Στις 22 Απριλίου γιορτάζουμε όλοι μαζί την Ημέρα της Γης, προσπαθώντας να κάνουμε μία νέα αρχή και  να είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι, όσον αφορά τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Μια καλή αρχή σε αυτό, θα ήταν η ανακύκλωση. Όσο απλό και κοινότυπο κι αν ακούγεται, μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού αρνείται ακόμα κατηγορηματικά  να ανακυκλώσει τα προιόντα που δεν χρειάζεται.

 

Προτού όμως δράσουμε για μία ριζική αλλαγή στο περιβάλλον, οφείλουμε να γνωρίζουμε ορισμένα πράγματα.

 

Τι είναι τα Biodegrable Materials;

Πρόκειται για τα βιοδιασπώμενα υλικά, τα οποία πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας, εφόσον θέλουμε να δώσουμε μία πνόη στο περιβάλλον που υποφέρει. Προσπάθησε να χρησιμοποιείς λιγότερο το πλαστικό υλικό, διότι μόνο ένα μικρό ποσοστό ανακυκλώνεται  και αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα μόλυνσης του περιβάλλοντος.Φτιάχνεται από πετρέλαιο κι έχει μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα.

Αντίθετα, προσπάθησε να εντάξεις στην ρουτίνα σου πρωτοπόρα υλικά, τα οποία δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον κι έχουν την ίδια ακριβώς λειτουργία.  Αντικατάστησε το πλαστικό και κάνε χρήση βιοδιασπώμενων υλικών σε οδοντόβουρτσες από μπαμπού, καλαμάκια από μπαμπού, χάρτινα ποτήρια καφέ, χάρτινες τσάντες για το supermarket. Ξεκίνα δηλαδή με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα σου, που είναι όμως ικανές να συντελέσουν σε μία μεγάλη περιβαλλοντική αλλαγή.

 

Πόσο καλά γνωρίζουμε τι είναι ο όρος overconsumption;

Όλοι έχουμε ακουστά τον όρο υταπερκανάλωση. Πασχίζουμε να αποκτήσουμε αγαθά, τα οποία δεν χρειαζόμαστε στην πραγματικότητα, δημιουργώντας έτσι πλασματικές ανάγκες. Γινόμαστε άπληστοι και δεν εκτιμάμε αυτά που διαθέτουμε, κάνοντας κακό στην ψυχοσύνθεση μας. Η υπερκατανάλωση, έχει ωστόσο, αρνητικό αντίκτυπο και στο περιβάλλον. Η βιομηχανία της μόδας κάνει υπερβολική χρήση υλικών, που δεν είναι φιλικά προς το περιβάλλον, με σκοπό το κέρδος.  Η παραγωγή του πολυεστέρα, που χρησιμοποιείται από τις περισσότερες βιομηχανίες της μόδας, ισοδυναμεί με τριπλάσιο ποσοστό δημιουργίας διοξειδίου του άνθρακα, σε σχέση με το βαμβάκι.

Επιπρόσθετο πρόβλημα, αποτελεί η χρήση βαφών των ρούχων, που καταλήγουν στα ποτάμια. Την επόμενη φορά λοιπόν, προσπάθησε να κάνεις λιγότερες διαδικτυακές αγορές μέσα στον μήνα, κάνοντας έτσι λιγότερη χρήση των τεχνολογικών μηχανημάτων. Επίσης, προσπάθησε να αγοράζεις ρούχα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί από υφάσματα φιλικά προς το περιβάλλον. Και αγόρασε ένα ρούχο έχοντας στόχο να το φορέσεις, τουλάχιστον, 30 φορές.

 

Τι είναι τα Microplastics και γιατί αποτελούν μεγάλη περιβαλλοντική απειλή;

Τα πλαστικά απορρίματα που καταλήγουν στην θάλασσα, διασπώνται μέσω χημικών διαδικασιών σε μικρότερα πλαστικά κομμάτια, σωματίδια και ίνες. Ο ωκεανός υποφέρει από τα microplastics αφού, ετησίως, ένα 20-35% των μικροπλαστικών καταλήγει στη θάλασσα. Τα κομμάτια αυτά παραμένουν στους ωκεανούς για πολλά χρόνια κάνοντας μεγάλο κακό στο περιβάλλον. Κάποιες άλλες αιτίες δημιουργίας των μικροπλαστικών αποτελούν τα συνθετικά ενδύματα και τα βιομηχανικά προιόντα.

 

Γιατί οφείλουμε να κάνουμε μεγαλύτερη χρήση των Νatural fibers;

Διότι, πρόκειται για φυσικές ίνες. Προέρχονται από τη φύση ή τα ζώα και είναι βιοδιασπώμενες σε αντίθεση με τα συνθετικά υλικά. Προέρχονται, για παράδειγμα, από το βαμβάκι, το μπαμπού, το μαλλί κ.α. Οι βιομηχανίες της μόδας οφείλουν να χρησιμοποιούν λιγότερο πολυεστέρα, νάιλον, ακρυλικά υλλικά και να εντάξουν στην παραγωγή τους τα φυσικά.