Αν είσαι από τους οδηγούς που αναζητούν στο αυτοκίνητο ό,τι και στο κινητό τους, δηλαδή διασυνδεσιμότητα, προηγμένες υπηρεσίες και χρηστικές εφαρμογές έχει έρθει η ώρα να δεις τα μοντέλα της Fiat Chrysler Automobiles. Από το 2ο 6μηνο του 2019, το αγαπημένο μας 500 μαζί με όλα την υπόλοιπη σειρά της FCA θα χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες των HARMAN (Samsung) και Google για την εφαρμογή του προγράμματος Ecosystem, το οποίο αναβαθμίζει τις δυνατότητες συνδεσιμότητας του αυτοκινήτου μας.

Με βάση την πλατφόρμα της HARMAN το Ecosystem προσφέρει ευκολίες όπως μεταξύ άλλων προβλεπόμενα διαστήματα συντήρησης, εντοπισμό πρατηρίων ανεφοδιασμού και φόρτισης και κυκλοφορία στους δρόμους. Παράλληλα έχει τη δυνατότητα αυτόματης αναβάθμισης του λογισμικού.

«Με την επιλογή κορυφαίων εταιρειών, όπως είναι η Samsung και η Google, πραγματοποιούμε μία αποδοτική κίνηση με στόχο να προσφέρουμε προηγμένες τεχνολογίες σε όλους τους πελάτες μας», δήλωσε ο κ. Harald Wester, Επικεφαλής του Τεχνικού Τμήματος της FCA. «Σε συνεργασία με την HARMAN και την Google, εξελίξαμε ένα ευέλικτο και εύκολο στη χρήση σύστημα, το οποίο όχι μόνο λειτουργεί με τη σημερινή τεχνολογία, αλλά είναι και πλήρως συμβατό με τις μελλοντικές εξελίξεις.»

Η νέα πλατφόρμα συνδέεται σε 4G και υποστηρίζει το μελλοντικό πρωτόκολλο 5G. Είναι συμβατή με οποιονδήποτε πάροχο στον κόσμο, έχει δυνατότητα συνομιλίας με μελλοντικές εφαρμογές στις «έξυπνες πόλεις», καθώς και με τις οικιακές συσκευές μέσω της πλατφόρμας «Smart Things» της Samsung.

Χρησιμοποιώντας Android  δίνει δυνατότητα για γρήγορη ασύρματη συνεργασία των κινητών συσκευών του χρήστη με το αυτοκίνητο και την λειτουργία σειράς εφαρμογών και υπηρεσιών. Επιπλέον, το Ecosystem αποτελεί ιδανικό τεχνολογικό περιβάλλον για τα ηλεκτροκίνητα της FCA, παρέχοντας ευκολίες όπως η διαχείριση μπαταριών από απόσταση, συμβουλές για τη βέλτιστη διαδρομή ή διασύνδεση με άλλα οχήματα. Παράλληλα, υποστηρίζει σύγχρονες υπηρεσίες αυτοκίνησης όπως πληρωμή με βάση την απόσταση, ασφάλιση με βάση τη χρήση, καθώς και νέα συστήματα βραχυχρόνιας και μακροχρόνιας μίσθωσης.

Τα βασικά στοιχεία του συστήματος αναμένεται να είναι έτοιμα μέσα στο 2ο 6μηνο του έτους. Μέχρι το 2022 όλα τα νέα οχήματα της FCA θα εφοδιάζονται με αυτό.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την FCA για τη δημιουργία του προγράμματος Ecosystem. Με τις νέες τεχνολογίες η HARMAN και η Samsung προσφέρουν ένα νέο επίπεδο εξατομίκευσης των υπηρεσιών, δίνοντας την ευκαιρία στους κατασκευαστές, όπως είναι η FCA και τους καταναλωτές, να απολαμβάνουν με ένα νέο τρόπο τα προνόμια που προκύπτουν από την αναπτυσσόμενη ιδέα της κοινόχρηστης αυτοκίνησης (car sharing)», δήλωσε ο Dinesh Paliwal, Πρόεδρος και CEO της HARMAN.

«Η εμπειρία συνδεσιμότητας που προσφέρει ένα σύγχρονο όχημα πρέπει να είναι πλήρης και εύκολη στη χρήση από τον πελάτη,» δήλωσε ο Patrick Brady, Αντιπρόεδρος του τεχνικού τμήματος της Google. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η FCA θα χρησιμοποιήσει για το σύστημα πολυμέσων της το λειτουργικό Android, δίνοντας της ευκαιρία στο κοινό να απολαμβάνει ένα πλούσιο και αξιόπιστο περιβάλλον.»