Η dreamideamachine ΑΜΚΕ ολοκληρώνοντας τον κύκλο των εκθέσεων “Υφαίνοντας το  Μέλλον”, οργανώνει την έκθεση "Υφαίνοντας το Μέλλον IV" στο Παρίσι και το Ελληνικό Σπίτι, την περίοδο 18-25 Μαρτίου 2022,  με την Αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Γαλλία και την Οικονομική Υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού της Ελλάδας.

Η έκθεση “Υφαίνοντας το Μέλλον” είναι ένα work in progress… εργαστήρι, το concept του οποίου είναι της Κριτικού Τέχνης & Επιμελήτριας Εκθέσεων Έφης Μιχάλαρου και επικεντρώνεται στη γυναικεία φύση και δημιουργικότητα. Και συνεχώς διευρύνεται, ανανεώνεται και επιμηκύνεται, με στόχο να εξετάσουμε αλλά και να πάρουμε θέση στα καίρια ερωτήματα που μας απασχολούν. 

Στο Παρίσι με το "Υφαίνοντας το Μέλλον ΙV", ολοκληρώνεται ο κύκλος της περιήγησης, ενός project που ξεκίνησε στην Αθήνα το 2019 και απορρέει από την προσωπική επιθυμία, που μεταλλάχθηκε σε συλλογική, να διερευνήσουμε τη γυναικεία ταυτότητα, μέσα από αδιόρατες, εκείνη την εποχή, πτυχές στην Ελλάδα, ορατές και εμφανείς στη διεθνή εικαστική σκηνή.

"… Η ιδέα της έκθεσης γεννήθηκε το 1996, μετά τη συνάντηση με τη διεθνούς φήμης Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα Janine Antoni και το έργο της "Slumber", στο οποίο ύφαινε την κουβέρτα των ονείρων της σ’ έναν μεταμοντέρνο αργαλειό. Η συνάντηση με το έργο της Αιγύπτιας καλλιτέχνιδας Ghada Amer, που κεντούσε στον καμβά αποδομημένες φιγούρες από τη δική της παράδοση, η εναλλακτική μπουγάδα με τα πολύχρωμα υφάσματα και τα Μποτάρι της Νότιο-Κορεάτισας καλλιτέχνιδας Kimsoojtza, κυρίως όμως τα έργα της Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας Sheila Heiks στο Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris, στο Παρίσι το 2017, ήταν οι μεγάλοι σταθμοί και οι βασικές επιρροές αυτής της διαδρομής…" σημειώνει η Επιμελήτρια της έκθεσης Έφη Μιχάλαρου.

Μια διαδρομή που ξεκίνησε με 20 καλλιτέχνιδες στην Αθήνα, οι οποίες χρησιμοποιούν τις παραδοσιακές μεθόδους (κέντημα, πλέξιμο, ράψιμο, ύφανση στον αργαλειό, μαλλί, κλωστές, νήματα και υφάσματα) και μέσα από τα εργαλεία  της εικαστικής μεθοδολογίας, μετουσιώνουν τη χειρωναξία σε σύγχρονη τέχνη και τη μνήμη σε μνημοτεχνική, στον καμβά, στη φωτογραφία, στο βίντεο, την περφόρμανς, τη γλυπτική και τις εγκαταστάσεις. Διευρύνθηκε με το project  "Υφαίνοντας το Μέλλον II" στη Λάρισα και τη Δημοτική Πινακοθήκη-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα με 29 καλλιτέχνιδες, ενώ στην Galeria e Arteve Shkodër στα Σκόδρα και στο Center for Opening and Dialogue στο Πρωθυπουργικό Γραφείο στα Τίρανα, στο "Υφαίνοντας το Μέλλον ΙΙΙ", οι καλλιτέχνιδες αυξήθηκαν σε 35, για να κλείσει ο κύκλος στο Παρίσι και το Ελληνικό Σπίτι με το τέταρτο μέρος ‘’Υφαίνοντας το Μέλλον IV’’ με 50 καλλιτέχνιδες.

Στο επίκεντρο του project, δεν ήταν μόνον ο κοινός εννοιολογικός άξονας που ενώνει τα έργα μεταξύ τους, μέσα από την προσωπική ιδέα που λειτούργησε ως συνεκτικός κρίκος και η υλικότητα που αναδύεται μέσα από τον πυρήνα των έργω. Είναι κυρίως ο τρόπος που συνομιλούν τα έργα μεταξύ τους και με τους διαφορετικούς χώρους, αλλά και ο τρόπος που πραγματεύονται τα σύγχρονα θέματα οι καλλιτέχνιδες. Την Κρίση -Οικονομική και Κοινωνική- τον Εγκλεισμό, τη Βία, την Έμφυλη Βία, τη Διαφορετικότητα, την Οικογένεια και τις σχέσεις της, έτσι όπως μεταλλάσσονται στη μετά-covid εποχή, τη Μετανάστευση και τις Καταβολές. Σημαίνουσας σημασίας, σε αυτή την διαδρομή, είναι η συνειδητοποίηση και αφομοίωση του ρόλου που της γυναίκας σε παρελθόντες χρόνους, αφού μέσα από την εργασία στο σπίτι, υπήρξε σημαντικός οικονομικός παράγοντας, που συνέτεινε στην εξέλιξη και την ανέλιξη της οικογένειας και της κοινωνίας.

Αξιοσημείωτος είναι ο ρόλος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Γαλλία σε αυτό το τέταρτο μέρος της σειράς εκθέσεων "Υφαίνοντας το Μέλλον", με τους ακούραστους και δημιουργικούς ανθρώπους που τη στελεχώνουν, και την εξαίρετη Πρέσβη μας, κυρία Αγλαΐα Μπαλτά. Από την πρώτη στιγμή, ενστερνίστηκε και υποστήριξε με θέρμη την έκθεση και μας παραχώρησε γενναιόδωρα το Ελληνικό Σπίτι - ακίνητο που ανήκει στο Υπουργείο Εξωτερικών - για την πραγματοποίησή της. Πολύτιμος και ουσιαστικός είναι ο ρόλος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, γιατί χωρίς τη δική του συνδρομή και οικονομική υποστήριξη, δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί τα δύο τελευταία μέρη "Υφαίνοντας το Μέλλον ΙΙΙ & IV" στο εξωτερικό.

Οι καλλιτέχνιδες που συμμετέχουν στην έκθεση ‘’Υφαίνοντας το Μέλλον ΙV’’ είναι οι: Ιάνθη Αγγελίογλου, Άρτεμις Αλκαλάη, Άντα Αναστασέα, Παναγιώτα Αποστολοπούλου, Βίκυ Βασιλείου, Γρηγορία Βρυττιά, Μάρω Γερμανού, Πέννυ Γκέκα, Ανδρομάχη Γιαννοπούλου, Μαρία Γρηγορίου, Αγγελική Δουβέρη, Έλενα Εξάρχου, Μπέτυ Ζέρβα, Μαρία Ζυγομαλά, Μαίρη Ζυγούρη, Σταυρούλα Καζιάλε, Αικατερίνη Κανακάκη, Κατερίνα Καλιτσουνάκη, Μαρίκα Κοένινγκ, Ναταλία Κουρσούμη, Βάλια Καραπιδάκη, Λίλα Καρατζά, Μαριγώ Κάσση, Ευδοκία Κύρκου, Μαρία Λαγού, Ιουλία Λαδογιάννη, Αιμιλία Μπαλάσκα, Μάρω Μιχαλακάκου, Ελένη Μουζακίτη, Ιωάννα Μύρκα, Ευαγγελία Μπασδέκη, Βίκη Μπέτσου, Βιβή Περυσινάκη, Μαργαρίτα Πέτροβα, Λία Πέτρου, Σπυριδούλα Πολίτη, Μαρία Πολυξά, Άρτεμις Ποταμιάνου, Ρενέ Ρεβάχ, Νάντια Σκιαδά, Κωνσταντίνα Συλίκου, Μαρία Σταμάτη, Ιφιγένεια Σδούκου, Φανή Σοφολόγη, Ελευθερία Στόικου, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Μάρω Φασουλή, Βούλα Φερεντίνου, Έφη Φουρίκη, Θάλεια Χιώτη.

*Την έκθεση θα πλαισιώσει τρίγλωσσος κατάλογος (Ελληνικά, Γαλλικά, Αγγλικά) με αναλυτικά κείμενα και τα έργα των καλλιτεχνιδών.

Επιμέλεια & Concept: Έφη Μιχάλαρου, Κριτικός Τέχνης & Επιμελήτρια Εκθέσεων, Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Τεχνοκριτικών της  AICA Hellas.

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 8-25/3/22

Ελληνικό Σπίτι

Διεύθυνση: 9 Rue Mesnil, 75116 Παρίσι, Γαλλία

Δευτέρα-Σάββατο: 15:00-20:00

Κυριακή: Κλειστά

Τηλ: 0753981857

           Η έκθεση πραγματοποιείται με την Αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Γαλλία και την Οικονομική Υποστήριξη του Υπουργείου  Πολιτισμού & Αθλητισμού της Ελλάδας