.

Πειραιώς 209 & Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος, 210 3450817, Τιμή εισιτηρίου: 20 Ευρώ (Τα πρώτα 200 εισιτήρια) - 25 Ευρώ (Υπόλοιπη προπώληση & ταμείο), Προπώληση εισιτηρίων: ΑΘΗΝΑ: Ticket House, Public, Metal Era, Reload Stores, No Remorse Records, Παπασωτηρίου, Seven Spots, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Public, Musicland, OΝ-LINE: www.ticketpro.gr, www.viva.gr, http://tickets.public.gr και www.123tickets.gr

Παύλος Παυλίδης & B-Movies @ Σταυρός του Νότου

Ένας Παύλος Παυλίδης στην ουσία του. Για πέντε διαφορετικές από τις συνηθισμένες εμφανίσεις του, στην Αθήνα, στο Σταυρό του Νότου Plus. Στο επίκεντρο αυτών των παραστάσεων μπαίνουν τα λόγια. Η μουσική δεν υποχωρεί, συνοδεύει τα κείμενα. Γι'αυτό και ο Παύλος μας προσκαλεί μαζί με τους B-Movies να ακούσουμε τα λόγια, των παλιών αγαπημένων, των πιο πρόσφατων αλλά και των νέων του τραγουδιών που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα.

Παύλος Παυλίδης και B-Movies: Τόλης Δεληγιάννης (Μπάσο), Αλέκος Σπανίδης (Τύμπανα), Ορέστης Μπενέκας (πλήκτρα), Θανάσης Τζίνγκοβιτς (Ηλεκτρική κιθάρα )

Φραντζή & Θαρύπου, 2109226975, Είσοδος στο μπαρ: 12 ευρώ με μπύρα ή κρασί

Γιώργος Ζερβός: Elvis Alive & Lookin' For Trouble @ Half Note

Με αφορμή την συμπλήρωση 80 χρόνων από τη γέννηση του φαινομένου Elvis Presley, o Γιώργος Ζερβός, ιδρυτικό μέλος και side performer των Penny & The Swingin’ Cats, παρουσιάζει ένα μοναδικό αφιέρωμα στον  βασιλιά του Rock ‘n’ Roll. Μια μουσική αναδρομή στη δισκογραφία του θρυλικού Elvis, μπολιασμένη με την προσωπική νότα του Γιώργου Ζερβού ο οποίος θα μας δώσει και μία γεύση από τα δικά του τραγούδια. 80 χρόνια από τη γέννηση του, ο “Βασιλιάς”  στο Half Note για μια σειρά παραστάσεων - αφιέρωμα στην πλούσια δισκογραφία του, με μουσική υπόκρουση όλο το φάσμα των επιτυχιών του, από το Hound Dog και το That's Alright Mama μέχρι το Suspicious Minds και το Always on my mind. Από 8-10 Ιανουαρίου.

Τριβωνιανού 17, Είσοδος: 10 ευρώ (μπαρ) – 15 ευρώ (τραπέζι), Πληροφορίες – Κρατήσεις - 210 9213310

Γιώργης Χριστοδούλου @ Jazz Point

Ο Γιώργης Χριστοδούλου παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα ακουστικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τους δύο μόνιμους συνεργάτες του, δυό εξαιρετικούς νέους τζαζίστες μουσικούς - τον Παναγιώτη Αθάνατο στην κιθάρα και τον Αντώνη Αρβανίτη στο κοντραμπάσο - και δανείζεται τον τίτλο του τραγουδιού των αγαπημένων του Divine Comedy. Μελωδίες τραγουδισμένες στα ισπανικά, γαλλικά, αγγλικά, καταλανικά καθώς και τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Νότη Μαυρουδή, Αττίκ, Κώστα Γιαννίδη κ.α., συνθέτουν ένα πρόγραμμα που "χορεύει" με σουίνγκ, μποσανόβα, το  βάλς, τάνγκο και ακουστικές μπαλάντες.

Ακαδημίας 18, 210 3235910

10/01: Prins Obi & The Dream Warriors @ Six DOGS

Ένα χρόνο μετά το ψηφιακό EP “Love Songs for Instant Success”, κυκλοφορεί το πρώτο ολοκληρωμένο solo album του Prins Obi (Baby Guru) με τίτλο “Notions”. Το Notions είναι ένα προσωπικό ημερολόγιο "πεποιθήσεων", αισθήσεων και παραισθήσεων, μετουσιωμένων σε 11 κομμάτια, μερικά πρόσφατα και μερικά γραμμένα μέχρι και 10 χρόνια πριν. Ηχογραφήθηκε σε χαλαρούς ρυθμούς κατά την διάρκεια της περσινής χρονιάς, με την πολύτιμη βοήθεια του King Elephant καθώς και την συμμετοχή εκλεκτών guests όπως ο Sir Kosmiche, o Kon Kon, o KU και η Χριστίνα. Αποτελεί ένα αμάλγαμα κλασικής ποπ τραγουδοποιϊας και ηλεκτρονικής μουσικής (με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση του Moog synthesizer) ενώ φέρει ψυχεδελικές περικοκλάδες και ένα άρωμα από αρχές 60’s-τέλη 70’s, με αναπάντεχες όμως μεταβολές ύφους.

Αβραμιώτου 6, 2103210510

Anna V. & Dj Χρήστος Φούρκης @ Vice Versa

To Vice Versa, το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015, φιλοξενεί ένα super event με διπλό happening, μοναδικό για τα αθηναϊκά δεδομένα: την επανεμφάνιση του super hot DJ Χρήστου Φουρκή στα αθηναϊκά dancefloors και ταυτόχρονα, την πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα της πιό diverse DJ της Τech house μουσικής, Anna V. Στο ολοκαίνουργιο gig space του Vice Versa και με warm-up από τον Counselor θα στηθεί ένα super χορευτικό session με τους μοναδικούς deep ήχους του Χρήστου Φουρκή και το ρυθμικό Tech set της Anna V. σε μία μοναδική, post X-Mas βραδιά που θα σημαδευτεί από hot μουσικές, εντυπωσιακά visuals και πολλά happenings. To event ξεκινάει στις 11:00 με warm up από τον Counselor και εντυπωσιακά visuals σε όλη τη διάρκεια του.

Ευρυμέδοντος 3, Γκάζι, Είσοδος ελεύθερη

Mossel @ Pixi

Το Σάββατο 10 Ιανουαρίου το PIXI παρουσιάζει έναν από τους πιο γνωστούς Dj-Producers της Ελληνικής EDM σκηνής, τον MOSSEL. Μαζί του και στη θέση του warm up, ο Inferno.

Ευμολπιδών 11, 10€ με κρασί, Ώρα: 23:00

Nick Warren @ Nid

Ο Βρετανός βετεράνος της progressive house επιστρέφει καλεσμένος του Blend για ένα DJ set μαζί με τον G. Pal. εκίνησε την καριέρα του ως tour DJ των Massive Attack και συνεχίζει έως σήμερα δίχως να ξεφεύγει στιλιστικά από τον μελωδικό progressive house ήχο που τον καθιέρωσε. Ο Nick Warren θα συμπράξει στο NID με τον δικό μας, εξίσου έμπειρο, G. Pal τον δημοφιλή Έλληνα παραγωγό Γιώργο Παλλήκαρη ο οποίος τρέχει με επιτυχία το δικό του label Swift Records

11/01: Tyrant, War Dance, 666 Packs @ Κύτταρο

Η Eat metal records παρουσιάζει μια κολασμένη βραδιά καυτού ατσαλιού με τις ακόλουθες μπάντες: TYRANT - WAR DANCE - 666 PACKS. Οι TYRANT ερχόμενοι από το Ηνωμένο Βασίλειο, θα αποδείξουνε, γιατί για τόσα χρόνια αποτελούσαν το καλύτερα κρυμμένο μυστικό του NWOBHM, ανάμεσα στους οπαδούς της Underground Metal σκηνής. Οι WAR DANCE θα εμφανιστούν μετά απο αρκετό διάστημα, και θα παρουσιάσουνε ολόκληρο το ντεμπούτο τους, με τίτλο Wrath for the ages, το οποίο κυκλοφορεί επίσημα αυτή την ημέρα και προφανώς θα είναι διαθέσιμο στη γνωστή γωνιά του μαγαζιού...Οι 666 PACKS που θα ανοίξουνε τη συναυλία, θα παρουσιάσουνε με τη σειρά τους, το δικό τους ντεμπούτο με τίτλο " Free Beer Here".

https://www.facebook.com/events/1496422647286108/?fref=ts

Ηπείρου 48, 2108224134

Carte Postale + Pop Eye @ Casa Bostani

Οι Carte Postale είναι μια πολυμελής μπάντα επηρεασμένη από ρομαντικές νέο φολκ-ροκ μελωδίες βασισμένες σε κινηματογραφικά μοτίβα, ρυθμικές εξάρσεις, γαλλικά βαλς και νοσταλγική διάθεση που όλα αυτά οι ίδιοι θέλουν να τα αποκαλούν ρετρό ποπ. Η μουσική τους είναι βασισμένη στο πιάνο , ακορντεόν, τρομπέτα, κοντραμπάσο-μπάσο, τύμπανα, γιουκαλίλι και στους έντονα νοσταλγικούς αγγλόφωνους στίχους. Το πρώτο τους άλμπουμ ηχογραφήθηκε στην Πάτρα και κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2014 απo την ανεξάρτητη εταιρία The sound of Everything. To φθινόπωρο της ίδια χρονιάς ανακηρύχτηκαν νικητές στο διαγωνισμό του Jumpingfish της Cosmote με το τραγούδι ‘’Rio’’ υστέρα από ψηφοφορία του κοινού.

Λεωφόρος Αλεξάνδρας 34, 210 8233352, Είσοδος 5€, Ώρα 21:00

ΘΕΑΤΡΟ

Βρικόλακες του Ίψεν @ Θέατρο Διθύραμβος

Το θέατρο Διθύραμβος παρουσιάζει κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, το εμβληματικό έργο  "Βρικόλακες", του μεγάλου Νορβηγού δραματουργού Ερρίκου Ίψεν, σε σκηνοθεσία Έφης Νιχωρίτη.  Οι Βρικόλακες, είναι ότι σάπιο, σκουριασμένο και υποκριτικό δυναστεύει τους εαυτούς μας αλλά και την κοινωνία μας. Είναι η εμμονή στη διατήρηση των προσχημάτων, της ηθικολογίας αλλά και της φήμης (της εικόνας θα λέγαμε σήμερα), που με μαθηματική ακρίβεια καταλήγουν στο ψέμα και την υποκρισία. Και ταυτόχρονα επιτρέπουν στην κοινωνία και την κοινή γνώμη, να εισβάλουν στην προσωπική μας ζωή, με αποτέλεσμα να ζούμε τη ζωή των "άλλων" και όχι τη δική μας. Οι Βρικόλακες είναι τα φαντάσματα του καθήκοντος, του χρέους και των πρέπει, που προκύπτουν είτε από θρησκευτικές ενοχές είτε από κοινωνικές φοβίες, και στοιχειώνουν κάθε σχέση της ζωής μας. Είναι αυτό που θα κληρονομήσει η νέα γενιά από την προηγούμενη.  Όμως ο ελεύθερος άνθρωπος, μάχεται για την αλήθεια. Όταν όμως έχεις συνηθίσει να ζεις τόσα χρόνια στο σκοτάδι και συναντήσεις την αλήθεια καταπρόσωπο, το φως είναι εκτυφλωτικό. Και τότε γίνεται αμφίβολο αν αυτό το φως θα σε φωτίσει ή θα σε τυφλώσει.

Σκηνοθεσία - σκηνική απόδοση: Έφη Νιχωρίτη

Ερμηνεύουν: (κα Άλβινγκ) Έφη Νιχωρίτη , (πάστορας Μάντερς) Τάσος Ράπτης, (Όσβαλντ) Σάββας Πετρίδης, (Έγκστραντ) Γιώργος Μπιζμπιρούλιας, (Ρεγγίνα) Αγγελική Γιαννοπούλου

Λητούς 6, πλατεία Αγίας Λαύρας, Μαρούσι ,2106106897, Μέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και κάθε Κυριακή στις 20.00, Διάρκεια: 120' , Τιμές εισιτηρίων: 10€ και 8€ (φοιτητικό, άνεργοι, πολύτεκνοι)

Πηγή:www.monopoli.gr

Tiger Lillies @ Badminton

Με το εντυπωσιακό show Rime of the Ancient Mariner, οι Tiger Lillies που επιστρέφουν στο θέατρο Badminton από τις 9 έως τις 11 Ιανουαρίου. Η παράσταση σηματοδοτεί την πολυαναμενόμενη επιστροφή των Tiger Lillies στον ίδιο χώρο, μετά την επιτυχία του Tiger Lillies Freakshow(2009).  Το Rime of the Ancient Mariner αποτελεί μια διασκευή του ομώνυμου, κλασικού ποιήματος του Samuel Coleridge. Με αφετηρία το ποίημα, το εκκεντρικό λονδρέζικο τρίο στήνει ένα μακάβριο και ατμοσφαιρικό θέαμα, που συνδυάζει τον εμβληματικό avantgarde –gypsy – punk -cabaret ήχο του με σκοτεινό χιούμορ, εντυπωσιακά animation και οπτικά εφέ, τα οποία επιμελήθηκε ο καλιφορνέζος φωτογράφος και εικαστικός καλλιτέχνης Mark Holthusen.

Άλσος Στρατού, 15773 Γουδή, 210 8840600, Παρασκευή 9 και Σάββατο 10 Ιανουαρίου στις 20:30, Κυριακή 11 Ιανουαρίου στις 19:00, Τιμές Εισιτηρίων: Α Ζώνη: 36€, Β Ζώνη: 28€, Γ Ζώνη: 22€, Δ Ζώνη: 14€, Φοιτητικό Δ Ζώνη: 10€

Πηγή:www.monopoli.gr

Απόκρυφες Ιστορίες, Capek Karel, Εκδόσεις Μέδουσα

Αυτή η απολαυστική συλλογή από βινιέτες δημοσιεύτηκε το 1945, μετά τον θάνατο του συγγραφέα, και είναι να απορεί κανείς γιατί αυτές οι αποκαλυπτικές σκηνές από τη ζωή κλασικών, βιβλικών, λογοτεχνικών αλλά και ιστορικών μορφών παραλείφθηκαν από τα επίσημα βιβλία. Πόσο λογική μοιάζει η αγανάκτηση του Εβραίου φούρναρη για το θαύμα των πέντε άρτων! Πόσο σπαραξικάρδιο είναι το γράμμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς τον δάσκαλό του τον Αριστοτέλη και η απαίτησή του να τον βοηθήσει να αναγνωριστεί ως θεός! Και πόσο επίκαιρη είναι η επιπολαιότητα με την οποία ο Ομηρικός Θερσίτης κατηγορεί τους πάντες και τα πάντα!
Δεικτική ειρωνία και λεπτό χιούμορ χρωματίζουν αυτές τις ιστορίες που δεν χαρίζονται ούτε στον Άμλετ, ούτε και στον Ναπολέοντα. Μα ο Τσάπεκ ξέρει να γράφει και με συγκινητική απλότητα, θυμίζοντάς μας πως η λογοτεχνία μπορεί να είναι και ένα χαριτωμένο και διασκεδαστικό παιχνίδι. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Αντίστιξη, Huxley Aldus, Εκδόσεις Μέδουσα

Η Μάρτζορι εγκαταλείπει τον σύζυγό της για να συζήσει με τον νεαρό εραστή της, Γουόλτερ, που την αφήνει έγκυο, ενώ συγχρόνως την απατά με την πάμπλουτη Λούσι Τάνταμαουντ, μια νέα, γοητευτική και χειραφετημένη γυναίκα, που ενδιαφέρεται μόνο για τη διασκέδασή της και πολύ λιγότερο για τα αισθήματα των άλλων. Η Έλινορ σκέφτεται να εγκαταλείψει τον διανοούμενο άντρα της Φίλιπ για χάρη του αρρενωπού ηγέτη του φασιστικού κόμματος, Έβεραρντ Γουέμπλι, ενώ ο πεθερός της, με το πρόσχημα μιας επιστημονικής έρευνας, ταξιδεύει συχνά-πυκνά στο Λονδίνο για να συναντά τις νεαρές ερωμένες του.
Δανειζόμενος ένα μουσικό όρο για τον τίτλο του βιβλίου του, ο Χάξλεϊ υφαίνει με αριστουργηματικό τρόπο μια πολυεπίπεδη πλοκή βασισμένη στις αντιθέσεις μιας πληθώρας χαρακτήρων, που ανήκουν στην άρχουσα τάξη και στην ελίτ της διανόησης της εποχής του. Μέσα από τις επιμέρους ιστορίες, εμβαθύνει σε θέματα διαχρονικά όπως ο έρωτας, η σεξουαλικότητα, η απιστία, οι κοινωνικές διακρίσεις. Ο μόνιμος προβληματισμός του Χάξλεϊ για το διχασμό ανάμεσα στο πάθος και τη λογική βρίσκει την πληρέστερη έκφρασή του σ' αυτό το μυθιστόρημα ιδεών, που ακόμα και σήμερα προκαλεί αίσθηση στον αναγνώστη με την τόλμη των περιγραφών του. 

ΕΚΘΕΣΗ

Πόλεμος & Ειρήνη Στα Βαλκάνια @ Ινστιτούτο Goethe

Φωτογραφική έκθεση για τον αντίκτυπο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στους πολίτες με τίτλο "War & Peace in the Balkans-Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια" φιλοξενεί το Goethe-Institut Athen. Η έκθεση παρουσιάζει τα έργα πέντε φωτογράφων, οι οποίοι κατέγραψαν τον πόλεμο αυτόν και την καθημερινότητά του στα Βαλκάνια, την περίοδο 1914-1918. Οι φωτογραφίες τους δείχνουν ένα εν πολλοίς άγνωστο μέχρι σήμερα θέατρο των πολεμικών επιχειρήσεων.

Ομήρου 14-16, 2103661043, Διάρκεια έκθεσης: 01/12/2014 – 28/02/2015 , Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη: 9:00 – 21:00, Παρασκευή: 9:00 – 19:00 , Σάββατο: 9:00 – 13:00

Πηγή:www.monopoli.gr

ΠΟΤΟ

Mona’s

Από τα πιο δυνατά meeting points του πεζόδρομου, μοντέρνο, με μπιτάτη μουσική και φευγάτα cocktails, ανάμεσα στα οποία και το κοκταίηλ Clandestino, δημιουργίας του Χάρη Δάρρα, που έχει βραβευτεί σε διεθνή διαγωνισμό.

https://www.facebook.com/MonasBar

Ηρακλείου & Σωκράτους, Χαλάνδρι, 2106816590, Τιμές: Ποτό € 7.

ΦΑΓΗΤΟ

Ocean Basket

Το φημισμένο εστιατόριο θαλασσινών που έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία στο εξωτερικό. έρχεται στην Ελλάδα με το moto "τα θαλασσινά επιστρέφουν σπίτι τους", δεδομένου ότι μιλάμε για την Ελλάδα που τρώει (και παράγει) θαλασσινά με το κουτάλι. Το Ocean Basket ξεκίνησε από τη Νότια Αφρική και έχει εστιατόρια σε όλη την Αφρική (Ζουαζιλάνδη, Ζάμπια, Ζιμπάμπουε, Νιγηρία, Κένια), στο Ντουμπάι, ακόμη και στον Άγιο Μαυρίκιο προσφέροντας εξαιρετικές γεύσεις σε πολύ καλές τιμές.

Λαζαράκη 61, Γλυφάδα