Περισσότερο με αγχώνουν οι γιορτές, παρά με ευχαριστούν. Ναι είμαι σ΄ αυτή την υστερική μειονότητα που βλέπει με άσχημο μάτι το γιορτινό κλίμα. Και τι μου τη δίνει περισσότερο; Ορίστε και με σειρά (μη) προτίμησης...

1. Τα κάλαντα πρωί πρωί! Μ΄ενοχλούν τα παιδάκια που ξεχύνονται από τις 8 το πρωί στο ''μεροκάματο'' .. Χτυπάνε όλα τα κουδούνια, πολλές φορές, πολλές διαφορετικές φουρνιές. Τρέχουν στην πολυκατοικία και βαράνε αλύπητα τα τριγωνάκια. Θα αντάλλαζα αυτές τις 2 φορές που είπα τα κάλαντα στα νιάτα μου, με την κατάργηση αυτού του εθίμου. Άλλη λύση; Να καθιερωθούν κάποια άλλη ώρα. Απόγευμα ας πούμε, να βολευτούμε όλοι.

2. Το μεγάλο οικογενειακό τραπέζι. Έλα δεν μπορεί, σε κουράζουν και σένα αυτά. Αντί να φάμε με την πολύ στενή μας οικογένεια - που κακά τα ψέματα, μ' αυτή θέλουμε να περάσουμε τις γιορτές - μαζευόμαστε σε σπίτια μ 'ένα σωρό άγνωστους συγγενείς, για να επαναλάβουμε για χιλιοστή φορά τι κάνουμε στη ζωή μας, να μας τσιμπήσει τα μάγουλα καμιά ηλικιωμένη θεία και να κοιτάμε με μάτια βουρκωμένα το ρολόι μέχρι να περάσει η ώρα. Βαρεμάρα!

3. Αν δεν κανονίσεις κάτι τρομερά καλό, δε λέει! Κυρίως για την Πρωτοχρονιά ισχύει αυτό, αλλά επηρεασμένη από τα σχολικά μου χρόνια συνηθίζω να αποκαλώ Χριστούγεννα ολόκληρο το δεκαπενθήμερο που αντιστοιχεί στις διακοπές εκείνης της χρυσής εποχής. Μπορεί να θες να κάτσεις σπίτι ας πούμε μετά την αλλαγή του χρόνου, αλλά όταν ξέρεις πως όλοι είναι έξω και περνάνε καλά, με τι καρδιά πέφτεις για ύπνο από τη 1;

4. Θα προλάβω να πάρω δώρα σε όλους; Άλλο άγχος από εκεί. Αν σκεφτείς σε πόσα άτομα έχεις να πάρεις δώρο και πόσα διαφορετικά γούστα έχεις να ικανοποιήσεις, άστο καλύτερα ... πάρε κάτι για τον εαυτό σου και τελείωνει η υπόθεση.

5. Φόρεμα και τακούνια. Θα σε κρεμάσουν από τα αυτιά οι δικοί σου αν εμφανιστείς στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι στο σπίτι της θείας σου με κόκκινα converse και τζιν, αντί για τα "καλά" σου παπούτσια σεταρισμένα με το "καλό" σου φόρεμα. 

6. Φαγητό, πολύ φαγητό. Προφανώς και αυτό ανήκει στα θετικά, αλλά τα κιλά που παίρνεις στις γιορτές ανήκουν στα αρνητικά. Πολλοί πειρασμοί για να αντισταθείς, ε δεν μπορεί σε κάποιο τραπέζι θα λυγίσεις και θα φας με την ψυχή σου. Η ζυγαριά θα στο χτυπάει για μέρες!

Καλές γιορτές!