Δεν χρειάζεται  να φοβάσαι. Δεν χρειάζεται να τρελαίνεσαι πάνω απ΄όλα. Ούτε η πρώτη είσαι ούτε η τελευταία. Ναι, για σένα εκεί στο 4ο θρανίο, μεσαία σειρά λέμε που έχεις ερωτευτεί παράφορα τον καθηγητή σου. 

Αλλά και για σένα που έχεις πάει μέσα σε ένα μήνα για σφράγισμα, λεύκανση, εξαγωγή φρονιμήτη, καθαρισμό δοντιών και φθορίωση. Σου αρέσει ο οδοντίατρος σου. Και για τις δύο δεν υπάρχει λόγος πανικού. Αφήστε τις πεταλούδες στο στομάχι σας να πετάνε ελεύθερα και να σας αναστατώνουν.

 

Ερωτα ανίκατε μάχαν

Για τον καθηγητή: Είναι συνήθως ο φιλόλογος σου με τον οποίο περνάς τις περισσότερες ώρες στο σχολείο. Όλα ξεκίνησαν με ένα «μπράβο» που σου είπε σε μια άσκηση. Μετά ζήτησες την βοήθεια του και ήρθε από πάνω σου να σε καθοδηγήσει. Δεν χρειάζονται πολλά για μια ψυχή 16 ετών.  Εγώ ερωτεύτηκα καθηγήτρια- του φροντιστηρίου μεν, αλλά καθηγήτρια- με το που μπήκε πρώτη φορά στην τάξη. Ο έρωτας προς τον καθηγητή είναι η πρώτη ένδειξη που έχουν όλοι οι άνθρωποι που δεν έχουν περάσει τα 16 βία 17, για μια εσωτερική ανάγκη να αγγίξουν το μεγαλύτερο. Να μεγαλώσουν απότομα. Είσαι 16 το χεις δει και λίγο Αλίκη στο Ξύλο βγήκε απ΄τον Παράδεισο  και κάθε μέρα ξυπνάς με την σκέψη να τον δεις να σε διδάσκει, να σε ρωτάει πράγματα, να τον κάνεις περήφανο. Να του δείξεις με λίγα λόγια ότι μπορεί να βασίζεται πάνω σου. Γιατί κι ο καθηγητής δεν αδιαφορεί για τους μαθητές. Επιβραβεύεται μέσα από την πρόοδο τους. Εσένα όμως η καρδιά σου το πήρε διαφορετικά. Άσε την καρδιά σου να χτυπά μέχρι ένα αγόρι στην ηλικία σου να τα σβήσει αυτά. Έχε μόνο ένα στο πίσω μέρος του μυαλού σου: στα 25 σου θα το θυμάσαι ευχάριστα.

Σου πονάει το δοντάκι…

Για τον οδοντίατρο: Εδώ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Δεν έχεις την εύκολη δικαιολογία του σχολείου για να τον βλέπεις. Φοβάσαι ότι θα το καταλάβει, θα το πει στους γονείς σου και θα σε μαλώσουν. Χα  χα χα ! Χαλάρωσε και πλένε τα δόντια σου! Κι οι γονείς σου – αν είναι ειλικρινείς – θα έχουν να σου διηγηθούν μία χαριτωμένη ιστορία όπου αντίστοιχα στην ηλικία σου είχαν τσιμπηθεί  με κάποιο/α καθηγητή/τρια γιατρό, γυμναστή /στρια κλπ. Τώρα αν αγαπημένος σου  γιατρός το καταλάβει,  μάλλον θα το δεχτεί με χαμόγελο και συγκαταβατική  κατανόηση. (Ξέρεις πόσα κοριτσόπουλα έχουν περάσει απ΄την οδοντιατρική του καρέκλα;)  Οπότε κάνε όσα σφραγίσματα θες. Μόνο μην ξεπαραδιάσεις τους γονείς κι έχει πάνω στο πίσω μέρος  του σπάνιου εγκεφάλου σου πως αυτά τα καρδιοχτύπια όσο δυνατά και να σου φαίνονται είναι σαν ανοιξιάτικες μπόρες. Κρατούν ελάχιστα κι ευτυχώς δίνουν τη θέση τους σε ρεαλιστικές σχέσεις- λιακάδες.