Η εποχή της αθωότητας έχει περάσει και όσο κι αν θέλεις να πιστεύεις στον Άγιο Βασίλη, στο φλουρί της βασιλόπιτας και στο πνεύμα των Χριστουγέννων όταν τα λαμπιόνια του χριστουγεννιάτικου δέντρου σβήσουν, η μόνη στήριξη που μπορείς σίγουρα να έχεις για να πετύχεις τους στόχους σου είναι ο εαυτός σου! Γι’ αυτό, κάντου φέτος το πιο καλό δώρο: πάρε τη ζωή και την τύχη στα χέρια σου! Να μερικοί τρόποι για να το πετύχεις:

Βάλε στόχους

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να μην πετύχεις ποτέ ό,τι θέλεις στη ζωή σου είναι να μην γνωρίζεις τι ακριβώς είναι αυτό που θέλεις. Τι νόημα έχει να ονειρεύεσαι την «τέλεια» δουλειά ή τον «τέλειο» γκόμενο εάν δεν ξέρεις τι σημαίνει «τέλειο» για σένα. Σκέψου τι ακριβώς είναι αυτά που θέλεις να σου χαρίσει η ζωή. Κάνε όνειρα και επίτρεψε στον εαυτό σου να ονειρευτεί τα πιο ακραία, τα πιο τρελά, τα πιο απροσδόκητα όνειρα, αρκεί να είναι συγκεκριμένα. Μην περιμένεις να γίνουν πραγματικότητα όλα μαζί –κάποια δεν θα γίνουν ποτέ, όμως κάποια θα τα καταφέρεις. Ξεκίνα από σήμερα να καταστρώνεις σχέδια, να αποταμιεύεις, να φτιάχνεις οργανόγραμμα, να κάνεις ό,τι μπορείς για να υλοποιήσεις έστω ένα όνειρό σου μέσα στο 2015.

Πάψε να αναζητάς την ασφάλεια

Όλοι αγαπάμε τη ρουτίνα, την ασφάλεια, την ησυχία μας… Όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι τίποτα συναρπαστικό δεν θα μας συμβεί εάν δεν έχουμε το θάρρος να ξεμυτίσουμε από εκεί όπου νιώθουμε ασφαλείς. Οι μεγαλύτερες ευκαιρίες και προκλήσεις θα συμβούν όταν αποφασίσεις να βγεις από (αυτά που θεωρείς) όριά σου. Μια καινούρια δουλειά, ένα διαφορετικό σπίτι, ακόμα και μια νέα πατρίδα μπορεί να σου φαίνονται τρομαχτικά, ίσως όμως κρύβουν την ευκαιρία που αναζητούσες. Σίγουρα, όλα μπορεί να πάνε στραβά, αλλά μπορεί και όχι… Αν δεν το τολμήσεις, θα μείνεις με την απορία.

Κάνε κάτι, αντί να… κλαις τη μοίρα σου

Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι η Jennifer Lawrence, ο Mark Zuckerberg κι εσύ, ζείτε στον ίδιο πλανήτη, είστε πάνω-στην ίδια ηλικία και έχετε στη διάθεσή σας ακριβώς τις ίδιες ώρες μέσα στην ημέρα για να κάνετε πράξη τα όνειρά σας. Γιατί αυτοί να τα καταφέρνουν κι εσύ όχι; Μην περιμένεις ότι μια μέρα θα χτυπήσει την πόρτα σου και όταν την ανοίξεις θα βρεθείς μπροστά στον άντρα της ζωής σου/τον χρηματοδότη της επιχείρησής σου/τον καθηγητή από το μάθημα του οποίου εξαρτάται το πτυχίο σου. (Καλά, αυτό με τον άντρα, παίζει και να συμβεί, κυκλοφορούν κάτι ντελιβεράδες-λουκούμια, αλλά αυτό είναι έξω από το πνεύμα του συγκεκριμένου άρθρου). Κανείς δεν θα σου προσφέρει τη ζωή που θέλεις στο πιάτο. Θα πρέπει να το κάνεις μόνη σου, με δουλειά, στόχο και αφοσίωση. Αποφάσισε: θα περιμένεις την ευκαιρία να σου χτυπήσει την πόρτα ή θα βγεις έξω και θα αρχίσεις να χτυπάς πόρτες μόνη σου;

Σταμάτα να στέκεσαι εμπόδιο τους στόχους σου

Εσύ είσαι αυτή που μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου και, την ίδια στιγμή, εσύ είσαι αυτή που έχει τη δύναμη να τον σαμποτάρει περισσότερο από τον καθένα. Οι φωνές που ακούς μέσα στο κεφάλι σου κάθε φορά που κοιτάς τον καθρέφτη, σκέφτεσαι την καθημερινότητά σου ή συγκρίνεις τη ζωή σου με άλλων, έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη ζωή σου –και δεν θα είναι για καλό. Βεβαιώσου ότι είσαι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής και όχι ο χειρότερος εχθρός του εαυτού σου!

Πες «όχι» όταν δεν θέλεις να πεις «ναι»

Το «όχι» είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση από μόνο του. Μη νιώθεις υποχρεωμένη να δέχεσαι καθετί που σου προσφέρουν –αν σε οδηγεί μακριά από τους στόχους σου, μπορείς να αρνηθείς. Έτσι απλά… Χωρίς να νιώθεις την υποχρέωση να απολογηθείς, να εξηγήσεις, να επανορθώσεις. Ο δρόμος προς αυτό που εσύ θεωρείς «ευτυχία» δεν είναι στρωμένος μόνο με θετική διάθεση, αλλά και με αρνήσεις. Δοκίμασέ το –αν μη τι άλλο, είναι απελευθερωτικό!