Πώς τα πας με την τηλεργασία; Δουλεύεις μόνη στο σπίτι ή μαζί με τον σύντροφό σου; Αν είσαι σε σχέση, συγκατοικείς και βρέθηκες μετά το lockdown να εργάζεσαι μαζί του από το σπίτι, θα πρέπει να έχεις ήδη προβληματιστεί για τη νέα κατάσταση που έρχεται να προστεθεί στον γρίφο της καθημερινότητας.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν είστε το μοναδικό ζευγάρι που υποχρεώθηκε από τις νέες εργασιακές συνθήκες να μοιραστεί και επαγγελματικά ωράρια κάτω από την ίδια στέγη. Τα κακά νέα είναι ότι αν δεν γνωρίζεις πώς να διαχειριστείς τη φάση αυτή, θα ταλαιπωρηθείς με περιττές συγκρούσεις.   

Ποιο είναι το ζητούμενο; Πρώτα απ’ όλα να βγάλεις τη δουλειά σωστά και ταυτόχρονα να επικρατήσει αλληλοσεβασμός στο σπίτι και να μην υπάρξουν εντάσεις  ή παρεξηγήσεις. Διάβασε 5 απλές συμβουλές που θα ανανεώσουν τον τρόπο που δουλεύεις από το σπίτι και θα αυξήσουν την παραγωγικότητά σου.  

  1. Φτιάξτε αυτόνομους χώρους εργασίας

Ακόμα και στο πιο μικρό διαμέρισμα με ελάχιστα τετραγωνικά είναι καλό να χωριστούν τα σημεία που θα εργάζεται ο καθένας. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι  ο ένας θα χρησιμοποιήσει το μικρό γραφείο στο χολ κι ό άλλος τον πάγκο της κουζίνας και θα φροντίσει να τηρήσει τη συμφωνία χωρίς γκρίνια… Τουλάχιστον, θα μπορείς με αυτό τον τρόπο να διατηρήσεις την προσωπικότητά σου στη δουλειά: θα μείνεις όσο δημιουργική θέλεις και θα έχεις τακτοποιήσει τις συνθήκες όπως εσύ τις επιθυμείς. Θα έχεις τον φωτισμό που χρειάζεσαι εσύ, τα αξεσουάρ που είναι σε εσένα απαραίτητα χωρίς να χρειάζεται να απολογηθείς ή να εξηγήσεις γιατί μια στοίβα με χαρτιά σου είναι χρήσιμη - ακόμα κι αν για τον άλλον ταυτίζεται με το απόλυτο χάος.

  1. Χρησιμοποιείστε μια λίστα με καθημερινές αρμοδιότητες

Το χειρότερο στην περίπτωση που δουλεύεις από το σπίτι είναι ξαφνικά να σε διακόπτει ο άλλος για να σου την πει που δεν φρόντισες να πάρεις καφέ και δεν μπορεί τώρα να συνεχίσει να δουλεύει χωρίς το βασικό ανεφοδιασμό του στο καύσιμο της καφεϊνης. Καλό είναι να έχετε φτιάξει νωρίς το πρωί ποιες δουλειές πρέπει να γίνουν μέσα στην ημέρα και ποιες εκκρεμότητες έχει ο καθένας έτσι ώστε οι εργάσιμες ώρες να αξιοποιούνται στο 100% χωρίς  διακοπές για όλα τα υπόλοιπα που μοιράζεστε. Δείτε το και σαν άσκηση υπευθυνότητας που σε λίγο καιρό θα σας βοηθήσει να λειτουργούν όλα ρολόι.

  1. Κλείστε μια συμφωνία «κοινής τηλεργασίας»

Σαν μια εκεχειρία από την κοινή ζωή σας στο σπίτι, μπορείτε να κάνετε μεταξύ σας μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει όλα όσα σας βοηθούν μεν να δουλέψετε αλλά δεν εμποδίζουν και τον άλλον να εργαστεί. Σίγουρα ήταν πολύ δύσκολο για όλους να βρούμε τους τρόπους που μας βοηθούν να συγκεντρωθούμε. Εσύ μπορεί να θέλεις μουσική και ο άλλος να κάνει βόλτες όλο το δωμάτιο… Γι’ αυτό καταγράφουμε και συμφωνούμε εκ των προτέρων σε ποια ένταση θα παίζεται μουσική ή αν θα χρησιμοποιούμε ακουστικά, αν θα μιλάμε στα τηλέφωνα σε ανοιχτή ακρόαση ή όχι και όποιες άλλες λεπτομέρειες μας απασχολούν…

  1. Δείτε ο ένας τον άλλον και ελαφρώς «συναδερφικά»

Τι εννοούμε; Μένετε όλη την ημέρα στο ίδιο σπίτι για να δουλέψετε σε μια προσομοίωση γραφείου. Δεν χρειάζεται να είστε συνέχεια απομονωμένοι και να κλείνεστε στο καβούκι σας. Χωρίς συναδέρφους, η μέρα στο γραφείο δεν βγαίνει… Σωστά; Γι’ αυτό σε ένα μικρό διάλειμμα, συζητήστε όλα όσα σας απασχολούν σε αυτό που κάνετε, ανταλλάξτε ιδέες και μιλήστε απλά ως συνεργάτες για να διώξετε τη μοναξιά της τηλεργασίας που απειλεί τα νεύρα όλων…

  1. Κάντε το ίδιο διάλειμμα για φαγητό

Ένας τρόπος για να νιώσετε πιο κοντά ο ένας στον άλλον και να μην τρελαθείτε τελείως είναι να μοιράζεστε τουλάχιστον ένα μισάωρο που θα τρώτε μαζί. Ακόμα και το να κάνετε μια γρήγορη προετοιμασία του γεύματος κόβοντας τη σαλάτα ή φτιάχνοντας κάτι γρήγορο και πρόχειρο θα σας φέρει πιο κοντά και μπορεί να αποτελέσει και μια ευκαιρία για λίγο φλερτ σε μια καθημερινότητα που οι νέες συνθήκες την κάνουν πολλές φορές πεζή και εντελώς ασεξουαλική. 

Φωτό: Marten Bjork/ Unsplash